Евроизбори в Гърция в условия на крайна поляризация

Присъствието на гръцкия премиер Андонис Самарас в Европейския парламент в Страсбург и на лидера на опозиционната СИРИЗА Алексис Ципрас на срещата на парламентарната група на неговата партия са знак за неформално начало на предизборната надпревара в Гърция с оглед на евроизборите през май, която се очаква да протече в условия на крайна политическа поляризация.

На пресконференция с председателя на Европарламента Мартин Шулц в Страсбург Самарас изрази увереност, че неговата партия Нова демокрация ще победи на евроизборите през май. Той дори се представи като гарант на политическата стабилност в Гърция и като изразител на проевропейските сили в страната за разлика от намиращата се в опозиция партия СИРИЗА, която обвини, че „инвестира в страха“ и не дава надежда на гръцките граждани.

„Ние, радетелите на Европа ще спечелим евроизборите, няма да бъдем втора партия на този вот, ще победим, имам доверие в гръцкия народ, обичам страната си, обичам децата си“, каза Самарас веднага след появата си на пленарно заседание на Европарламента, където представи приоритетите на гръцкото председателство на ЕС. Той отговори също и на въпроси на евродепутати от всички политически групи.

Окуражен от директната подкрепа, получена от Шулц, а също и от председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу, премиерът изтъкна, че „гърците са заинтересовани да останат част от Европа. Трудностите са вече в миналото, ние сме близо до растеж“.

Предвид на обстоятелството, че Самарас говори пред Европарламента, неговата критика по отношение на партията СИРИЗА бе остра.

„Опозицията не е алтернатива, не предлага решение, тя акробатира между прикрития екстремизъм и популизма“, заяви Самарас и добави, че докато самият лидер на опозицията е подкрепил и гласувал голям част от законопроектите на правителството на социалиста Георгиос Папандреу, сега СИРИЗА се е ограничила до една постоянна критика и се бори срещу всеки опит за реформа, лансиран от управляващата коалиция.

Отговаряйки на сценариите и слуховете за предсрочни избори в Гърция, Самарас каза, че такъв предсрочен вот не желаят даже повечето гърци, нито пък депутатите. Той обяви решението си да направи всичко, което е по силите му, така че следващите избори да се състоят през 2016 г., а по въпроса, който стои открит около избора на президент на страната през февруари 2015 г., побърза да очертае щрихите на своите намерения, говорейки за една кандидатура на надпартийна персона, която би могла да бъде приета от обществото и от сегашния парламент.

В Гърция трябва да вземем решение, че е нужно да се държим като всички сериозни страни и избори да има на всеки четири години, посочи Самарас.

Както в речта си пред Европейския парламент, така и в други свои изявления, Самарас излъчваше оптимизъм за развитието на собствената си страна, изтъквайки, че трудното е минало и че Гърция навлиза в коловоза на икономически растеж.

Той повтори намерението си 70 на сто от регистрирания първичен бюджетен излишък за 2013 г. да бъде даден на хората. „На кого ще го дадем, на онези, които имат повече нужда, на пенсионерите и на хората с ниски доходи“.

Самарас призна закъсненията относно приватизацията, но ги обвърза с факта, че „опозицията в Гърция е била против“. За негативното им отражение върху Атинската борса той отбеляза, че това се дължи на „продължителната рецесия, на безработицата и на присъствието на хиляди нелегални имигранти в страната“, като изрази убеденост, че след като бъде възстановен нормалният ход на страната, този феномен ще бъде отстранен.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.