Русия смята да купува петрол от Иран въпреки протестите на САЩ

Русия смята да купува петрол от Иран въпреки протестите на САЩ, според които сделката ще навреди на преговорите по иранския ядрен проблем, пише „Комерсант“, като се позовава на руски дипломатически източник.Представител на руското правителство уточнява, че Москва договаря с Техеран рязко активизиране на икономическото сътрудничество и се очаква по-специално Русия да стане най-големият вносител на ирански петрол.

По данни на вестника петролните доставки и опасенията на САЩ ще бъдат обсъдени с иранския външен министър Джавад Зариф, който пристига днес в Москва, също и при подготвяно в момента посещение в Иран на руския президент Владимир Путин.

Евентуална руско-иранска петролна сделка би влязла в противоречие с договореностите на шестте световни сили и Техеран, заяви във вторник говорителят на Белия дом Джей Карни. Според него в понеделник държавният секретар на САЩ Джон Кери директно е изразил загриженост в тази връзка пред руския си колега Сергей Лавров на разговори в Париж.

Руски дипломат потвърдил за „Комерсант“, че двамата са обсъждали темата. Според него Лавров посочил пред Кери, че Русия не би нарушила никакви санкции с покупки на петрол от Иран и не е задължена да съгласува с никого подобни проекти. Москва признава само санкциите на Съвета за сигурност на ООН и смята за нелегитимни едностранните западни ограничения, пояснява изданието.

Според американски експерти подготвяната сделка ще позволи на Иран да вдигне с 50 на сто износа на петрол, от което да печели по 1,5 милиарда долара месечно. САЩ се страхуват, че тези доходи може да отслабят интереса на Иран да изпълнява договореностите за ядрената му програма, сключени с великите сили. Споразумението с „шесторката“ предвижда от 1 февруари Техеран постепенно да получава достъп до своите активи, замразени в чужди банки – общо 4,2 милиарда долара, напомня всекидневникът.

Ако Русия изчака да бъдат вдигнати всички санкции, на иранския пазар ще се настанят западните страни, а в момента конюнктурата е благоприятна. Иран има нужда от пари, стоки и технологии, значи Москва получава уникална възможност да се възползва от политическите си предимства, за да укрепи икономическите връзки с Техеран, коментира руският експерт Раджаб Сафаров.

Петролната сделка ще снабди Техеран с пари, с които да плаща руския износ за Иран – „това е взаимноизгодна история“, забелязва Виктор Мелников, оглавяващ руско-иранския бизнес съвет към търговско-промишлената палата на федерацията.

Руските петролни компании още не са готови да коментират перспективите в тази сфера. Според източник в една от тях нареждането браншът да участва в евентуалните петролни доставки най-вероятно „ще дойде отгоре“, добавя „Комерсант“, като припомня досегашния „не твърде успешен опит“, натрупан от руски компании в Иран.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.