Игрите в Сочи: „Корумпиада“ или чисти като сълза на комсомолка

1 олимпиард рубли -нов термин от социалните мрежи за парите, откраднати при подготовката на Олимпиадата в Сочи

Членът на МОК и президент на Международната федерация по ски Джан-Франко Каспер заяви на всеослушание, че се разграбват близо 1/3 от средствата, отпуснати за Олимпиадата

Руското правителство приключи подготовката за Олимпийските игри в Сочи, констатира в. „Комерсант“. Вчера пред кабинета бе представен окончателният доклад по подготовката за зимната олимпиада, която започва след три седмици.

От 7 януари действа единният пропускателен режим, започна и настаняването на персонала. Вече действат и 309 олимпийски обекта, а още 43 са пред откриване, информира строителният министър Михаил Мен.

Вицепремиерът Дмитрий Козак обяви окончателните директни разходи за провеждането на игрите: 99 млрд. рубли от бюджета и 115 млрд. рубли частни инвестиции.

Игрите в Сочи са подобни по параметри на Олимпиадата през 2010 г., но правителството засега не обсъжда доколко те ще са рентабилни – игрите във Ванкувър в крайна сметка не донесоха печалба, посочва изданието.

Дискусията за възможните печалби от „олимпийското наследство“ – спортните обекти, ще продължи обаче поне до началото на 2015 г. Федералните власти се мъчат да измислят как да не докарат инвеститорите до фалит, се казва в материала.

С цел да бъде натоварена инфраструктурата, изградена на черноморския курорт, премиерът Дмитрий Медведев предложи по-рано Сочи да се превърне в игрална зона със специални туристически сектори, напомня „Комерсант“.

Руската банка Внешекономбанк ще предостави отсрочка до 2015 г. за плащанията по заемите на частни инвеститори, участвали в изграждането на олимпийската инфраструктура.

Правителството обаче няма да решава проблема с използването на обектите след игрите за сметка на държавни компании. На ресорните ведомства ще бъдат прехвърлени само газопроводът и електропроводите в района, пише „Росийская газета“, като се позовава на вицепремиера Козак.

Според премиера Медведев Сочи е станал „по-благоустроен град“ с „по-съвършен архитектурен облик“, което обещава комфорт и сигурност за гостите на Олимпиадата.

Спортният министър Виталий Мутко заяви, че Сочи очаква над 1 млн. спортни фенове, а още 3 млрд. души ще гледат игрите по телевизията. Все още има и билети, и места в хотелите на Сочи.

Според шефа на организационния комитет Дмитрий Чернишенко 70% от билетите вече са продадени – главно чрез интернет, но се пази специална квота за зрители, пристигащи на място.

Градът очаква към 6000 участници и официални лица, включително 3000 спортисти от над 90 страни, които ще започнат тренировки след две седмици. Междувременно в района вече работят 1500 журналисти.

Медведев разпореди Сочи да бъде превърнат в курорт на световно равнище, пише в заглавие „Комсомолская правда“. Премиерът постави задача градът да стане основният туристически център в Русия.

По думите му вече действат всички обекти в крайбрежната и планинската част на Сочи, спазват се стандартите за сигурност, подобрени са екологичните условия, създадена е подходяща среда за инвалиди.

Според местния губернатор Александър Ткачов в Сочи ще бъдат посадени 25 хил. декоративни дръвчета, а за поддържане на чистотата в целия регион ще дежурят допълнително 25 хил. доброволци.

„Сочи е чист като сълза на комсомолка“ – вицепремиерът Козак заяви, че няма никакви кражби на олимпийския строеж, пише „Утро“. Според Козак руската Сметна палата и федералната надзорна служба Росфинмониторинг не са открили нецелеви разходи, а само „лоши разходи“ – за опазване на околната среда, пояснява електронният вестник.

Обаче напомня по-раншни съобщения, според които чакълът за строежа е струвал двойно по-скъпо, отколкото другаде, доклади на Сметната палата за преразход от 15,5 млрд. рубли, подозрения в злоупотреби срещу бившия вицепрезидент на руския олимпийски комитет Ахмед Билалов, емигрирал във Великобритания.

Покривите на обектите се рушат от падналия сняг, всяка буря унищожава бреговата защита, а лъвския пай от олимпийските поръчки получиха главно добри приятели на президента, твърди „Утро“, според който хората в Русия отдавна са кръстили игрите „корумпиада“.

Неотдавна членът на МОК и президент на Международната федерация по ски Джан-Франко Каспер заяви на всеослушание, че се разграбват близо 1/3 от средствата, отпуснати за Олимпиадата.

Швейцарецът не се позова на източник и изявлението прозвуча доста странно. За пръв път обаче високопоставен функционер на МОК открито заяви, че в Сочи има корупция.

Макар да не посочи конкретни доказателства, това със сигурност ще се отрази на реномето на игрите. А то бездруго е под въпрос, след като мнозина политически дейци и звезди от шоубизнеса заявиха, че няма да дойдат в Сочи, изтъква изданието.

Тъй че руската държавна пропаганда решава днес трудна задача – трябва спешно да промени формираната представа за Олимпиадата като триумф на корупцията в Русия, добавя „Утро“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.