В Сърбия ще има предсрочни избори през март

Ройтерс

В Сърбия ще има предсрочни избори през март в момент, когато управляващата Сръбска прогресивна партия иска да се възползва от нарастващия си рейтинг, съобщи в четвъртък вестник „Политика“.

Говорител на правителството отказа да коментира съобщението, което последва след седмици спекулации, че балканската страна върви към втори избори за по-малко от две години, докато управляващата коалициа спори за скоростта на икономическите реформи и битката за изкореняване на корупцията.

Министърът на икономиката Саша Радулович, назначен от Сръбската прогресивна партия СПП , заяви пред Глоубъл Маркетс Форум във вторник, че ако коалицията не предприеме твърди реформи, е по-добре да има избори възможно най-скоро.

Позовавайки се на много правителствени източници „Политика“ съобщи, че в края на януари президентът Томислав Николич ще насрочи изборите за 16 март, когато в Белград трябва да има общински избори. Едни избори през март биха могли да усложнят преговорите с Международния валутен фонд, които се очаква да започнат в близките седмици. Но анализаторите посочват, че една силна победа за Сръбската прогресивна партия би могла в дългосрочен план да улесни икономическите реформи.

Сръбската прогресивна партия има висок рейтинг в проучванията на общественото мнение до голяма степен благодарение на личната популярност на партийния лидер и първи вицепремиер Александър Вучич. Бивш ултранационалист, префасониран като прозападен реформатор, Вучич е лицето на антикорупционна кампания по високите етажи на властта, която се оказва популярна сред сърбите, уморени от години на ендемична корупция и пуснала дълбоки корени организирана престъпност.

Сръбската прогресивна партия ще вземе решение за изборите на заседание на 25 януари, четири дни преди официалното начало на преговорите за членство с Европейския съюз.

Няма съмнение какво е най-добре за СПП, когато гледаме какви са интересите на партията, заяви Небойша Стефанович, член на партийното ръководство и председател на сръбския парламент пред вестник „Вечерне новости“. Моята позиция е ясна и неведнъж съм казвал, че ние се нуждаем от предсрочни парламентарни избори, каза той. Пред Ройтерс той заяви: „Това не зависи от мен като председател на парламента, а партията още не е заела позиция.“

Представители на Сръбската прогресивна партия използват напрежението между партията и нейния главен коалиционен партньор, социалистите на премиера Ивица Дачич. Дачич отрича да има някакви дрязги и неведнъж е казвал, че е против предсрочни избори, които изглежда ще доведат до голяма победа на Сръбската прогресивна партия и биха могли да изтласкат социалистите в опозиция.

Попитан за информацията, високопоставен член на Социалистическата партия на Сърбия СПС заяви пред Ройтерс: „Изборите не са необходими. Ние вярваме, че правителството работи добре, а Социалистическата партия не се бои от избори.“

Сръбската прогресивна партия се появи през 2008 г., създадена от членове на Сръбската радикална партия – ултранационалистическа партия, която държеше властта заедно със социалистите на покойния лидер Слободан Милошевич по време на войната на Сърбия с НАТО през 1999 г. за Косово. Както Сръбската прогресивна партия, така и Социалистическата партия на Сърбия оттогава тръгнаха по европейския път.

Вучич казва, че Сърбия се нуждае от цялостна реформа на раздутия публичен сектор и пенсионната система. Но бюджетът за 2014 г., приет през декември, не включи най-крути мерки, за да обуздае дефицита, определен на 4,6 процента от БВП, което разпали спекулации, че Сръбската прогресивна партия предвижда вероятни предсрочни избори.

БТА

_черновиСвят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.