Гулнара Каримова: узбекистанският крал Лир и бившата бизнес императрица

Дъщерята на президента Гулнара Каримова. Снимка: Робертс-репорт

Само допреди година дъщерята на узбекистанския президент Ислам Каримов жънеше невероятни успехи. Гулнара Каримова стоеше начело на бизнес империя, бе поп звезда и мнозина виждаха в нея бъдещия лидер на страната. Но всичко вече е минало – империята рухна, а официалните постове са й отнети. Ще се съвземе ли тя след подобен удар?

***

Онази нощ Тахир сънувал майка си. И взел решение да си иде от този свят. Събудил го нейният глас – сякаш още го чувал, когато го обгърнала познатата задушаваща тревога. Дълго време останал да лежи, разкъсван от лудо желание пак да я види и от страха да се озове отново в Узбекистан.

Станал от леглото, тихо излязъл, за да не събуди хората наоколо, и тръгнал към гаража. Негов съквартирант, влязъл вътре, го открил вече с примка на шията.

„Уморен съм“, обяснява Тахир неуспешния си опит за самоубийство. Ръцете му треперят, лявото око подскача, а мъченията са оставили и физически недъзи, които помоли да не споменаваме. „Те знаят кой съм – казва Тахир. – Ще ме открият“.

Случаят Тахир и Гулнара Каримова

Тахир е измислено име. Мъжът чака политическо убежище в една от скандинавските страни. Казва, че узбекистанските тайни служби са снимали всеки белег и бенка по тялото му, дори имат видеозапис, регистрирал походката му. „Стопроценово съм идентифициран“, казва той.

Историята започва с изнудване и шантаж. Узбекистански митничари и полицаи се опитали да заграбят успешен бизнес, с който бил свързан Тахир. Пострадали и негови партньори. Тахир бил хвърлен в затвора, където го измъчвали, видял дори как убиват хора от същата килия. Успял да плати откуп и да избяга от Узбекистан.

Адвокати, подали молбата му за убежище, твърдят, че са проследили връзка между този случай и най-известната публична личност в Узбекистан – президентската дъщеря.

Историята на Тахир е сред многото, на които Гулнара дължи реномето си на „криминална баронеса“. Така я описват американски дипломати, цитирани от Уикилийкс.

Мнозина незапознати с нещата обаче виждат в Каримова съвсем доброжелателно, модерно лице на местния политически режим – един от най-репресивните в света. 41-годишната президентска щерка с диплом от Харвард бе процъфтяващ предприемач, дипломат, меценат, прочу се с модни тоалети, стана и поп звезда под името Гугуша, а напоследък се представя като правозащитничка.

Гражданска позиция или ребрандинг?

След като се разпадна бизнес империята на Каримова, тя стана върл критик на репресивните власти в страната. „Пак ребрандинг. Не вярвам нито за секунда, че се е променила. Това е част от борбата за оцеляване“, заявява обаче неин бивш съветник, пожелал анонимност.

Семейната вражда между Каримови добива размах, достоен за шекспирова творба. Това отчасти личи в мрежата Туитър, където с Каримова си разменяхме съобщения повече от година.  „Не използвайте тая идиотска формулировка „дъщерята на диктатора“, отправи тя в самото начало молба към мен и Андрю Щройлайн от „Хюман райтс уоч“.

Постовете й – на руски или лош английски (твърде странно за човек, който се перчи с харвардска диплома), често са неясни и пълни със загадки. Дават обаче известна представа за странния свят на узбекистанската политика. За няколко месеца Каримова измина пътя от качване на свои снимки по време на модни дефилета или в йогистки пози до обвинения срещу майка си и сестра си, че били вещици. А приближени на баща си обвинява в репресии и злоупотреби.

Делото за корупция

Основните неприятности за Каримова идват от европейско дело за корупция. През 2012 г. шведски журналисти разследвали финландско-шведския телекомуникационен гигант „ТелиаСонера“ и научили, че е платил 300 милиона долара, за да влезе на доходния пазар на мобилни връзки в Узбекистан. Фирмата превела парите на малка компания, регистрирана в Гибралтар, чийто собственик била двайсетинагодишната Гаяне Авакян.

Според източници, близки до Каримова, Авакян била консултант в един от модните бутици на президентската дъщеря, после се наредила сред най-верните й помощнички, а миналата година попаднала в центъра на един от най-големите корупционни скандали в света. Прокурорът Гюнтер Статлер, водещ делото, няма съмнения, че шефовете на „ТелиаСонера“ са давали подкупи на узбекистански чиновници. Според него случаят засяга интересите на 10 европейски страни. Имаше и уволнения в ръководството на телекомуникационния концерн.

Според журналиста Йоахим Дюфвемарк, участвал в разследването, никой няма точни данни за богатството на Каримова и „300-те милиона долара от случая с „ТелиаСонера“ може би са само върхът на айсберга“.

Някои твърдят, че тя притежава 17 скъпи имота в различни кътчета на света, макар че признава само, че има къща в Женева и апартамент във Франция – освен къщата в Узбекистан.

В кореспонденцията с мен Каримова отрича да има връзка с делото „ТелиаСонера“, но това не е единственият й проблем. В рамките на друго антикорупционно разследване швейцарските власти замразиха всички банкови сметки, свързани с нея. Полицията обискира нейните владения в Женева и във Франция.

Предполага се, че тя е управлявала пет години най-големия конгломерат в Узбекистан – регистрираната в Швейцария компания „Зеромакс“, която преди години декларира над три милиарда долара печалба, а през 2010 г. мистериозно бе закрита. Каримова обаче отрича да е свързана с фирмата.

„Зеромакс“ донесе толкова проблеми, че президентът Ислам Каримов реши да се отърве от нея, твърди Камолодин Рабимов, политолог от Франция, работил някога в администрацията на узбекистанския лидер.

„Гулнара монополизира цели отрасли от икономиката. Започна да се меси в търговията с природен газ, със злато, в логистиката. Изсмукваше толкова много ресурси, че самичка създаде бюджетен дефицит“, казва експертът.

Певицата Гугуша

След закриването на „Зеромакс“ Каримова стана посланик в Испания и оглави узбекистанската мисия към ООН в Женева. Започна да прекарва повече време в Европа – шлифоваше там своя имидж като певицата Гугуша. В Ташкент пък често й гостуваха Стинг, Хулио Иглесиас и Жерар Депардийо.

„Стори ми се, че страната е нейна собственост“, спомня си Джон Коломбо, продуцент от Лос Анджелис, поканен в Узбекистан да снима музикален клип на Каримова. Виждал лицето й във вестника, купен на летището и на гигантски билбордове в града, виждал го когато колата минавала край музикални магазини – пак нейна собственост. „Тя бе навсякъде“, добавя той.

Всъщност продуцентът я харесал – висока над 180 сантиметра, тя излъчвала силен чар, но била съвсем земна и готова усърдно да работи. Изглежда я харесваха и хората, казва той.

Дипломати, цитирани от Уикилийкс, наричат Каримова „най-омразния човек“ в Узбекистан, но при пътувания в страната срещнах мнозина, които я обичаха. Образът на младата динамична жена бе в контраст с репресивния режим на баща й, естествено в нейна полза.

Британският съвет развива съвместна дейност с младежкото крило на „Фънд форум“ – благотворителната организация на Каримова, и получава безпрецедентно свободен достъп до младите хора в Узбекистан, заявява Стив Макнълти, оглавяващ ташкентския клон на Съвета. Той отказа да коментира дали Британският съвет има някакви съмнения във връзка с това сътрудничество.

Сгромолясването

През 2012 г. влиянието на Каримова бе в най-високата си точка. Мнозина я споменаваха като евентуален приемник на баща й на висшия пост в страната, а и тя самата правеше намеци за президентски амбиции. Никой не можеше да предвиди драматичния, рязък обрат в съдбата й.

Към края на 2013 г. бизнес империята на Каримова бе в развалини. Един след друг се закриваха нейни благотворителни фондове, телевизии и магазини. Докато закриването на „Зеромакс“ преди години бе мистерия, този път бойните действия се преместиха в Туитър. Наблюдателите, смразени, следяха сраженията на Каримова във войната срещу собственото й семейство.

„Това наподобява сериозна атака срещу гражданските организации и цялото мислещо общество!“ – писа Каримова в края на ноември, когато бе закрит „Фънд форум“. „Напрежението нараства“, констатира тя в следващо съобщение.

През септември 2013 г. по-малката дъщеря на Ислам Каримов заяви пред Би Би Си, че гледа скептично на шансовете на сестра си да стане президент. Призна, че двете дори не си говорят. Гулнара Каримова съзря в интервюто покана за публична борба.

Тя обвини Лола Каримова и майка им Татяна, че използват черна магия, че са скроили заговор срещу нея и са й отрязали достъпа до баща й. Но като свой основен враг, виновник за всички нейни беди, определи Рустам Иноятов.

Иноятов срещу Гулнара?

Търсачките в интернета предлагат само една-две избелели снимки на Иноятов, кадрови офицер от КГБ и един от най-близките съветници на Ислам Каримов. От 1991 г. нататък той оглавяваше най-мощната структура в Узбекистан – Съвета за национална сигурност (СНС), приемник на съветския КГБ.

Преди месеци Каримова сякаш внезапно осъзна ролята, която СНС играе в живота на милионите узбекистанци. Тя писа в Туитър за среднощни арести, страхове, за опити да бъдат жестоко изличени всички признаци на другомислие. Мнозина нейни сътрудници били арестувани или безследно изчезнали, но Каримова се кълнеше, че ще ги защитава. „Разбрах много неща, много неща видях с очите си. Боли ме, но трябва да приемем истината“, писа ми тя.

Според Тахир – бившия бизнесмен от Узбекистан идеята за Каримова като правозащитничка изглежда смехотворно. „Това е само игра. Богатите и силните играят игрички, но какво ще се промени за нас? Според мен Гулнара едва ли е в беда. Това е просто игра между баща и дъщеря, за да измамят хората“, казва той.

Дори да е игра – играе се на едро. Стабилността на цяла Средна Азия зависи от Узбекистан – най-голямата страна в региона. Точно затова е важно да се разбере кой стои зад неприятностите на Гулнара.

Може би самият президент Каримов е заповядал да се подрежат крилете на дъщеря му? Или Рустам Иноятов, както твърди тя, но тогава излиза, че силовият шеф прави дворцов преврат срещу властта начело с Каримов.

Камолодин Рабимов не вярва Иноятов да е действал самостоятелно. Според него президентът е бил разярен от скандала с „ТелиаСонера“, довел до други разкрития във връзка с дъщеря му – затова е помолил Иноятов да дръпне юздите на Гулнара. Има и друг въпрос – дали Каримов може да накаже дъщеря си, без да отслаби собствените си позиции?

Според Рабимов това е невъзможно. Каримов винаги е бил безмилостен към опонентите си – всички узбекистански опозиционни лидери или са в затвора, или в изгнание, или в гроба. Непослушната дъщеря обаче е абсолютно нова задача за него.

„Гулнара знае, че няма да я хвърлят в затвора, нито ще я убият. Въпросът е как ще я накарат да млъкне. Ще й изключат уай фай мрежата ли? Това е несериозно“, казва Рабимов.

„Те не могат да й позволят да напусне Узбекистан. Това е неприемливо за Каримов – нали вече е показала, че ще говори срещу него“, добавя експертът.

Тя може и да е изгубила властта, но с оглед на всичките й пари, баща й, който е на власт, и заради всичко, което знае, още е рано да бъде пренебрегвана. „Това е само началото“, писа Каримова в отговор на съобщение от неин привърженик през новогодишната нощ.

Какво ще следва по-нататък – зависи от баща й. Вече над две десетилетия Ислам Каримов управлява Узбекистан с железен юмрук. Дали обаче узбекистанският крал Лир може да контролира собствената си непослушна дъщеря?

БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.