Русия гадае кой ще е наследникът на Путин?

Русия е в очакване настоящият президент Владимир Путин да обяви името на своя фаворит за президентските избори през 2008 година. Потънали в неизвестност, медиите започнаха да се консултират с ясновидци. Снимка: Ройтерс

Докато руснаците мъдруват над въпроса на 2008 година “кой ще е следващият президент”, в Москва опитът да бъдат прочетени мислите на Владимир Путин се превърна в нещо като национален спорт. Изборите са в началото на следващата година, но всичко подсказва, че решителното гласуване ще се състои доста по-рано, когато Путин определи свой предпочитан приемник.

Традиционните инструменти за предвиждане на изборни резултати като социологически проучвания, експертни групи и телевизионни дебати не вършат много работа. Затова руснаците откриха по-находчив начин да изчислят кой ще е следващият им лидер.

Таблоидът „Твой день“ се поинтересува от предсказанията на гостуващ френски ясновидец.
Авторитетният всекидневник „Независимая газета“ отбеляза в статия на първа страница, че при посещение във ферма Путин е поканил първия заместник министър-председател Сергей Иванов да се качи заедно с него в кабината на комбайн. Фактът, че Путин се обръщал към него с издаващия привързаност прякор „Серьож“ бил достатъчен за вестника, за да издигне Иванов до ранга на очевиден наследник на президента.

Според друга обхождаща медиите теория следващият президент ще има много коса. Това предположение се основава на анализ на руската история след водача на революцията Владимир Илич Ленин, който показва, че след плешивите ръководители на Кремъл на власт винаги са идвали по-обрасли личности. Този път обаче тази теория не е особено ефикасна, тъй като почти всички сериозни претенденти имат достатъчно коса.

Ако наблюдателите на Кремъл се залавят за сламка, то е защото почти няма за какво да се захванат. Едно е сигурно – всички вероятни съперници отричат да се стремят към президентския пост. „Нищо не знаем“, казва Владимир Прибиловский от мозъчния тръст „Панорама“. „Прилича на битка между булдози под килима,“ добавя той като заимства израза, с който Уинстън Чърчил описа някога съветската политика. „Само че по времето на Сталин труповете са били изхвърляни изпод килима, а сега всичко си остава под него“.

Тогава защо са толкова трудни руските избори? Путин твърди, че гласоподавателите ще имат възможност да изберат неговия заместник чрез свободно и честно гласуване, както във всяка друга страна.

Съществува обаче и друг фактор. В социологическо проучване от миналия месец на център „Левада“, 42 процента от анкетираните са казали, че със сигурност ще гласуват за който и да било кандидат, ползващ се със сериозната подкрепа на Путин, а други 34 на сто са отговорили, че вероятно също ще постъпят така.

Крис Уифър, главен стратег на Алфа Банк в Москва, заяви, че залага на Сергей Наришкин – технократ, назначен тази година на влиятелен пост в правителството. „Но човек очевидно не може да бъде сигурен, докато не се назове името“, добавя той. „Предполагам, че точно сега истинската избирателна кампания се води из коридорите на властта в Кремъл между Путин и други висши членове на правителството, за да се постигне съгласие за личността, която Путин ще подкрепи публично“.

Михаил Ходорковски, бившият собственик на петролния гигант “Юкос” влезе в затвора при последната смяна на руски президент. Сега олигарсите в Русия се чудят какво да правят, за да не загубят богатствата си. Снимка: Ройтерс

Да се предвиди изходът от тези преговори е важно, особено за магнатите, които натрупаха богатства отчасти поради политическото покровителство, на което се радваха при Путин.

При последната смяна на президента няколко от техните събратя „олигарси“ трябваше да напуснат страната, а един от тях – петролният магнат Михаил Ходорковски – беше пратен в сибирски затвор. В опит да гарантират залозите си много от магнатите се обвързаха с повече от един от водещите съперници. Няколко от тях си осигуриха участие в консултативния съвет на министерството на отбраната, създаден от Иванов – според допитванията настоящ фаворит за поста на Путин. Голяма част от тези лица се появиха и на конференцията за безопасността на работниците, свикана от друг вицепремиер – Дмитрий Медведев, втори след Иванов в сондажите.

„За нас това е само игра, но за тях (олигарсите) това е убийствено важно, защото могат да изгубят всичко“, каза журналист, който отразява събитията в Кремъл за руска информационна агенция.

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.