Египет – референдум с планиран и мечтан резултат

Протестите на площад Тахрир в Кайро. Снимка: АФП/БТА

Гамал ал Агизи ликува. Конституцията, в чието написване 52-годишният мъж е участвал, е приета. Над 90 процента от египтяните, които отидоха до урните, гласуваха с „да“. Този резултат стана известен ден след референдума, при приключило преброяване на голяма част от гласовете. Този мечтан резултат, подшушнат неофициално от източник от избирателната комисия, беше разпространен светкавично от медиите.

„Това е най-добрият резултат“, радва се Агизи. Възможности за сравнение има много. От избухването на революцията и падането на режима на Хосни Мубарак в Египет за трети път се гласува за конституция. През март 2011 г. едва 40 процента от населението с право на глас отиде до урните, а през декември 2012 г. активността се беше сринала до 32 процента.

Всеки път проектът за конституция беше приеман с мнозинство, но никога с мнозинство от над 90 процента. Коментаторите по телевизията и радиото оцениха сегашния резултат като подкрепа за курса, очертан от ген. Абдел Фатах ас Сиси – силния човек на брега на Нил. Вече нищо не стои на пътя на неговата кандидатура за следващ президент на Египет.

Макар че много египтяни искат това, бизнесменът Агизи не е сигурен дали генералът наистина ще се кандидатира. „Сега всъщност имаме нужда от технократи, които да съживят икономиката, като привлекат чуждустранни инвеститори“, казва той. След избухването на революцията преди три години в Египет се инвестира много малко. Страната се поддържа със заеми от Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства. С новата конституция и след предстоящите избори Агуизи се надява, че икономиката отново ще отбележи растеж.

Когато през септември временният президент Адли Мансур свика 50-членния конституционен съвет, той привлече в него и представители на асоциациите на хотелиерите и туристическия бизнес. Агизи представлява Съюза за насърчаване на туризма и инвестиционните проекти в Айн Сохна в Суецкия залив – градче, отдалечено от Кайро на около един час път с автомобил.

Веднъж до два пъти в седмицата 11 души с позиции, подобни на тази на Агизи, се срещаха, за да обсъждат бъдещето на туризма, защитата на туристите от насилие и тероризъм, водоснабдяването като гражданско право и инвестиционните възможности за чужденци. Не всички техни предложения бяха вписани в конституцията, но там вече официално и принципно беше записано задължението на държавата да защитава своите граждани и гости.

Важна за туристите и инвеститорите според Агизи е и религиозната свобода. Новата конституция обаче предоставя правото да практикуват вярата си само на последователите на религиите, които произхождат от праотеца Аврам: исляма, християнството и юдаизма. Останалите религиозни общности няма да могат да разчитат на закрилата на държавата. За три месеца не е възможно да се обърне внимание на всички детайли, оправдава се Агизи. Парламентът би могъл да промени или допълни отделни текстове с мнозинство от две трети.

Въпреки това Агизи се надява, че сегашната конституция ще издържи по-дълго от предишната. Той е горд най-вече със собствения си принос. Благодарение на него африканските корени на Египет са споменати в преамбюла на основния закон. „Щяха да го забравят“, разказва Агуизи и не може да скрие недоумението си. В проекта било записано само, че Египет е арабско-ислямска република. „Но точно сега, когато се обсъжда толкова много водата на Нил, не можем да пренебрегнем Африка“, подчертава той.

Още по-важен от споменаването на Африка в преамбюла обаче е друг текст: в него се казва, че Египет ще бъде „модерна и демократична държава с гражданско управление“. Ако Сиси действително се кандидатира за президент, ще трябва да остави на закачалката генералската си униформа.

Едно обстоятелство обаче може да помрачи еуфорията на управляващите от голямата подкрепа за конституцията: едва половината от имащите право на глас отидоха до урните. Вотът е валиден, но не е основан на широка обществена подкрепа. Причината за това не е тайна: ислямисткото движение „Мюсюлмански братя“, което беше свалено от власт от армията след масовите протести през юли 2013 г., призова за бойкот на референдума.

Ислямистите не гласуваха дори с „не“, а просто се въздържаха от гласуване. При това те далеч не бяха единствената група, която бойкотира референдума. Египетската левица също отказа да участва. През изминалите седмици множество ислямисти, но и десетки леви опозиционери бяха вкарани в затвора.

Сред тях беше известният блогър и активист срещу Мубарак и Морси Ала абд ал Фатах. Той се безпокои преди всичко от разширяването на властта на армията, която новият конституционен текст утвърждава. За в бъдеще цивилни лица ще могат да бъдат съдени от военни трибунали и няма да имат право да обжалват произнесените присъди.

Ахмед Махер, известен със своето „Движение 6 април“, откъдето тръгна искрата на революцията, също се оказа в затвора в началото на януари заедно с трима активисти от групата си. Обвинението: държавна измяна. За доказателство послужили протоколи от подслушването на мобилния му телефон по времето на Военния съвет, дошъл на власт непосредствено след свалянето на Хосни Мубарак и управлявал страната почти три години.

Заради подобни арести противниците на проекта за конституция твърдят, че в Египет цари климат на страх. Председателят на умерената ислямистка партия „Силен Египет“ и бивш кандидат за президент Абдел Абул Футух твърди, че референдумът се е провел в недемократична атмосфера.

Според Футух човешките права в страната не се спазват и членове на неговата партия са били арестувани заради разпространяване на листовки против референдума. Той твърди, че не е успявал да наема зали за събитията си, тъй като собствениците на помещения се страхували от репресии. В цяло Кайро и във втория по големина египетски град Александрия не е можело да се види нито един плакат, призоваваш да се гласува с „не“.

Най-лошото, според много наблюдатели, обаче е, че в Египет така и не се проведе сериозен публичен дебат за съдържанието на новата конституция. Въз основа на всекидневното наблюдение на медиите от 5 декември насам Институтът за изследване на правата на човека в Кайро установява, че не е имало никакви критични публикации. Един от сътрудниците в института дори говори за „уеднаквяване на медийния ландшафт“.

Вместо това настроенията бяха моделирани от пропагандата и емоционалните призиви, коментира този представител на неправителствената организация. Според него в Египет не е било възможно да се състави мнение за конституцията на базата на обективни оценки.

След закриването на ислямистките телевизии и забраната на вестниците, които принадлежаха на „Мюсюлмански братя“ и политическото им крило Партия за свобода и справедливост, медиите в един глас започнаха да разпалват омраза към „Мюсюлмански братя“ и да преекспонират новините за терористичните нападения, за да мобилизат общественото мнение в подкрепа на конституцията, която беше описвана като начин за справяне с тероризма, разказва неправителственият активист. Институтът за изследване на правата на човека е една от малкото организации, които отпреди това критикуваха нарушаването на човешките права.

Междувременно един друг бивш президент стана тема за разговор: Хосни Мубарак също бил гласувал с „да“ за конституцията, съобщи негов приближен, който го посещава редовно във военната болница. През последните месеци 86-годишният Мубарак и семейството му не бяха център на внимание.

Възобновеният съдебен процес срещу Мубарак се води при закрити врати. Наблюдатели обаче и без това очакват рано или късно съдиите да освободят обвиняемия. Другата напълно възможна в Египет алтернатива е процесът напълно да се затлачи. Но това също би било начин да се установи доколко демократичен в действителност е новият Египет.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.