Президентските избори в Алжир са след три месеца, но къде са кандидатите?

Асошиейтед прес

Алжир официално насрочи днес следващите президентски избори за 17 април, но само три месеца преди вота, който може да е един от най-важните в алжирската история, изобщо не е ясно кой ще участва в него.

Изборите може да предложат редкия шанс за промяна и поява на нови лица в страна, управлявана от години от застаряващи военни.

Боледуващият президент Абделазиз Бутефлика, който ръководи страната вече три мандата, не дава да се разбере дали ще се кандидатира отново. Дори този 76-годишен мъж да се оттегли в полза на политик от по-новото поколение, неговата военна и правителствена кохорта може значително да повлияе върху изхода, посочвайки неговия приемник.

Несигурността преди изборите настъпва в решаващ момент за Тунис, който преживява икономически сътресения, безкрайни протести и възраждане на групировката „Ал Каида в ислямския Магреб“ – северноафриканския клон на терористичната мрежа, избуяла върху алжирското радикално ислямистко движение.

След завоя през 1989 г. към плурализъм – система, при която съществуват повече от един центрове на властта – Алжир се управлява от поколение, което се е сражавало във войната за независимост от Франция през 1958-1962 г. Най-младият външен министър в света през 60-те години, Бутефлика пое президентският пост през 1999 г. и ръководи страната вече 15 години.

Неснотата около това дали ще участва в изборите кара евентуалните му съперници също да не обявяват кандидатурите си, въпреки че времето на предизборната кампания вече тече.

„За пръв път от въвеждането на политически плурализъм в Алжир кандидатите не са ясни в навечерието на съставянето на избирателната комисия“, казва Мохамед Саидж, политически анализатор в Алжирския университет.

Партията на Бутефлика „Фронт за национално освобождение“ настоява той да се се яви за четвърти път, но има подозрения, че той просто не е в състояние.

След като през април миналата година получи инсулт, той се възстановява четири месеца в Париж, появявайки се спорадично по телевизията, винаги седнал и говорещ много тихо. Вчера той се върна у дома след четири дни във френска болница за изследвания, сред слухове, че едва ли ще изкара още един петгодишен мандат.

„Алжир днес се нуждае от президент, който е в такова умствено и физическо състояние, че да се справя с ангажиментите си в национален и регионален контекст“, каза пред АП Абдерразак Мукри, водач на ислямисткия опозиционен Алианс „Зелен Алжир“. „Онези, които го карат да участва, са безотговорни, ръководят се единствено от собствените си интереси, а не от тези на страната“, допълни той.

„Ал Каида в ислямския Магреб“ беше напълно разгромена от Бутефлика. Сега тя се възражда като сахарска организация, действаща в най-южните части на Алжир и в районите със слаб правителствен контрол в Мали, Нигер и Либия.

През януари 2013 г. свързани с Ал Каида екстремисти щурмуваха алжирска инсталация за природен газ близо до либийската граница и взеха заложници. Три дни по-късно те бяха прогонени оттам от армията, но 39 чуждестранни заложници загинаха.

В страната с 37-милионно население има и вътрешни проблеми, постоянно се организират демонстрации с искане за повече работни места, по-качествени услуги или по-големи социални придобивки.

Производството на петрол и газ в Алжир, което осигурява около 70 процента от приходите в бюджета и 98 процента от приходите от износ, от години спада. Усилията за разкриване на нови райони за добив бяха подкопани от политическата парализа в държавата.

Макар страната официално да е многопартийна демокрация с редовно произвеждани избори, могъщият президент играе господстваща роля в политиката, като постоянно поддържа връзка с група генерали от армията и разузнаването в сянка, която действа задкулисно.

Ако Бутефлика се кандидатира, той без съмнение ще спечели с помощта на двете проправителствени партии и на държавната машина. Ако не го направи, това ще отвори поле за действие на ново поколение политически лидери и ще доведе до известна несигурност в страна, която полага усилия да поддържа стабилност след гражданската война през 90-те години с ислямистките бунтовници, избили 200 000 души.

„Неговото обкръжение знае, че той не е в състояние да се кандидатира“, казва анализаторът Рашид Тлемкани, според когото приказките за поредно кандидатиране на Бутефлика са „безвкусна шега“. „Това обаче продължава да всява смут, за да се пречи на истинските кандидати да обявят участието си“, отбелязва той.

Най-изявеният от тези претенденти е Али Бенфлис, бивш премиер и бивш лидер на влиятелната управляваща партия „Фронт за национално освобождение“. Той създаде комитети на кампанията си в няколко провинции, но се въздържа да огласи кандидатурата си. Негови сътрудници сега казват, че той ще обяви официално включването си в надпреварата в неделя.

Друг бивш премиер – Ахмед Бенбитур – обяви участието си преди седмица, но не се ползва със силна подкрепа. Още неколцина претенденти казаха, че ще се борят за поста, но избирателите не ги възприемат много сериозно.

Най-облагодетелстван от тактиката на изчакване изглежда настоящият премиер Абделмалек Селал, който кръстосва страната, за да открива официално важни обекти.

Политик с непринудено поведение, той не беше възприеман сериозно, докато не започна постепенно да изземва правомощията на Бутефлика поради влошаващото се здраве на президента.

„Ако Бутефлика не смята да се яви отново, той със сигурност ще иска да повлияе на окончателния избор на негов приемник“, казва Хю Робъртс, дългогодишен експерт по северноафриканска политика в университета Тафтс. Удивително е, че обичайните функции на президента в последните месеци се поемат от Селал“.

Забавянето на обявяването на кандидатурата на Селал може да се дължи на задкулисни преговори с военните, за да се спечели подкрепа за него, а също имунитет за Бутефлика и съдружниците му, ако президент се оттегли.

С едно изключение всички предишни алжирски президенти са слезли от власт или с преврат или поради смърт.

Въпреки крехкото здраве и възрастта му, важно е да не се отписва възможността Бутефлика да се задържи на власт, особено след като той е в процес на реорганизиране на разузнавателната служба Де Ер Ес (DRS), опитвайки се да ограничи „хватката“ й върху държавата.

Това може да означава също, че Алжир ще избегне значителни промени. Петролна държава като Алжир до голяма степен съществува, за да разпределя внушителните си петролни приходи и предпочита да запази статуквото вместо да проучва ново ръководство или да произведе избори с реално конкуриращи се участници, казва Уилям Лоурънс, старши сътрудник в Проекта за близкоизточна демокрация.

„Оставането на Бутефлика на власт означава, че отлагаме този сценарий“, казва Лоурънс и допълва: върхушката „е много консервативна, като корпоративното управление“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.