Положението в Афганистан се влошава пред изтеглянето на НАТО

ДПА

Морски пехотинци в Афганистан. Снимка: официален сайт

Изграждането на основа за сигурност и стабилност е най-важната задача, пред която са изправени предвожданите от НАТО международни военни сили в Афганистан. Но сега, когато приключва участието им в бойни действия, има сериозни съмнения доколко е изпълнена основната им цел.

Статистиката в момента е по-ненадеждна, защото разчита главно на данни, предоставяни от афганистанските сили за сигурност. Но има признаци, че насилието рязко се увеличава, особено на север, където е разположен германският контингент.

Изтъквайки ненадеждността на данните, германската армия вече не оповестява статистика, отнасяща се за периода след първата половина на 2013 г.

След като обаче по искане на ДПА Международните сили за подпомагане на сигурността (ИСАФ) представиха тревожни данни, германското командване стана по-отзивчиво.

Германската армия каза, че до края на ноември 2013 г. е регистрирала 1660 „свързани със сигурността произшествия“, и добави, че повечето са се отнасяли до нападения на талибаните. Това е било повишение с над една трета в сравнение с цялата 2012 г.

Командването на ИСАФ също изтъкна ненадеждността на числата, предоставяни от афганистанските власти, и отказа да даде категорични данни, но каза, че информациите са достатъчно точни, за да се „откроят тенденциите“.

Тези неща показват, че броят на „вражеските нападения“ в северната част на страната почти се е удвоил през първата половина на 2013 г., а през втората половина се е увеличил с над една четвърт.

За разликата от това на други места в страната бройката остава приблизително постоянна, а в сравнение с по-размирната южна и източна част на Афганистан броят на нападенията на север все още е относително малък.

Свързаните със сигурността инциденти, за които спомена германската армия, включват повече случаи, отколкото вражеските нападения по данни на ИСАФ. Това означава, че строго погледнато, двете стойности не могат да се сравняват. Но тенденцията е ясно – инцидентите се увеличават.

Германците подчертават, че техните данни би трябвало да се използват доста внимателно, тъй като афганистанските им колеги не съобщават за произшествията със същата точност като ИСАФ.

Сега германците използват нов метод за изчисляване при оценка на данните, като вземат предвид не само ненадеждната статистика за насилието, а и фактори като отношението на населението и външни влияния.

Остава нерешен въпрос дали тези нови фактори могат да бъдат надеждно измерени или не. Сегашната статистика във всеки случай оставя значително място за тълкуване, както става видно от обяснението на германската армия за увеличаване на произшествията.

„Една от най-важните причини е, че афганистанските сили за сигурност в северната част на страната енергично изпълняват поетите от тях отговорности по сигурността и показват това чрез извънредно много операции“, казва тя.

Предвожданите от НАТО сили използваха подобен довод преди години, когато насилието нарасна успоредно с увеличаването на броя на техните войници – доводът беше, че увеличаването на операциите води до увеличаване на талибанските нападения.

Но сега е ясно, че положението със сигурността се влошава от години. Това се потвърждава и от други признаци.

По данни на ООН в края на октомври броят на цивилните жертви в афганистанския конфликт е бил с 13 процента по-висок, отколкото в същия период преди година.

Площта, засадена с опиумен мак, който се гледа най-вече в нестабилните райони, е достигнала ново високо ниво миналата година, сочат данни на ООН, събирани от 1994 г.

Върховният комисариат за бежанците на ООН заяви миналия месец, че хуманитарната ситуация и положението със сигурността в големи части от страната се влошават.

Специалният представител на САЩ за Афганистан Джеймс Добинс каза пред американския Конгрес през декември, че за първи път от 2001 г. броят на афганистанците, напускащи страната, превишава броя на завръщащите се.

Според годишно допитване на фондация „Ейша“ 59 процента от афганистанците са заявили през 2013 г., че се страхуват за своята сигурност или тази на семействата си. Това е увеличение с 11 пункта в сравнение с 2012 г.

През 2013 г. ИСАФ са понесли най-ниския брой военни жертви от 2005 г. – 117 убити войници, но това е свързано с предаването на отговорността на афганистанските сили за сигурност. Данни на афганистанското правителство показват увеличаване на броя на убитите войници, въпреки че няма точна статистика.

По време на посещението си при германските войски в тяхната база край Мазар-и-шариф в Северен Афганистан точно преди Рождество германската министърка на отбраната Урсула фон дер Лайен нарече сигурността „крехка“, а в същото време настоя, че Северът е „доста по-стабилен“.

Този косвен комплимент към германския контингент трябва да се е харесал на военните. Но каквото и да е положението със сигурността, едно е ясно – съюзниците от НАТО ще се приберат у дома до 31 декември 2014 г. В алианса просто липсва политическа воля за удължаване на този краен срок.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.