Стефан Цанев се прави на Вацлав Хавел с 40 години закъснение

В поредица от интервюта пред вестници и телевизии от Коледа насам поетът и драматург Стефан Цанев разви невероятни политически идеи. Медиите го търсят като авторитет, личност, духовен будител. И какво сe получава?
„Това беше бедата на нашата мирна революция – нямаше нито една капка пролята кръв“ – това заяви в ефира на бТВ (виж тук). Ще рече – ако бяха разстреляли Живков и членове на политбюро, ако бяха убили по места малко кметове и партийни секретари, сега всичко щеше да бъде наред, щяхме да сме надминали румънците, които убиха Чаушеско и жена му.

Присъщо на едни поет е да бълнува революции. Преходът в източноевропейските бивши комунистически страни премина сравнително мирно, с кръгли маси, приемане на нови демократични конституции, свободни избори, приватизация и т. н. У нас се случи същото. Но Цанев е недоволен – трябвало революция с кръв. Прави сравнения с Възраждането и Априлското въстание…

Цанев громи остро комунизма, бившата комунистическа партия, „която още ни управлява“. „Народът търпя достатъчно, търпя не 45, търпи вече 70 г. да го управляват все едни и същи хора или техните наследници – стига вече!“, казва той. Говори от името на народа и пропуска, че той от 1990 г. насам сам си избира управляващите.

Казаното от Цанев за престъпленията на комунистите след 9 септември, през 50-те години и т. н. има основания. Но защо го говори чак сега? Защо пропусна да стане българският Вацлав Хавел през 70-те или 80-те? Чешкият му колега е поет и драматург като него, но го сполетя съдбата да лежи в затвора, защото критикува директно комунистическия режим по онова време. Никъде не се е чуло Цанев да говори тогава против престъпленията на комунистите. Проблемите му навремето са по-скоро с литературната критика, която го клейми заради свободния стих. Той не попадна в затвора заради борба срещу режима. Бил е драматург на 7 театъра, издаваха го, поставяха му пиесите. Да говори сега против комунизма е едно трагикомично закъснение с 30-40 години, пропуснат исторически шанс.

Цанев има основания за едно – въпреки свободните избори, у нас сега всички са недоволни. И какво предлага той, за да се промени това?
„Трябва да се елиминират политическите върхушки, да има мажоритарни избори, да се изберат хора от всички краища на България, а не само от Софийско“ (?), казва Цанев пред бТВ. Само президентът можел да участва в подобно начинание.
И предлага (в интервю за „Труд„) бъдещето Велико народно събрание да се състави не с избори, а „от кметове, …членовете на Висшия съдебен съвет, представители на БАН, ректорите на най-големите университети, представители на синдикатите, на Учителския и Лекарския съюз, на Българската православна църква… По предложение на президента да бъдат включени и личности с активна гражданска позиция, но необвързани с партия“ (може би има предвид хора като себе си).

Нека само човек си представи поименно хората от изредените организации и институции. Дали ще се съгласи т. нар. народ те да пишат нова конституция? Без да ги е избрал?

И всички медии, които интервюират Цанев, приемат безкритично фантастичните му идеи. Само един блогър се изказа, че това са глупости (виж тук).

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.