Скептично за реформите в американския шпионаж

„Файненшъл таймс“ коментира речта на президента на САЩ Барак Обама от петък, посветена на дейността на Агенцията за национална сигурност (АНС). Според вестника с речта си Обама се опита да застане в политическия център между разузнавателната общност и защитниците на човешките права.

Ако обаче Конгресът не се съгласи с новия комплект от процедури за съхранението и анализирането на данните от следенето на телефонните разговори, програмата на Обама може изобщо да не види бял свят, предупреждава „Файненшъл таймс“. Изданието припомня, че 2014 г. е изборна за повечето членове на американския Конгрес.

„Лос Анджелис таймс“ публикува обширен обзор на досегашната дейност на АНС под заглавие „Нова ера за АНС“. Изданието подчертава, че предложенията на президента Обама за реформа в агенцията означават край на безконтролното следене и може да дадат нова посока на дебатите в Конгреса за правомощията на АНС.

„Опасността от програмите на АНС не е в тяхната злоупотреба, а в тяхната логика“, пише германският „Зюддойче цайтунг“. Изданието подчертава, че докато американският президент приема безкритично тяхното съществуване, нахлуването в личния живот на хората остава допустимо.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.