Мексиканските милиции за самоотбрана – между подкрепата и подозренията

Франс прес

Мексикански спецчасти в акция срещу трафиканти. Снимка: наркомексико

Ефраин, 58-годишен изпълнител на мариачи, един от най-разпространените жанрове на мексиканската народна музика, реши миналата година да остави цигулката и да вземе пушката, за да се бори с престъпната групировка, която убила двама членове на семейството му въпреки платения откуп. Един пример от хилядите, които превърнаха в барутен погреб щата Мичоакан в Западно Мексико.

„Реших да се включа в групите за самоотбрана, защото бяха отвлекли двама от племенниците ми, две хлапета на възраст 19 и 20 години. Бяха убити, въпреки че платихме исканата сума“, казва вдовецът. На него му е писнало също да го принуждават редовно да ходи да свири в именията на наркотрафикантите, за да ги весели до ранни зори.

Мъжът разказва своята история, докато пази в ранчо в Буенависта Томатлан, местност в сухия район на Мичоакан, Тиера Калиенте (Гореща земя), където миналата седмица се срещнаха двайсетина ръководители на групи за самоотбрана от региона.

Буенависта Томатлан е едно от първите селища, в което бяха сформирани милиции през февруари 2013 година срещу картела на Рицарите тамплиери – криминална групировка, приличаща на религиозна секта. Това бе реакция на бездействието и дори съучастието на местните власти, докато населението в този земеделски район е подложено на постоянен рекет.

За да бъдеш полицай в региона, „първо трябва да си убиец и тамплиер“, уверява Грегорио Лопес, кюрето на катедралата на Апацинган, застанал на страната на милициите.

За свещеника каузата, която милициите защитават, е „правомерна“: Тамплиерите са отвели със сила млади жени в съседните планини, за да им правят компания, а много млади хора са набирани против волята си в редиците на престъпниците.

„С народа ще въстанем. Аз им казвам (на тамплиерите): това е часът на покаянието“, обявява Грегорио Лопес.

Отвратени от години на отвличания, на рекет, на насилие срещу жените, борбата на милициите за самоотбрана среща неоспорима подкрепа в земеделските общности на Тиера Калиенте.

Особено когато, както в четвъртък, членове на милициите са върнали на жителите на Танситаро, в планините, 265 хектара земя, която им е била отнета от тамплиерите. „Ние сме граждани, предприемачи, селяни, хора от заплашените от наркотрафикантите селища и имаме с какво да им се противопоставим“, казва пред АФП Естанислао Белтран, един от лидерите на милициите.

Но многото нови коли, автоматите АК-47 и други голямокалибрени оръжия повдигнаха подозрения за финансирането на някои милиции от други криминални картели, които се опитват да навлязат в зоните, държани от тамплиерите.

„Не знаем кои са всъщност интересите, които защитават. Трябва да има такива, които имат връзки с наркотрафикантите, но е ясно, че им е писнало да плащат на тамплиерите. Искаме само да не сме длъжни да плащаме, за да ни оставят живи!“, резюмира ситуацията жена от Апацинган, която предпочита да запази анонимност.

Апацинган, град със 120 хиляди жители, се смята за бастиона на тамплиерите. Миналият петък, докато милициите затягаха присъствието си около града, хора със скрити лица пристигнаха на мотоциклет пред кметството и изляха запалителна течност, преди да го подпалят. Акцията се приписва на престъпната групировка.

„Всички ги видяха, направих снимки и видеоклип с мобилния си телефон! Нямаше нито един полицай наоколо“, оплаква се търговец, чийто магазин е отсреща.

Въпреки силното присъствие на военни и федерални полицаи, разположени във вторник, в сряда беше подпалена аптека на няколко крачки от кметството. Веднага повечето магазини пуснаха кепенците, включително супермаркетът „Уолмарт“.

„Бихме предали оръжията, ако бяхме сигурни, че няма да използват това, за да стрелят по нас“, казва Хосе Флорес, 25-годишен член на милиция. Засега правителството среща проблеми да приложи на практика своя призив за разоръжаване на групите за самоотбрана.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.