Като говорим за Украйна, да се сещаме за „Източно партньорство“

Антон Митов. Снимка: личен архив

Украйна е пред гражданска война? По улиците на Киев отново имаше ожесточени сблъсъци между протестиращи и полиция. „Властите обявиха война на народа на Украйна и действията им доведоха до сблъсъци в центъра на столицата“. Това каза лидерът на украинската партия УДАР – Виталий Кличко, във видеообръщение към украинците.

От своя страна президентът на Украйна Виктор Янукович заяви , че сблъсъците между полицаи и антиправителствени демонстранти в Киев заплашват цялата страна. „Аз се отнасям с разбиране към Вашето участие в масовите акции, и съм готов да изслушам Вашата позиция и съвместно да намерим път за разрешаване на съществуващите противоречия.

Но сега, когато мирните демонстрации прерастват в масови безредици, съпровождани от насилие, аз съм убеден, че това заплашва не само обществеността в Киев, а и цяла Украйна“, заяви Янукович в обръщение към украинския народ.

До тази криза се стигна, защото Виктор Янукович отказа да подпише споразумениe за асоцииране на Украйна към ЕС по време на срещата на „Източното партньорство“ във Вилнюс, като обяви, че не иска да жертва икономическите отношения с Русия.

Всъщност Украйна поиска от Европейския съюз 20 млрд. евро помощ, за да подпише споразумението за асоцииране.
По-голямата помощ щеше да позволи на страната да се подготви по-добре за присъединяването към ЕС и за споразумението за свободната търговия.

От Брюксел обаче са категорични, че договорените условия няма да се променят, защото стремежът на Европейския съюз е да изгради и система във вътрешните си граници за обмяна на енергия между страните в това число и на синьо гориво. Това се обяснява и с опита за намаляване на зависимостта от внос на газ от Русия.

Украйна, която вече няколко години безуспешно се опитва да постигне намаляване на цените на газа от Русия започна да купува гориво от Европа. През ноември 2012 г. страната започна да внася газ от Полша по споразумение между „Нафтогаз Украйна“ и немската RWE. Киев получи и първите обеми от газ през Унгария. Украйна разчита и на реверсивни доставки през Румъния и Словакия.

Европа, за разлика от Русия, не можа обаче да предложи на Киев, а и на другите страни от „Източното партньорство“, конструктивна програма. Президентът Янукович прекрасно осъзнава, че отстъпките на Брюксел в рамките на подписания договор за САЗСТ (Северноамериканската зона за свободна търговия) не могат да гарантират на Украйна нужния й обем от финансова помощ. Целта на ЕС е да откъсне Украйна от привичното й икономическо пространство и да обезпечи пазара на своите продукти.

Политиката на Евросъюза се оказа заложник на амбициозната политика на младите европейски демокрации – Полша, Литва и др. По програмата за „Източното партньорство“ са изразходвани доста сериозни средства, които можеха по-ефективно да се използват в южно направление, в частност и за България. В същото време „лидер“ сред страните от „Източното партньорство“ се оказа Молдова с корумпираното си и разкъсвано от вътрешни противоречия правителство, което не се поддържа от болшинството от молдовците.

От сайта Котка с цигулка

Още по темата: Виктор Янукович избра белоруски път за Украйна

Президентът Виктор Янукович окончателно е избрал за Украйна белоруска-руски път, заключава в. „Ведомости“ в редакционна статия. Отначало Москва успешно приложи в борбата с инакомислещите внесени от Беларус законодателни забрани. Сега и в Украйна беше приет пакет от репресивни закони, до голяма степен копиращи съответстното руско законодателство, отбелязва вестникът, цитиран от руската емисия на Би Би Си.

„Очевидно втвърдяването на законодателството е било не просто добър съвет от Москва към Киев. Това е необходима от гледна точка на Москва мярка за защита на инвестициите – Янукович е длъжен като минимум да задържи властта (вероятно ще има и съгласувани с Москва кадрови решения). Ясно е също, че с подписването та тези закони Янукович окончателно се сбогува с ЕС. Европа дружно осъди законите. Макар че риториката за „готовността за влизане в Европа“ може да бъде продължена от официален Киев“, не изключва вестникът.

По мнение на „Независимая газета“, президентът Виктор Янукович, готвейки се за изборите през 2015 година, е заложил на „ястребите“ в своето обкръжение и на силов сценарий за решаване на политическата криза, отбелязва информационният портал „Нюз.Ру“.

В управляващата Партия на регионите считат, че опозицията е изгубила контрол над акцията на протест и сега властта може да прибегне към твърди мерки за въвеждане на ред. „Възникнаха масови безредици, които опозицията не контролира. Това мече не са мирни акции на протест, а хулиганство и безредици, които във всяка демократична страна се пресичат от силовите органи“, заявил за вестник „Комерсант-Украйна“ депутатът от Регионите Николай Левченко.

Тази линия се подкрепя от жителите на източните и южните области, отбелязва изданието. Протестът на западните и централните области значително се засили. Не е изключено, че ситуацията ще завърши с гражданско противостояние и разцепване на страната, смятат в Киев.

„Щъ бъде ли успешен износът на на реакция?“, задава въпрос в. „Ведомости“. Украинското общество силно се отличава от руското и белоруското. Руснаците искат потребление по-европейски, но при това страната да бъде самостоятелен играч на световната арена. Докато Украйна е израснало вече цяло поколение, което иска да бъде част от Европа, обяснява политологът Алексей Макаркин.

„Освен това, в Украйна са силни олигарсите (в Беларус те не успяха да се появят, а в Руссия ги смаза Путин). Не бива да се забравя и за геополитическото разделение на Запад и Изток“, предупреждава вестникът.

В сегашната ситуация буквалното копиране на руско-белоруския опит ще стане за Украйна политически анахронизъм, така че политическата криза да продължава, прогнозират „Ведомости“.

Според изданието за Москва експортът на реакция (или реекспортът от Беларус) в Украйна има делово значение. Взаимоотношенията на Русия с Беларус може да се причисли към мегапроектите, съставящи основата на руската корупционна икономика.

„Това е проект, също като Олимпиадата в Сочи или форума на Азиатско-тихоокенаското икономическо сътрудничество във Владивосток, само че продължителен. Или като бюджетното финансиране на Северен Кавказ“, обяснява вестникът.

Общите характеристики са следните: в проекта се вливат милиарди от бюджета или данъчни облекчения или ресурси (нефт и газ), а близките до проекта хора получават възможност да спечелят от сиви схеми при реализацията, обобщават „Ведомости“.

Украинските протестиращи се разделят на умерени и радикали

Централната преса в Русия продължава да следи развитието на политическата ситуация в Украйна, предаде Би Би Си в емисията си на руски. „Украинската опозиция не контролира Майдана“, пише „Комерсант“. Изданието отбелязва, че след два месеца на предимно мирни протести, Украйна е обхваната от масови безредици. Подтвърждение на това, че Майданът е престанал да бъде мирен и се е разделил на умерени и радикали, вестникът вижда в действията на активистите от движение „Правий сектор“, които са пренебрегнали призивите на опозиционните лидери и влезли в сблъсъци с милицията.

Правий сектор“ обединява представители на различни националистически движения, пише „Комерсант“ и припомня, че още в началото на протестите на Площада на независимостта движението е отправило обръщение към народа на Украйна, в което се разграничава от умерената опозиция. „Компромиси с банда не може да има“, обяви „Правий сектор“, пише руският всекидневник.

„Независимо, че диалогът между руководството на страната и умерената опозиция изглежда последен шанс за запазване на гражданския мир, нито една от страните засега не възнамерява да склони на сериозни компромиси“, изтъква „Комерсант“.

Експерти в Киев, цитирани от „Независимая газета“, се съмняват, че и Янукович действително е настроен за компромис. Руководителят на Агенцията за моделиране на ситуации Виталий Бала заявил за вестника“: „Главният проблем се състои в това, че политиците не разбират какво всъщност се случва.

Майданът, барикадите в центъра на Киев – това е само символ на общественото протестно движение, което още преди два месеца обхвана цялата страна и продолжава да се засилва. Докато не бъде отстранена причината за този протест, движението няма да изчезне“, прогнозира той.

„Независимая газета“ отбелязва, че изострянето на ситуацията в Киев е станало повод за подготовка на санкции по отношение на украинската власт от страна на Запада.

Депутатът от Партията на регионите Вадим Колесниченко, един от авторите на скандалните закони, приети на 16 януари, твърди, че събитията в Киев се ръководят не от опозицията, а от чуждестранните специални служби. „Това е глобален проект за унищожаване на Украйна и създаване на точки на гражданско противостояние, както беше направено в Югославия“, смята той.

Според Виталий Бала заплахата със санкции може да повлияе на олигарсите и на членовете на обкръжението на Виктор Янукович. От друга страна, експертът допуска, че сегашното развитие на събитията в Украйна може и да бъде изгодно за Русия. „Москва има нужда от външнополитически победи и различни събития в съседни страни, способни да сплотят гражданите на Руската федерация“, твърди той.

„Макар че в Киев от ноември насам говорят как Русия се стреми да обвърже Янукович с кръв, за да пресече диалога му със Запада, няма никакво подтвърждение на информацията за руския фактор. Реални заплахи обаче не само за политическото бъдеще на Янукович, но и на цялата страна, вече има“, констатира наблюдателят.

Политологът Вадим Карасев отбелязва във „Ведомости“, че в украинския конфликт превесът е на страната на властта и опозицията е отслабнала, понеже лидерите й слабо контролират радикалната част на протеста. А политологът Евгений Минченко счита, че радикализацията на протеста е от полза за Янукович. По негово мнение властите могат да реализират сценарий, при който, използвайки видеозаписи на безредиците с участието на радикални активисти, да започне да ги издирва и съди по новите закони.

Но даже в случай на потушаване на протеста, проблемите на властта ще останат, предупреждава експертът. „Янукович может да потисне протеста до 2015 година, но едва ли ще оцелее на изборите през същата година“, обобщава Минченко.

По мнение на генералния директор на Агенцията за политически и икономически комуникации Дмитрий Орлов, цитирани от вестник „РБК-Дейли“, властите на Украйна ще овладеят ситуацията, силовите структури няма да допуснат нарастване на уличната конфронтация, Киев ще стане свидетел на още няколко протестни митинги с постепенно намаляваща численост, а Украйна ще запази ориентацията към Митническия съюз с Русия.

БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.