Камерън е заплашен от изолация в ЕС по въпроса за имиграцията

Кирън Стейси
Джеймс Фонтанела-Кан

Студент хвърля яйце по лидера на консерваторите Дейвид Камерън. Снимка: мирър

Има опасност Дейвид Камерън „да навреди на Европа“ с антиимиграционната си позиция, според някои британски съюзници, оставяйки да се създаде впечатление, че премиерът е изолиран в опитите си да ограничи свободното движение в ЕС.

Министри и други представители на няколко големи държави в ЕС казаха пред „Файненшъл таймс“, че ще се противопоставят на опитите на Камерън да ограничи правото на граждани от новите страни членки да пътуват свободно на територията на съюза.

Германия изглежда се готви да стане най-мощния опонент на плановете на Камерън. Новият германски външен министър Франк-Валтер Щайнмайер дори обвини британския премиер, че застрашава германските интереси с настояванията си за реформиране на принципа за свободно движение.

„Германия печели изключително много от това, със сигурност повече от други. Сега много млади хора от Южна Европа идват да учат у нас. Това е полезно за нас и помага на държавите, от които те идват. Който поставя този факт под въпрос, вреди на Европа, вреди и на Германия“, каза Щайнмайер.

Свободното движение е неотменима част от европейската интеграция и не може да бъде променяно или предоговаряно, отбеляза той.

Германската позиция ще бъде удар за „Даунинг стрийт“ 10, където Берлин се възприема като съмишленик, защитаващ миграционната реформа, заради подкрепата му за ограничено затягане на режима за отпускане на социални помощи за европейски имигранти. Камерън се бори за отстъпки по въпроса за свободното движение, за да парира недоволството в Консервативната партия по отношение на Европа.

Десетки парламентаристи консерватори призоваха за национално вето върху европейските закони, което правителството изключи като неприложимо. Бившият претендент за лидерската позиция в партията Дейвид Дейвис тази уикенд призова премиера да бъде по-ясен кои правомощия Великобритания иска да си върне от Брюксел.

Противопоставянето от Щайнмайер отекна из Европа. В интервю за „Файненшъл таймс“ Паскал Донахю, ирландски държавен министър по европейските въпроси към канцеларията на премиера, отбеляза: „Правото на хората да се движат свободно на територията на съюза е безусловно крайъгълен камък за ЕС. То е неразделна част от цялостното споразумение, което държи съюза единен. Ползваме се със свобода на движението на хора, услуги и капитали“.

„Смятам, че много от въпросите могат да се решат чрез прилагане на националните компетенции, които вече бяха въведени с Лисабонския договор“, добави той.

Холандски висши представители казват, че на безпокойствата около имиграцията може да се сложи край чрез въвеждане на по-строги, валидни в целия Евросъюз наказания за тези, които злоупотребяват с правилата за свободно движение. Французите подкрепят този подход.

Отпорът от страна на някои от най-близките съюзници на Великобритания е проблем пред усилията на Камерън за реформиране на правилата за свободата на движение. В статия за „Файненшъл таймс“ тази година премиерът предложи Европа да изисква всяка нова страна, която се присъединява към съюза, да покрива определено равнище на доходите или на брутен вътрешен продукт на човек от населението, преди гражданите й да получат пълна свобода на движение.

Предложението бе част от кампанията му за предоговаряне на условията на британското членство в ЕС преди обещания референдум през 2017 г.

На фона на насрочените за май европейски избори допитванията сочат, че Консервативната партия на Камерън може да остане трета след лейбъристите и Британската партия на независимостта (БПН), докато имиграцията се налага като основна тревога за избирателите.

БПН се очерта като най-популярната от всички британски партии в публикувано вчера проучване на маркетинговата агенция КомРес – 27 процента от запитаните са изразили най-силно одобрение за нея.

Отделно допитване на лорд Ашкрофт, ковчежник на Консервативната партия и анализатор на проучванията на общественото мнение, показва, че 37 процента от избирателите, гласували през 2010 г. за торите, няма да подкрепят партията на следващи избори. Половината от тях са заявили, че ще дадат гласа си в полза на БПН.

Камерън знае, че без подкрепата на европейските съюзници опитите му да надделее по толкова деликатен политически въпрос вероятно ще стигнат доникъде.

Германия и Франция подкрепиха британските опити в Брюксел за справяне с измамите на социалната система от страна на европейските имигранти, тъй като и трите страни имат опит със значителен приток на имигранти от по-бедните страни членки, подложил системите им за социално подпомагане на натиск.

Нито една европейска страна обаче не подкрепи британската позиция за ограничаване на свободното движение в ЕС. Дори Холандия, която често бива смятана за най-близкия съюзник на Лондон в Брюксел, се противопостави на Камерън.

Дипломат от една от най-богатите държави в съюза обобщи преобладаващото настроение в Брюксел: „Ограничаването на европейските свободи е напълно изключено. Трябва да е ясно, че не бива да се жертват великите европейски достижения пред олтара на политическия популизъм. Ако има злоупотреба, нека се борим с нея ефективно със съществуващите средства“.

„Свободното движение е централен принцип в ЕС, но не може да бъде напълно изричен. Правителството работи с Германия, Австрия, Холандия и други страни той да не е равнозначен на свободата да се получават социални помощи“, заяви „Даунинг стрийт“. БТА

Още по темата: Квотите за български и румънски работници в Швейцария може да се запазят до 2016 г.; във Великобритания обсъждат дали да се спират социалните помощи за неговорещите английски

Швецария, която не е член на Европейския съюз (ЕС) и не прилага всички европейски правила за свободното движение, може да удължи ограниченията за българи и румънци на трудовия си пазар до 2016 г., става ясно от днешна публикация във в. „Нойе цюрихер цайтунг“. В материала, озаглавен „Федералният съвет пред деликатно решение“, се посочва, че швейцарското правителство трябва да уведоми ЕС най-късно през май дали ще премахне ограниченията за българи и румънци на швейцарския трудов пазар от 1 юни или ще запази сегашната система на квоти за още две години – до 2016 г..

Решението ще бъде взето въз основа на втория допълнителен протокол към споразумението между Швейцария и ЕС за свободата на движение. Документът, влязъл в сила през юни 2009 г. с 60 процента подкрепа на проведения тогава референдум, даваше право да се запазят ограниченията за гражданите на двете източноевропейски държави до края на май 2014 г. Протоколът позволява удължаване на мярката с още две години – до 2016 г. при условие, че има опасност или вече са настъпили сериозни нарушения на швейцарския трудов пазар в резултат на притока на имигранти от България и Румъния.

Далеч не е сигурно, че тези условия са изпълнени, отбелязва „Нойе цюрихер цайтунг“, цитирайки Борис Цюрхер, директор за заетостта в министерството на икономиката. Швейцарското издание отбелязва, че посланичките на България и Румъния в Швейцария настояват гражданите на двете страни да бъдат третирани наравно с тези на останалите държави членки на ЕС, ограниченията за които отпаднаха напълно през лятото на 2013 г.

Макар че формалното решение ще бъде взето въз основа на анализ на ситуацията на трудовия пазар, върху който правителството работи, за големите партии в Швейцария е ясно, че Федералният съвет ще запази рестрикциите, твърди „Нойе цюрихер цайтунг“. Повечето партии оправдават тази позиция с нагласите на избирателите си, посочва вестникът.

Според „Нойе цюрихер цайтунг“ правителството се опитва да избегне свикването на референдум по въпроса, за който настояват десните популисти от Швейцарската народна партия. Информациите на страницата в интернет на миграционната служба създават впечатлението, че ограниченията за българи и румънци ще останат до 2016 г., коментира вестникът.

Единствената партия, която настоява швейцарският трудов пазар да се отвори за българите и румънците, е Социалдемократическата партия. Социалдемократите настояват да се противодейства на негативните последици от имиграцията с непреки мерки на трудовия и жилищния пазар.

По темата с имигрантите от Източна Европа британският вестник „Експрес“ днес съобщава, че правителството се готви да наложи и езикови ограничения за отпускане на социални помощи. Планът да не се дават помощи на имигранти, неговорещи английски език, бил изработен от министъра на заетостта Иън Дънкан Смит и според таблоидното издание щял да бъде обявен по-късно тази седмица.

Обявяването на новите ограничения може и да се забави заради съпротивата на вицепремиера Ник Клег от либералната партия, отбелязва „Експрес“. В момента на неговорещите английски имигранти се осигурява преводач на държавни разноски.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.