Отказ от еврото или Съединени европейски щати – какво предпочитате?

в. Паис


В събота редакцията на в. „Паис“ обсъди с жители на Барселона пет възможни сценария за бъдещето на Европа, разработени от група европейски специалисти, които имаха редовни срещи през цялата минала година. Проектът се нарича „Нов пакт за Европа“ и предлага на гражданите пет варианта, от които да направят своя избор. Всички те имат своите „за“ и „против“, но ние излагаме по-долу само аргументите на защитниците им, а не критиците на всеки един от сценариите.

1. Да се върнем обратно. Въвеждането на еврото в обращение бе грешка, донесе ни много вреди и едва не разруши нашата финансова система. За въвеждането в обращение на единна валута трябва да има много повече общи неща, отколкото ние имаме: обща национално-културна самобитност, единни данъци, работеща политическа система. Нека бъдем реалисти: не можем и не искаме да достигнем такова равнище на интеграция, при което бихме могли ефективно да използваме еврото. В света няма парични единици, зад които да не стои конкретна държава, а ние, европейците, не можем да стигнем толкова далече. Идеята за Европейския съюз сама по себе си е добра, особено в частта за вътрешния пазар и свободното движение на стоки и услуги. Ако искаме да запазим постигнатото, а то е значително, трябва да се откажем от еврото.

2. Да регулираме използването на еврото. Еврото е добра идея и стойностен проект. Само че той няма да може да заработи, ако нормите не се прилагат на практика. Не еврото носи вина за всичко, а хората, които са правили машинации и са натрупали дългове. Решението е относително просто: не е необходим голям проект, нито пък значителна реформа на Договорите. Достатъчно би било да се укрепят надзорните власти и да се засилят санкциите срещу държавите. Желаещите да останат в еврозоната трябва да приемат загубата на суверенитет и да бъдат надзиравани отвън. Няма друг път. Ако всички ние спазваме нормите, ще бъдем добре и ще имаме голямо поле за действие и много суверенитет.

3. Да се върви към икономическо правителство. Проблемите на еврото не идват само от неспазването на нормите, но и от самия проект. Валутният съюз предполага наличието на истинска централна банка, подобно на Управлението за федерален резерв на САЩ; общи данъци; европейски дългови ценни книжа; фонд за застраховане на депозитите; общ бюджет, общо министерство на икономиката и на финансите. Без тези институции еврото ще бъде слабо и ще бъде подвластно на произвола на кризите. Ако нещо сме научили от тази криза, то това е, че едната ръка на еврото е вързана на гърба му и че Европейската централна банка не може да го управлява едностранно. Това икономическо правителство може да бъде група (като Еврогрупата) и да се осланя на Европейската комисия, но трябва да може да действа.

4. Съединени европейски щати. Едно икономическо правителство без политическа система зад себе си е толкова абсурдно, колкото и една валута без финансово министерство. Доколко легитимни ще бъдат неговите решения? Защо гражданите ще трябва да ги приемат? Европейците трябва да разберат, че времето на националната политика отмина и че трябва да градят демокрация в Европа с истински политически партии и истински избори, а не в тази измислица, която я имаме сега, при която изглежда, че имаме парламент и правителство (Комисията), но в действителност никой от тях не изпълнява функциите си. Ако тази криза доказа нещо, то това е, че държавите са проблемът и че никой не защитава интересите на всички европейци.

5. Да измислим отново Европа. Всички предишни рецепти са погрешни, защото завъртат нещата около въпроса дали да има повече или по-малко Европа. Проблемът обаче е, че моделът е изчерпан: гражданите не искат нито повече, нито по-малко Европа, а „друга“ Европа, една Европа, в която те да са в челните редици, в която техните права и интереси да бъдат основната грижа на европейските институции. Сегашният модел не е ефективен икономически, нито легитимен демократически – той е изчерпан. Затова преди да направим нови стъпки трябва да помислим доколко те разширяват правата на гражданите и какви правомощия им дават. На просветения европейския деспотизъм („всичко за народа, но без народа“) трябва да се сложи край.

Това са петте варианта, които бяха представени за обсъждане и гласуване. Ние бихме искали да научим и вашето мнение.

БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.