На Украинския фронт

От Газета.ру

Протестиращи, въоръжени с щитове и подръчни материали. Снимка: блог за протеста

Карнавалният интелигентен Майдан и европейска Украйна са  мъртви – за неопределен исторически срок. Опитът за нова мирна  „оранжева революция“ бе неуспешен. Започнаха безредици с  употреба на насилие, на хоризонта се очертава силово разпръсване  на демонстрантите, гражданска война, диктатура, дори разпадане  на страната.

Междувременно световната общност търси пътища, за да бъде  спряна гражданската война в Сирия, погубила десетки хиляди хора. Задача на украинските власти е час по-скоро да сложат край на  насилието, за да не пламне в Европа ново огнище на конфликти и  нестабилност като сирийското. Но засега въпросът е просто Украйна да оцелее, а в уличните  битки да не загиват вече хора – протестиращи и милиционери На 22 януари Украйна отбеляза Деня на единството и  свободата, въведен от президента Виктор Янукович. Дотогава Денят  на свободата бе честван на 22 ноември като годишнина от  началото на „оранжевата революция“. След като дойде на власт,  Янукович естествено пожела да заличи позорната лично за него  историческа страница от националния календар. В днешна Украйна  няма нито единство, нито свобода. Тъкмо по време на националния празник, белязан с улични  битки на киевската ул. „Грушевски“ и с пълна липса на надежди за  политически компромиси, украинските медии съобщиха, че  конфронтацията между милицията и привърженици на интеграцията с  Европа е взела първите си жертви. Двама младежи са застреляни от  милицията. Украинското МВР обаче твърди, че милицията не  използва огнестрелно оръжие.

Полицаи стрелят с гумени куршуми срещу протестиращи. Снимка: блог за протеста

Майданът е погребан. Погребаха го уличните битки, в които се  включиха долнопробни гамени – крайни националисти и футболни  фенове, безкрайно далеч от европейските ценности, коктейлите  „Молотов“ и кадрите с обгърнати от пламъци милиционери от  новините, излъчвани по цял свят. Кличко дълго време се мъчеше напразно да издейства разговор  с Янукович преди вчерашната среща на президента с опозиционери. Друг опозиционен лидер – Арсений Яценюк, сякаш бе изчезнал  някъде. Юлия Тимошенко, чието наказание Янукович предсказуемо  отказа да смекчи, след като отказа интеграция с Европа,  присъства като национален символ само по позивите, раздавани на  Майдана, изтласкан в периферията на въоръжената конфронтация. А  само допреди два месеца имаше реални шансове да я видим  горе-долу там, където е Михаил Ходорковски – в Германия. Премиерът Микола Азаров нарича участниците в силовото  противопоставяне с властта терористи. Вместо мирен интелигентен  протест на Майдана, вместо трогателен концерт на групата „Океан  Елзи“ („Океанът на Елза“) виждаме океан от насилие и взаимни  обвинения. Първата „оранжева революция“ също можеше да има кървава  развръзка, но Леонид Кучма прояви достатъчно мъдрост, или пък не  му стигна решителност, да използва сила срещу народа (зависи от  политическите убеждения на оценяващите). Тогава властта отстъпи. Сега явно е решила да не отстъпва. Още повече че всъщност няма и кой да вземе властта. Майданът не  намери сили, за да смени властта по мирен път. И както често се  случва в историята, на арената излязоха провокатори и явни  нехранимайковци. Същински улични сражения, информационна война,  взаимни обвинения в убийства и отвличания на хора – ето какъв е  днешният ден на Украйна. Сега единствен Янукович държи в ръцете си съдбините й. Прерастването на мирния протест в радикална конфронтация отчасти  е добре дошло за него.  Разпъждането на мирни демонстранти е престъпление. Разпъждането на въоръжени мерзавци е нещо необходимо и абсолютно  законно.

Протестиращи хвърлят коктейли „Молотов“. Снимка: блог за протеста

Украйна е обръгнала на политически трусове. Но днес явно я  грози най-сериозната заплаха за държавността й, откакто е добила  независимост след разпадането на Съветския съюз. Без да е  създала здрави държавни институции, без да разполага със  собствени горива и диверсифицирана ефективна икономика, без да е  преодоляла разцеплението между източните и южните райони, от  една страна, и западните от друга, тя може просто да фалира като  държава. Втората по население бивша съветска република рискува  да изчезне от политическата карта на света или да затъне в  блатото като провинциална диктатура, наподобяваща някои  средноазиатски страни. Украйна стремително се движи към геополитическа катастрофа. Без дипломатически усилия отвън положението изглежда е  непоправимо.

.

Още по темата: Опасения от „путинизация“ на Украйна

Николаус фон Твикел, ДПА

След увеличаващите се кръвопролития на масовите протести в Киев украински експерти предупредиха, че втората по територия страна в Европа твърдо се насочва към Русия. „Това е путинизацията на Украйна в ускорен вариант“, каза известният телевизионен журналист Виталий Портников по време на дискусия по радио „Свобода“ по-рано тази седмица.

Портников имаше предвид популярна сред украинските либерали теория, че руското ръководство при управлението на президента Владимир Путин притиска Киев да налага ограничителни закони, подобни на тези, които са в сила в Русия, след като отбеляза победа над Европейския съюз.

Снимка: блог за протеста

Протестите започнаха, когато държавният глава Виктор Янукович се отказа от споразумение за по-близки връзки с ЕС през ноември в полза на сближаване с Руската федерация. Но демонстрациите прераснаха в насилие тази неделя, когато Янукович подписа редица закони, които силно ограничават гражданските права и според критици потъпкват инакомислието. Вчера украинското правителство постанови нови мерки, включително отмяна на забраната да се използват водни оръдия срещу демонстрантите при мразовити температури.

След като най-малко двама активисти загинаха от огнестрелни рани и срещу протестиращите бяха изпратени части за борба с безредиците и най-малко един бронетранспортьор, антиправителствени активисти казаха, че се страхуват от най-лошото. „Гражданската война е конфликт между две групи граждани. Когато властите застрелват хора – това е убийство“, написа Портников във Фейсбук. Местни медии също съобщиха за растящ брой заплахи срещу активисти и журналисти. Самият Портников, който е съорганизатор на демонстрациите, заяви преди време, че е напуснал Украйна от страх за живота си, след като получил заплахи.

Въпреки че Киев е залят от слухове, че съветници от Кремъл работят в правителството, руски официални лица са твърдо уверени, че Западът спонсорира протестите – както и при така наречената Оранжева революция през 2004-2005 г. Алексей Пушков, известният с прямотата си председател на комисията за международни отношения на Държавната дума, дори нарече радикалните протестиращи обучени от Запада екстремисти, проправящи пътя за „прозападна диктатура“. „За да превземат Украйна геополитически, те тласкат страната към гражданска война. Това е грозното лице на Оранжевата революция“, написа Пушков в Туитър.

Външният министър Сергей Лавров подчерта, че Русия няма интерес от нестабилност в западната си съседка. Москва „прави всичко, за да предотврати разпадане или дестабилизация на Украйна“, каза шефът на руската дипломация във вторник. Московският политолог Алексей Власов смята, че теорията за „путинизацията“ е погрешна, защото в Русия не е имало подобно насилие при Путин, но каза, че положението в Украйна е опасно, защото никой не контролира нещата. „Опасността от разпадане на Украйна е реална“, заяви той пред ДПА. Страната, която е с 45-милионно население, е дълбоко разделена между рускоезичен изток и украинскоезичен запад.

Според Власов радикализираните активисти по улиците представляват опасност както за управлението на Янукович, така и за водачите на умерената опозиция като Виталий Кличко. Бившият шампион по бокс каза във вторник, че не контролира протестиращите. Власов заяви, че не храни особено големи надежди, че може да дойде помощ от ЕС, чиито представители вчера изразиха загриженост и отправиха предупреждения за последствия в отношенията с Украйна. По думите му споразумението за асоцииране, което щеше да даде търговски привилегии на Украйна, най-вероятно вече е загубено. „От самото начало това се използваше като средство, а не като стратегия“, каза Власов.

Политическата криза в Украйна прераства във вихрушка от насилие

Петима загинаха вчера в Киев и 300 бяха ранени при жестоки  сблъсъци между проевропейски демонстранти и сили на реда след  двумесечна конфронтация, прерастваща в градска партизанска  война, пише френският „Фигаро“.

Вестникът нарича вчерашната среща на президента Виктор  Янукович с опозиционни лидери „диалог между глухи“. „ЕС и  Вашингтон заплашват със санкции“ украинските власти, а Москва  критикува „чуждестранната намеса“ във вътрешните работи на  Украйна и заявява, че „екстремистката“ опозиция нарушава  конституцията на страната, посочва „Фигаро“.

„Москва следи с огромно внимание и вълнение, а понякога и с  болка събитията в Киев. Същевременно Москва е убедена, че  ръководството на Украйна чудесно знае какво да прави“, заявява  Дмитрий Песков, прессекретарят на руския президент Владимир  Путин, пред „Комсомолская правда“, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Според Песков за Русия „е абсолютно недопустимо да се меси  във вътрешните работи“ на Украйна, но Москва посреща „със  съжаление и негодувание очевидната намеса отвън“ от страна на  чуждестранни посланици в Киев, които „понякога (. . .) казват  какво трябва да прави властта в Украйна, откъде трябва да  изтегля вътрешните войски (. . .), полицията и т. н.“

Развива се тъкмо сценарият, който будеше страх, който може  да превърне политическата криза в Украйна във вихрушка от  насилие, коментира ситуацията френският „Монд“.

Искрата, подпалила бурето с барут, бе убийството на двама  демонстранти при неясни обстоятелства през нощта срещу сряда.

Единият – двайсетгодишният Сергей Нигоян, бе сред стожерите на  протеста. Двамата младежи са били убити от стрелец, скрит в  близка сграда. От няколко дни е плъзнал слух, че в центъра на  Киев са разположени снайперисти, а според в. „Украинска правда“  четирима от петимата убити имат огнестрелни рани, пише  всекидневникът.

На 16 януари Върховната рада гласува нови репресивни закони,  влезли в сила през нощта срещу сряда; според протестиращите  президентът Янукович прави завой към авторитаризъм, напомня  „Монд“.  „Бойните действия“ в Киев доведоха до първите жертви.

Властта обвинява опозицията, опозицията – властта, а столичани с  ужас се чудят как ще приключат събитията в градския център,  обобщава руският „Новие известия“.  Всички са поразени от съобщенията за първите жертви, предава  от Киев кореспондент на „РБК дейли“.

След срещата с президента опозиционерът Виталий Кличко  заяви на Майдана – протестния площад, че не е бил даден отговор  дали Янукович ще обмисли възможността за предсрочни избори на  държавен глава и парламент. Кличко обеща на събралите се „да  тръгнем в сражение“, „срещу куршумите дори“. Опозицията  протестира срещу властта от два месеца, след като Янукович  отказа да подпише споразумение за асоцииране с ЕС и започна да  укрепва връзките с Русия.

„Ако разпъдят Майдана, младежта ще тръгне да коли  ченгетата“, коментира „спокойно“ местният жител Сергий, чакащ в  офиса свои приятели, за да идат след работа на барикадите. „Това е днес обичайното времепрекарване на хората в Киев“,  забелязва изданието.

Външно по-голямата част от града е спокойна – работят  кафетата и магазините, транспортът се движи по разписание,  констатира „РБК дейли“, но описва и кварталите около центъра,  над които виси огромен чер облак – дим от запалени гуми.

„Колкото по-близо до Майдана, толкова повече са хората с тояги и  каски, военните палатки, знамената“, а по сергиите има повече  националистки емблеми. Протестиращи чупят остатъка от асфалта  наоколо и къртят павета, за да ги хвърлят. На барикадите срещу  Янукович стоят рамо до рамо украински леви и десни радикали,  сбивали се доскоро след футболни мачове.

Но всички казват, че  гръбнакът на протеста не са те, а доскоро не твърде  политизираните жители на Киев. Избрали са уличната борба, защото  властите пренебрегват Майдана, милицията върши насилие и се  приемат нови авторитарни закони, добавя всекидневникът.

Опозиционните лидери стремително губеха контрола върху  радикалната част от протеста – нейните активисти сами решаваха  къде да тръгнат и с кого да се бият, пише в коментар за  събитията „Комерсант“.

„Московский комсомолец“ пък напомня  колко бързо изчезна Югославия от европейската карта. Една  цивилизована, европейска, благополучна и в очите на съветските  хора много богата държава. Започна обаче гражданска война,  рукнаха реки от кръв и вече няма такава държава. Внимание: това  не се случи в Африка, нито пък в Азия, а в Европа. Разцепление –  и катастрофа, предупреждава „Московский комсомолец“.

БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.