Сирийската опозиция – разделена на конференцията в Монтрьо

Франс прес

Сирийската опозиционна коалиция участва днес в конференцията за Сирия в Монтрьо, наречена Женева 2, разделена и обхваната от съмнения относно способността си да приложи на практика евентуално споразумение за уреждане на сирийския конфликт, отнел вече живота на над 130 000 души за почти три години.

Базирана в Истанбул, коалицията, която обединява множество опозиционни групи, е смятана като един от най-значимите представители на сирийската опозиция, но тя така и не може да постигне единство. Освен това в Сирия нейната легитимност не е призната от някои опозиционни групировки.

В събота коалицията гласува с 58 гласа „за“ срещу 14 „против“ и двама въздържали се да участва в конференцията в Монтрьо, както и в последващите я преговори между опозицията и режима в Женева. Но 45 нейни членове отказаха да участват във вота, а Сирийският национален съвет (СНС), нейният най-важен съставен елемент, в крайна сметка в навечерието на откриването на конференцията обяви, че няма да участва.

„Идеята за самата конференция е грешка“, заяви неотдавна членът на СНС Самир Нашар. Според него Женева 2 се опитва да сближи позициите на сирийския режим и на опозицията, като ги поставя на равна нога.

„Международната общност няма какво да предложи, за да промени нашата позиция“, допълни Нашар.

Според Салам Шайх, директор на Центъра Брукингс в Доха, оттеглянето на СНС е стратегическо и му позволява да се защитава в случай на провал на диалога.

„Ако коалицията си разбие главата в преговорите, има различни групировки, които правят какви ли не маневри, за да застанат начело на сирийската опозиция“, казва той.

„Това е една от основните причини за възприетата от СНС позиция“, допълва експертът.

Според него СНС и сирийските Мюсюлмански братя, които са част от СНС, са запазили четирима членове в коалицията, което им позволява да не бъдат изолирани, ако разговорите доведат до истински диалог.

Оттеглянето на СНС не е голяма изненада заради неговото противопоставяне от доста време на провеждането на конференцията.

Основното препятствие пред мирните преговори е очевидното различие в гледните точни между опозицията и режима относно бъдещето на Башар Асад.

Сирийското правителство твърди, че и дума не може да става да се говори за оттегляне на президента, но за лидера на коалицията Ахмад Джарба конференцията трябва да бележи повратна точка в битката за свалянето на президента.

„Преговорите на Женева 2 имат единствената цел да удовлетворят стремежите на революцията и преди всичко да отнемат на палача Асад всичките му правомощия“, заяви в събота Джарба.

Но коалицията отива в Женева без да е постигнала никакви отстъпки, които искаше в замяна на участието си в преговорите, а именно отварянето на хуманитарни коридори и освобождаването на затворниците, въпреки известен напредък по последния въпрос.

„Ние искаме създаването на правителство на прехода да бъде основната точка в дневния ред на конференцията и това фигурира и в писмото, с което генералният секретар на ООН Бан Ки-мун ни кани да участваме в нея“, заяви говорителят на коалицията Луай Сафи.

Очакванията относно Женева 2 си остават слаби в самата опозиция, която се страхува, че в крайна сметка конференцията би могла да предостави повече легитимност на режима. Но според Сафи опозицията няма да допусне това.

Коалицията е изправена освен това пред въпроса за своето влияние във вътрешността в Сирия, където множество бунтовници я упрекват, че води удобен живот в Истанбул и отхвърлят властта й.

Миналата седмица дипломатически източник посочи, че представители на четири бунтовнически формации са се събрали в Турция за паралелни дискусии относно участието в днешната конференция.

В събота Сафи посочи, че три от тях са приели да отидат в Швейцария, но могъщият Ислямски фронт се противопоставял, което би могло да затрудни коалицията да приложи каквото и да е договорено в Женева споразумение.

Още по темата: Шансовете на „Женева-2“ да постигне уреждане в Сирия изглеждат скромни
Конференцията за Сирия, започваща в Швейцария, ще се състои без един от ключовите играчи, отбелязва руският в. „Комерсант“.

Международният форум, наричан „Женева-2“, е смятан за последен шанс да бъде спряна кръвопролитната гражданска война в близкоизточната държава. В навечерието му генералният секретар на ООН Бан Ки-мун изненадващо оттегли вчера изпратената предния ден покана към Техеран. Така изпълни ултиматума на сирийската опозиция, заплашила в противен случай да не участва в срещата. Руският външен министър Сергей Лавров коментира този обрат с нескрито разочарование – Москва до последно настояваше в „Женева-2“ да участва и Техеран, припомня изданието.

Руският сенатор Михаил Маргелов, оглавяващ външнополитическата комисия в горната парламентарна камара, обяснява защо участието на Иран е толкова принципен момент за Москва: „Залозите в тази конференция са високи. Ще преговарят главно страните в конфликта, но едно различие в мненията за сирийското уреждане би обогатило преговорите съдържателно и конструктивно.

Защото от Иран до голяма степен зависи и осъществяването на договореностите, които вярваме, че ще бъдат постигнати на „Женева-2″. Генералният секретар на ООН май избърза, като оттегли поканата за конференцията към Иран, отстъпвайки пред исканията на ред държави и пред капризите на външната сирийска опозиция“.

Неучастието на Техеран не е единствената причина шансовете на „Женева-2“ да изглеждат твърде скромни. Сирийската опозиция настоява Башар Асад да се оттегли, а междувременно самият президент унижава в изявления предполагаемите си партньори в диалога. В навечерието на форума той заяви, че не може и дума да става сирийски опозиционери да влязат в бъдещо правителство, добавя „Комерсант“.

Според „Росийская газета“ Бан Ки-мун е „трепнал“ след „тежката дума“ на Вашингтон, че смята за нежелателно участието на иранците в „Женева-2“. Сирийските въстаници взеха пак да си събират багажа за Монтрьо, но си остава голяма загадка кой точно ще говори на конференцията от името на опозицията в Сирия, забелязва руският официоз.

За няколкото близки дни в швейцарския град пресъхнаха фонтаните от шампанско, помръкна блясъкът на брилянтите. Градът е окупиран от дипломати. Започва битка за Сирия. Съвсем скоро ще стане ясно дали руският първи дипломат Сергей Лавров и държавният секретар на САЩ Джон Кери се хвърлят в боя от един и същи „окоп“, пише всекидневникът.

Повечето наблюдатели гледат крайно скептично на перспективите за уреждане, изтъква „Московский комсомолец“.

Според Георги Мирски – политолог и ориенталист, предстоящата конференция „в никой случай няма да спре войната. По простата причина, че основните – най-бойните и най-свирепите групировки, воюващи сега на страната на противниците на Башар Асад (това са Фронтът Ан Нусра и Ислямската държава в Ирак и Леванта), вече заявиха, че няма задължително да се съобразят с решенията на форума“.

Наистина, дори по време на подготовката му нямаше и помен от съгласие не само между официален Дамаск и опозицията, но и в лагера, враждебен на режима на Башар Асад, посочва вестникът.

Той припомня обвинения на западни медии, че сирийският режим изтезава и екзекутира опозиционери – публикациите „точно съвпаднали с началото на „Женева-2“.

Обвиненията почиват най-вече на показанията на дезертьор с кодово име „Цезар“, работил като фотограф в сирийската военна полиция. Той твърди, че е снимал към 50 трупа на затворници дневно. Дезертьорът предоставил близо 27 000 снимки. Съобщено бе, че докладът за убийствата на хиляди затворници е публикуван с пари от правителството на Катар. Още е рано да се твърди дали свидетелствата са автентични, но огласяването на тази информация едва ли ще съдейства за постигане на реални договорености между враждуващите сирийци в Монтрьо, пише „Московский комсомолец“.

Отсъствието на Иран от „Женева-2“ е грешка, но не и катастрофа, цитира в заглавие „Независимая газета“ думи на Сергей Лавров пред журналисти.

Според руския външен министър основна тема на конференцията за Сирия е обединяването в борбата срещу джихадистите. Той е убеден, че интересите на каузата изискват участието на Иран и на всички други страни от региона. Отсъствието на Техеран от конференцията провокира разцепление в ислямския свят, което е недопустимо, особено в борбата с тероризма, обобщава мнението на Лавров „Независимая газета“.

Международните усилия за постигане на мир в Сирия, където бушува война от почти три години, започват днес в Швейцария с почти нулеви очаквания за политически пробив, но с малка надежда за договаряне на мерки за изграждане на доверие и подобряване на достъпа на хуманитарна помощ на място за облекчаване на страданието на милиони хора, пише британският в. „Гардиън“.Шансовете за напредък зависят от сътрудничеството между САЩ и Русия. Споразумението между двете страни за унищожаване на химическите оръжия на Сирия беше едно от малкото дипломатически постижения във връзка с кризата досега, изтъква изданието.

Дългоочакваната мирна конференция за Сирия беше заплашена от разногласия за това дали в преговорите да бъде включен Иран. Споровете, които се разразиха по повод поканата на ООН към Техеран, напомниха, че дори световните сили, подкрепящи провеждането на конференцията, не са на едно мнение по въпроса за какво се организират преговорите и какво се предполага, че трябва да бъде постигнато на тях, отбелязва американският в. „Вашингтон пост“.

Сирийски активисти и политици, живеещи в чужбина, пратеници на правителството в Дамаск, дипломати и специалисти по уреждане на спорове от ООН се събират в Швейцария, за да обсъждат бъдещето на Сирия и да търсят начини за спиране на конфликта, отнел живота на около 130 000 души и превърнал се в опасна война чрез подставени групировки между Саудитска Арабия, която подкрепя въоръжената опозиция срещу сирийския президент Башар Асад, и Иран, който поддържа режима, посочва британският в. „Файненшъл таймс“.

В дискусиите на конференцията обаче няма да бъде чут гласът на обикновените хора от Сирия, загубили свои близки, домове, работа и дори надежда за бъдещето, отбелязва изданието.

Интервюта със сирийци и социологически проучвания, цитирани от вестника, предполагат, че сирийците най-вече са загрижени за хуманитарните последици от войната. Публикувано вчера допитване до почти 1000 сирийски бежанци в съседен Ливан показа, че 85 процента от анкетираните искат конфликтът да бъде решен с политически, а не с военни средства, а 78 процента смятат, че приоритетът на преговорите в Швейцария би трябвало да бъде постигането на безусловно примирие.

Въпреки че под натиска на саудитските и американските поддръжници на сирийската опозиция ООН оттегли поканата към Иран за участие в конференцията, три четвърти от участвалите в проучването сирийци определят конфликта като регионална война чрез подставени групировки и подкрепят посреднически усилия между Рияд и Техеран, изтъква „Файненшъл таймс“.

Верните на Асад медии представят преговорите в Швейцария като възможност за обединяване с международната общност срещу „терористите“, под което се имат предвид борещите се срещу режима, допълва изданието. Илиян Могиларски

В. „Индипендънт“: Произведено в Китай – смогът над Лос Анджелис е поредният продукт, идващ в Америка като внос от азиатската свръхсила

Подобно на множество американски продукти смогът над Лос Анджелис сега се произвежда в Китай, констатира научно изследване, цитирано от британският в. „Индипендънт“.

Проучването е направено от учени от Китай, САЩ и Великобритания, които са установили, че причиняваното от Китай замърсяване на въздуха сега се носи над Тихия океан и засяга западната част на САЩ.

В изследването обаче се обяснява, че нарасналите китайски емисии са вторичен продукт от изнасянето на американското производство в чужбина и че следователно внасяният по този начин смог е част от „ефект на бумеранга“, отбелязва вестникът.

Учените са анализирали данни от 2006 г., показващи, че около 20 процента от причиняваното от Китай замърсяване е резултат от производство за износ. „Нарастващите емисии, произвеждани в Китай, са основна причина глобалните емисии на замърсители на въздуха да остават на високо ниво в периода 2000-2009 г., въпреки че емисиите, произвеждани в САЩ, Европа и Япония, намаляват“, се казва в проучването.

Според изследването замърсяването, причинявано от китайското производство за износ, допринася за между 12 и 24 процента от дневните нива на сулфат в западната част на САЩ. Смогът над Лос Анджелис значително намалява през последните десетилетия, но според проучването сега в резултат на китайските емисии градът преживява поне един допълнителен ден в годината, в който замърсяването на въздуха превишава федералните здравни норми.

Въпреки че учените са загрижени за въздействието на китайските емисии върху глобалното замърсяване на въздуха, по-голямата част от смога над Лос Анджелис все пак е резултат от местните емисии, отделяни от автомобилите и предприятията, отбелязва „Индипендънт“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.