Още масло в огъня на скандала с личния живот на Оланд

Преди повече от седмица френският президент Франсоа Оланд обеща да изясни преди визитата си в САЩ на 11 февруари статута на първата дама Валери Трирвильор. Тъй като той се бави да го направи, във Франция скандалът се разраства, тиражират се всякакви слухове, а сп. „Клоузър“ излиза с нови разкрития, пише в. „Фигаро“.

Някои от слуховете замесиха в скандала най-неочаквани персонажи. Според единия бившата половинка на Оланд – Сеголен Роаял, от която той има четири деца, е била посредник в сдобряването на Оланд с Валери Трирвильор. Роаял била забелязана да влиза в клиниката, в която се лекуваше доскоро Трирвильор. Според друг слух приятели в полицията на бившия френски президент Никола Саркози са съдействали за разкриването пред медиите на предполагаемата връзка между Оланд и актрисата Жули Гайе. Първият слух беше отречен от Роаял, която каза, че е посетила клиниката заради проблеми със зъбите. От антуража на Саркози вдигат невъзмутимо рамене при споменаването на втория слух.

Масло в огъня на скандала наля днес отново „Клоузър“, който Гайе съди за клевета. Списанието изтегли с един ден публикуването на новия си брой, за да разкрие нови подробности от аферата Оланд-Гайе, посочва „Фигаро“. Трирвильор нямала никакво намерение да се отказва от ранга на официална президентска приятелка и искала да придружава Оланд по време на визитите му в Индия и САЩ, пише списанието. То допълва, че в президентството на Франция имало два клана, единият от които поддържал завръщането на Трирвильор, а другият искал да й запуши устата. „Клоузър“ твърди, че когато Оланд съобщил за първи път на приятелката си, че ще бъдат публикувани информации за негова предполагаема връзка с Гайе, Трирвильор изпотрошила всичко в кабинета му, като нанесла щети за 3 милиона евро.

Обзавеждането на кабинета се поема от държавата, тоест парите са на данъкоплатците. От президентството категорично отричат слуха за унищожената от Трирвильор мебелировка. В днешния си брой „Клоузър“ твърди още, че Жули Гайе дала голямо тържество, когато медиите разпространили новината, че имала връзка с президента.

В скандала се намеси и съпругата на Жак Ширак, Бернадет, която вчера призна пред радио Юроп 1, че е изпратила окуражително послание до Трирвильор, в което й казвала, че споделя нейната мъка. Актрисата Карин Вияр пък излезе в защита на Жули Гайе и заяви пред белгийския „Соар“, че колежката й е много добра актриса и филмов продуцент.

В. „Ла воа дю Нор“ съобщава, че скандалът има неочакван ефект. Моделът на мотоциклетната каска, която носел Оланд, докато карал мотора си към апартамента на Гайе, стана хит на пазара и производителят й не смогва да задоволи търсенето.

Френският сатиричен в. „Канар аншене“ цитира по повод на скандала неназован френски министър, според когото Оланд не си дава сметка, че скандал от типа личен живот, подплатен с държавни средства изобщо не се нрави на французите. Вестникът твърди, че Трирвильор отказвала да публикува изявление за раздялата си с президента и допълва, че Оланд имал намерение до края на мандата си да остане сам в Елисейския дворец.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.