Между режима в Дамаск и сирийската опозиция остава гигантска пропаст

През първия ден от международната конференция за сирийския конфликт, разкъсващ страната от три години насам, Вашингтон и Москва предупредиха, че преговорите няма да са „нито лесни, нито бързи“, отбелязва френският „Либерасион“ по повод форума, открит вчера в швейцарския град Монтрьо.

Война на думи, обвинения в предателство, нови и нови призиви за оттегляне на Башар Асад – мирната конференция „Женева-2“ започна трудно. Велики сили и сирийски преговарящи не отстъпиха от позициите си и атмосферата бе твърде напрегната. Близо 40-те представители на държави и организации констатираха не след дълго, че между режима на Башар Асад и сирийската опозиция в изгнание все още зее гигантска пропаст, обобщава вестникът.

Той обаче очаква срещата в Монтрьо да подпомогне насрочените в петък разговори в Женева, в които ще участват само двете сирийски делегации и специалният пратеник на ООН и Арабската лига за Сирия Лахдар Брахими. Предвижда се това да сложи начало на продължителен процес, чийто първи етап ще трае от 7 до 10 дни, цитира „Либерасион“ руски делегат, говорил пред Интерфакс.

Руското издание „Правда“ нарича „Женева-2“ „психическа атака срещу Сирия (. . .), стартирала след обработка на общественото мнение с изобличения за „зверствата“ на сирийската армия и странната игра на примък-отмък с поканата за участие към Иран, предложил по-рано най-добрия изход от конфликта“.

Постоянната подкрепа на Запада за саудитските уахабити и стоящата зад тях опозиция се дължи само на факта, че те спъват влиянието на Иран и на Русия в Близкия изток, пише електронният вестник.

По-добре е да се разговаря, отколкото да се стреля. От друга страна е ясно, че страните не ще успеят да стигнат до споразумение – и дори да успеят, това няма да сведе до нулата гражданската война, предрича „Взгляд“.

Преките дискусии може и да доведат до спиране на бойните действия. Големи са обаче шансовете успехът на международната конференция да свърши дотук, коментира „Независимая газета“.

Официален Дамаск ще бъде подложен на крайно силен международен натиск в Монтрьо, но той едва ли ще постигне желания резултат – оттегляне на Башар Асад от властта, пише наблюдател на „Известия“.

Сирийският президент издържа три години съвсем истинска война, тъй че няма да го свали еднодневна дипломатическа канонада. Дори при положение, че му липсва подкрепата на един мощен съюзник като Иран, коментира политологът неучастието на техерански представители в преговорите.

Тъй многообещаващ в началото, женевският процес, уви, е обречен на слаби резултати, защото без иранската дипломация практически е невъзможно да се намери политическо решение за сирийския въпрос, твърди авторът на „Известия“.

Още по темата: Конференцията за Сирия оправда очакванията – много обвинения, много различия в позициите, но и един конкретен резултат

Конференцията в Женева протече според очакванията, пише италианският вестник „Стампа“. Суров тон, прехвърчащи искри между участниците, размяна на обвинения, препоръки, призиви. Както и се очакваше, представителите на режима и на опозицията в Сирия не пропуснаха възможността да си прехвърлят отговорността за трите години на кървава баня, в която загинаха 130 000 души и която подхрани тероризма в страната.

Някои от делегатите си размениха буквално огнени думи. Сирийският външен министър Уалид Муалем поучи американския държавен секретар Джон Кери, че никой отвън няма право да сваля президента Башар ал Асад и че сирийският народ е този, който ще решава бъдещето си. Муалем атакува и поведението на Турция в сирийския конфликт. Сергей Лавров пък индиректно разкритикува страните от Персийския залив и САЩ, че се опитват да налагат своя модел на Сирия. Лидерът на сирийската опозиция Ахмад Джарба стигна още по-далеч в упреците като сравни престъпленията на режима на Асад с тези на нацистите.

Очертаха се и различия относно бъдещето на Сирия. Според Муалем усилията трябва да бъдат съсредоточени върху борбата с тероризма в Сирия, където терористи от 83 страни се опитват да установят Ислямска държава. Според Лавров най-спешното е да се попречи на Сирия да се превърне в база на терористите от целия свят. Според Кери е немислимо Асад, извършил брутална репресия срещу народа си, да има роля в преходната власт в Сирия.

За преходна власт говориха още редица дипломати. Френският външен министър Лоран Фабиюс призова всички участници да не говорят общи приказки за тероризъм и да не отправят пропагандни послания, а да съсредоточат усилията си върху политическо решение на конфликта. Подобен беше и коментарът на италианската външна министърка Ема Бонино, според която трябва да се сложи край на това да се използва претекстът за борба срещу тероризма, за да се оправдае насилието и мъченията на сирийския народ. Чуха се призиви за незабавно примирие, за отваряне на хуманитарни коридори. Обещаха се и пари за оказване на хуманитарна помощ.

Като цяло в залата в Монтрьо напрежението беше осезаемо. Въпреки това конференцията беше последен шанс за намиране на политическо решение на кризата в Сирия. От самия форум разбира се не се очакваха конкретни решения, а само един резултат и той беше постигнат – двете сирийски делегации утре сядат на масата на преговорите в Женева, въпреки че водещи дипломати като Сергей Лавров и Джон Кери признаха, че преговорният процес няма да бъде нито кратък, нито лесен.

Големият отсъстващ беше Иран, който е последният голям съюзник на режима на Асад, признава вестникът. Далеч от участниците иранският президент Хасан Рохани обаче подчерта, че Ислямската република ще бъде щастлива, ако може да допринесе за постигането на мир и стабилност в Сирия и в целия район, въпреки че не пропусна да припомни, че на масата на преговорите в Женева са седнали някои страни, които спонсорират тероризма. Между впрочем засега никой от международната общност не се е отказал от мисълта, че Иран би могъл да допринесе за намирането на политическо решение на конфликта в Сирия, посочва в. „Стампа“.

Мирните преговори за прекратяване на сирийския конфликт започнаха с колеблив старт, с взаимни обвинения между режима и опозицията, и с разногласия каква трябва да е целта на конференцията, обобщава вестник „Вашингтон пост“. Сирийското правителство постави остър тон още в самото начало, а неговите опоненти поставиха под съмнение перспективите на диалога между двете страни в конфликта, който е предвидено да започне в петък.“Мирните преговори за Сирия: война на думи за бъдещето на Башар ал Асад“, гласи заглавието на материала на вестник „Гардиън“ по темата. Британският ежедневник не вижда особени признаци за конструктивни действия на форума, въпреки призива на генералния секретар на ООН Бан Ки-мун да бъде използвана сегашната крехка възможност. Сирийската кървава криза не се приближи ни най-малко до разрешаване на конференцията Женева-2. Дългоочакваният форум бе замислен да постави началото на един мирен процес, но нищо не навежда на мисълта, че това ще е възможно, коментира не без песимизъм „Гардиън“.

Друг британски вестник, „Файненшъл таймс“, извежда в акцент разногласията за бъдещата роля в Сирия на президента Башар ал Асад. Денят на откриването на дълго планираната мирна конференция премина под знака на острите разногласия по въпроса, отчита авторитетният ежедневник.

Дори Съединените щати и Русия, които са инициаторите на форума, остават дълбоко разделени по въпроса какво предвижда Женевското комюнике, прието в края на първия мирен форум за Сирия през юни 2012 г. Малцина вярват, че дипломацията може да сложи край на гражданската война, в която както един внушителен брой бунтовнически групировки, така и режимът и неговите съюзници изглеждат решени да постигнат победа на бойното поле, коментира „Файненшъл таймс“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.