Сочи – разруха зад олимпийските фасади

Асошиейтед прес

Скритата страна на Олимпиадата в Сочи. Снимка: от тв екрана

Блестяща нова магистрала за 635 милиона долара в покрайнините на Сочи минава край рушащ се жилищен блок, на чийто покрив стои плакат с червен надпис „SOS!“.

Обитателите на улица „Акациите“ 5а от години живеят без течаща вода и отходна канализация. Строителните работи за зимните олимпийски игри през 2014 г. направиха живота им още по-тежък: новата магистрала ги отряза от центъра на града. Дори външната им тоалетна трябваше да бъде съборена, понеже беше преценено, че е твърде близо до новото шосе и загрозява гледката.

Тази мизерия е само едно от многото проявления на една скрита тъмна страна на града домакин на зимната олимпиада следващия месец, която се провежда в съседство със своите бляскави нови строителни проекти, покровителствани от президента Владимир Путин като символ на превръщането на Русия от нефункциониращ съветски левиатан в успешна съвременна икономика.

Докато държавната телевизия изпраща камерите си да снимат луксозните молове, спретнатите стадиони и високоскоростните релсови връзки, хиляди обикновени хора в Сочи са заринати от мръсотия и екологични отпадъци: има селяни, които живеят до незаконно депо за отпадъци, пълно със строителни остатъци от олимпийските строежи, има семейства, чиито домове се сриват, граждани, които страдат от хронични спирания на тока въпреки обещанията за подобряване на електроснабдяването.

Путин рекламира игрите в Сочи, които започват на 7 февруари, като уникална възможност за привличане на инвестиции в черноморския курорт и за подобряване на жизнения стандарт на 350 000-те му жители. Припомняйки си тези обещания, много жители на района, уморени от годините, преживени насред на най-големия строителен обект в съвременната история на Русия, казват, че все още очакват животът им да се подобри и посочват серия от негативни ефекти.

„Всички очакваха олимпиадата“, казва Александра Кривченко, 37-годишна майка на три деца, живееща на ул. „Акациите“. „Не ни беше хрумвало, че ще ни оставят натикани насред федерална магистрала!“

Хората на други места в Сочи и в околните села наблюдаваха как качеството на техния живот се влошава заради олимпийските строежи. В село Ахщир жителите се оплакват от незаконно депо за отпадъци, управлявано от един от контракторите за олимпиадата, който е замърсил въздуха и една рекичка, която захранва Сочи с вода. Отпадъците от друго незаконно депо в село Лу са се свлекли в поток, който се влива във вече замърсеното Черно море.

В село Мирни, съвсем близо до Олимпийския парк, вибрациите от минаването на камиони са увредили основите на къщи и са станали причина те да започнат да потъват. Точно срещу железопътните релси близо до блока на ул. „Акациите“ друга многофамилна жилищна сграда е заплашена от наводнение, след като наблизо бил изграден свързан с олимпиадата път.

Жителите на Сочи освен това се оплакват от повсеместни екологични щети, включително унищожаване на гори и замърсяване на река, вливаща се в морето. Близо до Олимпийския парк популярен пясъчен плаж беше застлан с паваж, за да се изгради пристанище, което така и не беше построено.

Зимните олимпийски игри трябваше да се превърнат във витрина на възхода на Русия след колапса на Съветския съюз преди две десетилетия. От мрачни санаториуми към бляскави ски курорти. От открити пазари с дрехи-менте към бутици, пълни с международни марки. Когато кореспондент на Асошиейтед прес миналата година запита кмета на Сочи какво в града се е променило към по-добро, Анатолий Пахомов започна да разказва за новия търговски център и за магазина на „Луи Вюитон“ като символи на положителната промяна.

Жителите на Сочи обаче твърдят, че въпреки гордостта от символите на благополучие техният град не може да осигури обслужването на елементарни нужди.

Възложено беше изграждането на две гигантски електроцентрали за доставка на електричество за олимпийските съоръжения и за града, но спиранията на тока в града се повсеместни. При отразена по телевизията скорошна среща с Путин руският министър на енергетиката каза, че мрежата все още се изгражда и няма вероятност да бъде включена преди 25 януари, по-малко от две седмици преди церемонията по откриване на олимпиадата.

Градът направи гигантско усилие да модернизира инфраструктурата и общинските си услуги, като инсталира нова водопроводна система и канализация и свърза хиляди домове с тръбопроводите за доставка на природен газ. Три седмици преди началото на игрите някои улици на Сочи обаче остават разкопани, а строителните работи за полагането на нови тръби и настилки продължават.

Хиляди хора, чиито домове бяха съборени, за да се направи място на олимпийските строежи, бяха пренастанени, но много други все още чакат новите си домове. Междувременно, макар че в олимпийските съоръжения се изляха инвестиции, мизерните жилищни сгради на Сочи стоят на мястото си: градската управа информира в писмено изявление Асошиейтед прес, че над 100 жилищни блока и частни домове са класифицирани като негодни за обитаване.

За много от жителите на Сочи градът, в който живеят, не прилича особено на града, който виждат по контролираната от Кремъл национална телевизия.

„Това е паралелен свят, до който голяма част от местните жители нямат достъп“, казва Олга Бескова, редактор в местния уебсайт „Сочинские новости“. „Този свят има малко общо с начина, по който се живее в Сочи всеки ден. Както виждате, градските улици са разкопани, жителите имат множество проблеми и е трудно да се предвиди щастлив финал след цялото това строителство.“

Хората от улица „Акациите“ от десетилетия изпращат петиции до правителството, за да го накарат да обяви построената през 1941 г. и подобна на казарма сграда като негодна за обитаване и да им предостави нови домове – досега без успех. Те са сложили червения надпис „SOS!“ върху покрива на блока с отчаяната надежда да привлекат внимание към окаяното си положение. Кметството настоява, че правителствената агенция за управление на пътищата е отговорна за пренастаняването на обитателите на улица „Акациите“. Пътната агенция прехвърля отговорността на кметството.

Сградата на ул. „Акациите“ в село Весьолое се намира на около три километра от Олимпийския парк, където са игрищата и главният стадион. Както хиляди частни домове в Сочи, тази сграда не е свързана с градския водопровод и с канализацията. През годините обитателите й са пробили кладенци и са построили външни тоалетни.

Добавяйки и унижение към затрудненията им, пътната агенция си осигури съдебно разпореждане, с което нареди жителите на блока да съборят общата си външна тоалетна, която се намира на ръба на новата магистрала. Съседката на Кривченко, Ирина Харченко, чието семейство търси справедливост в съда за ул. „Акациите“ 5а, разказва, че съдията ги е посъветвал „да се снабдят с екотоалетна“.

Обитателите на блока изглеждат смутени и нямат желание да обясняват как се справят с проблема. Някои споменават кофа, други посочват външна тоалетна от другата страна на блока.

Необичайно за Русия жителите на Сочи не само са съгласни да разговарят с репортери, но ги спират по улиците и ги канят да видят „как изглежда истинският Сочи“.

Отвъд железопътните релси се намира друг подобен на казарма блок без вътрешен водопровод, където Владимир Заритовски живее от 43 години. След построяването на път за олимпийските игри наблизо, блокът и дворът му са изправени пред опасност от наводнение.

„Трябва да обуеш гумени ботуши, ако искаш да отидеш до тоалетната“, казва с усмивка 56-годишният Заритовски и показва петната от влага на височина една стъпка, които пълзят по стените на дървената външна тоалетна и външната кухня.

Неговият 29-годишен син Игор живее на друго място с жената и двете си деца, но твърди, че все още обича дома, където е израстнал, макар че той се руши.

Това, което го възмущава, са лъжите, според неговото определение, на руската държавна телевизия.

„Гледам „Първи канал“ и оставам с впечатлението,че живея в рая“, казва той. „Възмутително е да слушаме как областният управител и кметът се подмазват на Путин и го уверяват, че всичко е прекрасно.“

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.