Лакомията на созополци им излиза през носа

Къщите са празни, а плажът е пълен, оплакват се созополчани. Това бил най-слабият сезон от 10 години насам.
Мдаа. Созополчани превърнаха цялата околност на града си в квартали и вилна зона, за да могат да продадат скъпо наследените лозя и пасища. Сега там са построени хотели и вили и все по-малко хора отсядат в стаите по къщите в града. А това е основен доход на местните, както те го наричат – “от курорта”.
Созополските лели и баби години наред бяха на почит сред летовниците, които им се молеха за стая. А стаите им бяха пълна скръб. Сега много къщи са ремонтирани, с нови бани – самобитно творчество от теракота и фаянс, но са все по празни. А Созопол целият стана пълна скръб.
Стена от високи хотели загради плажовете от всички страни на града. Те изникнаха толкова бързо, че отдалеч даже се чудиш това Созопол ли е или не. На входа на града една борова горичка беше поизсечена, за да вдигнат хотелския комплекс “Санта Марина”. Тук разправят, че бил на ДПС, на Емел Етем и тям подобни. Във всяка подобна клюка, обаче, има нещо вярно. По същия начин се твърди, че остров “Св. Кирик” в пристанището (който досега беше на военните), ще се превърне в голям комплекс с казина и др. Пак ДПС било намесено. Дали е така – няма значение. И без друго Созопол заприлича на Истанбул – гъсто строителство без никаква регулация. Целият полуостров на юг от града до Каваците е превърнат в квартал от вили и хотели. Шефът на общинския съвет на града преди време заяви, че тук ще бъде българският Ел Ей – богати вили на богати хора. Е, сега дали е Ел Ей…, но вярно е съвсем по български. Наред с кичозните вили и блокове с апартаменти са подредени 4-етажни сгради тип прогимназии, за да имат повече стаи за даване под наем. Да има повече “от курорта”.
Курортът вече не е за предпочитане. Всички плажове са пренаселени, а фекалиите на цялото ново строителство се изливат в морето. Созопол няма пречиствателна станция. Канализацията му от години изтича на едно и също място под водата в заливчето до пристанището, недалеч от къмпинг “Златна рибка”. Там и в съседния къмпинг “Градина” щастливи туристи цамбуркат сред фекалиите. И тук по плажа вече строят хотели.
Дали това струпване на хотели и гъсто крайбрежно строителство ще доведе повече туристи?
По скоро ще изгони българите оттук, които полека-лека ще тръгнат по уютните полупразни плажчета на съседна Гърция, където няма високо строителство край брега и природата още е привлекателна.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.