Бизнес империята на Хаменей печели от смекчаването на санкциите

Бабак Дехганпишек
Ройтерс

Сред основните печеливши от смекчаването на санкциите срещу Иран е управникът на страната – върховният лидер аятолах Али Хаменей.

Хаменей контролира голяма бизнес империя, известна като Setad, която има инвестиции в нефтохимическата промишленост на Иран, на която сега е разрешено да поднови износа си. В шестмесечното споразумение между Иран и световните сили Техеран обеща да свие ядрената си програма срещу отмяната на някои икономически санкции, включително ограниченията върху износа на нефтохимически продукти.

В понеделник (20 януари), ден, след като влезе в сила отмяната на ограниченията, министерството на финансите на САЩ публикува списък от 14 ирански нефтохимически компании, на които по-рано бяха наложени санкции, но сега вече им е разрешено да извършват бизнес в чужбина. Списъкът включва три компании, които според американското ведомство миналата година са били контролирани от Setad – Ghaed Bassir Petrochemical Products Co, Marjan Petrochemical Co и Sadaf Petrochemical Assaluyeh Co. В изявление, изпратено по електронната поща до Ройтерс, говорител на Setad посочва, че структурата само държи акции в Ghaed. „Нашите инвестиции (…) в нефтохимическия сектор са минимални“, посочва говорителят.

Смекчаването на санкциите дойде по-малко от седем месеца, след като министерството на финансите на САЩ добави Setad и 37 дружества (които според ведомството са нейни чуждестранни структури, включително трите нефтохимически компании) в дългия списък на санкционираните ирански дружества. През юни миналата година министерството определи това решение като опит да се постави на прицел иранското ръководство и обвини Setad, че е част от схема за заобикаляне на санкциите, наложени от САЩ и международната общност.

През ноември Ройтерс публикува поредица материали, която за първи път показа как Setad е станала една от най-богатите и могъщи ирански институции, най-вече чрез системна конфискация и продажба на хиляди недвижими имоти, собственост на обикновени иранци. Докато Вашингтон постави Setad в обхвата на санкциите, компанията се превърна в конгломерат с бизнес за милиарди долари, който сега има дялове в почти всички сектори на иранската промишленост, както и във финансовия сектор, петрола и комуникациите.

Държавната информационна агенция на Иран отхвърли публикациите на Ройтерс като „дезинформация“, целяща да подкопае общественото доверие в институциите на ислямската република.

Пълното име на конгломерата на персийски е Setad Ejraiye Farmane Hazrate Emam. Хаменей, който назначава съвета на директорите, е върховният духовник на Иран и има последната дума по всички държавни дела, включително по временното споразумение за ядрената програма. Иран и шестте световни сили – САЩ, Русия, Китай, Великобритания, Франция и Германия, ще се опитат да постигнат окончателно споразумение през идните шест месеца. Западът вярва, че Иран иска да построи атомно оръжие, а Иран отдавна твърди, че ядрената му програма цели само мирно развитие на енергетиката.

Setad ще спечели от предварителното споразумение и по други начини освен чрез износа на нефтохимически продукти. Сделката улеснява Иран да изнася стоки, сред които и лекарства, а Setad контролира множество ирански фармацевтични компании.

Миналата година Вашингтон взе на прицел нефтохимичния сектор на Иран. Представител на администрацията на Обама заяви, че браншът е станал значителен източник на чуждестранни приходи за страната.

В интервю за Ройтерс тази седмица представител на министерството на финансите на САЩ прогнозира, че през идните шест месеца Иран ще може да натрупа от износа на нефтохимични продукти близо 1 милиард долара, което вероятно е много по-малко от възможното, тъй като Техеран няма да е в позиция да подписва дългосрочни договори.

Десетки производители на нефтохимични стоки вече не са под ударите на санкциите, включително производителите на амоняк, метанол и хлор. Временната отмяна не включва готови продукти като пластмасови торбички или автомобилни гуми.

На граждани на САЩ и компании, които са собственост на американци, все още е забранено да правят бизнес с Иран в повечето браншове. Сайтът на Ghaed Bassir Petrochemical, която произвежда пластмасови продукти, твърди, че компанията изнася материали до множество страни, включително Република Южна Африка (РЮА), Италия, Великобритания, Германия, Турция, Египет, Южна Корея и Китай. Подразделение на Setad – Tadbir Energy Development Group – на сайта си пък твърди, че притежава 80 % от Ghaed Bassir. Служител на същата тази компания посочи, че до представителите й няма непосредствен достъп за коментар.

През юни миналата година министерството на финансите на САЩ посочи, че Setad контролира също така Marjan Petrochemical, която инвестира в метанолови продукти, и Sadaf Petrochemical Assaluyeh, произвеждаща каучук. Представител на Marjan каза, че санкциите не са засегнали силно компанията. Той посочи, че тя планира да продължи разговорите, водени в миналото с компании в Италия и Дания. „Все още сме в етап на планиране“, отбеляза той.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.