„Женева-2“ – полустъпки по пътя към мир в Сирия

ИТАР-ТАСС

Делегатите на правителството в Дамаск и на сирийската опозиция, пристигнали в Женева, не си подават ръце и дори когато са в една стая, не разговарят директно, а чрез посредник – специалния представител на генералния секретар на ООН Лахдар Брахими. Все пак е радващо, че нито една от страните не отказа да участва в диалога.

Обаче преговорите, както се изрази Брахими, вървят „не стъпка по стъпка, а с полустъпки“. Вече май има договорка в Хомс, където са се окопали бунтовници, да бъде пратен хуманитарен конвой и да се извозят оттам жените и децата. Както и някакъв напредък по повод размяната на пленници: най-малкото страните вече си изпращат или си обещават взаимно списъци с имената. Но се налага впечатлението, че тези преговори са по-скоро „война на нерви“ – чиито излязат по-слаби, който пръв се откаже да преговаря, той губи.

Засега опозиционерите изглежда се опитват да тласнат към такава загуба делегацията на Дамаск. Пратениците на Националната коалиция на опозиционните и революционни сили (НКОРС) охотно разговарят с медиите и казват явно провокационни неща: че „тестват“ режима на сирийския президент Башар Асад – дали ще прояви добра воля, че „същинските преговори“ според тях ще започнат едва с обсъждането на въпроса за преходен управляващ орган, в който „да няма място за Асад и неговите помагачи“. Подобна риторика естествено няма как да остане без отговор и сирийската правителствена делегация напомня, че днешният държавен глава е законно избран от народа. И само народът на Сирия трябва да реши кой точно ще управлява страната.

Същевременно обаче заместник-външният министър на Сирийската арабска република Фейсал Мекдад отправи ясен сигнал, че правителствената делегация няма намерение да си замине от Женева просто ей тъй, защото носи отговорност пред народа на страната си, заплашен от военно нахлуване отвън. „Искаме да обсъждаме всякакви теми. Надяваме се това да е верният път, за да бъде спасена Сирия от войната, на която сме свидетели, и от военна намеса от страна на външни играчи като Турция, Франция, САЩ, Саудитска Арабия и други страни, стремящи се да убият сирийския народ“, каза той пред журналисти в неделя. Явно дори ако някой се откаже пръв от диалога, това все пак ще са опозиционерите.

Ако диалогът трае седмица, както е предвидено, участниците едва ли ще подминат тъй болезнени въпроси като формирането на преходен орган и проблема с тероризма. Страните вече се изказаха по първия въпрос, заставайки на съвсем противоположни позиции, но все още не се знае накъде ще тръгне дискусията по втория.

По думите на Мекдад, в страната действат днес терористи от над 80 държави. „Онова, което става в Сирия, е тероризъм“, изтъкна той. „Затова първият въпрос, който трябва да бъде обсъден тук, е тероризмът“, посочи дипломатът. Освен това Мекдад разкритикува остро Турция и лично премиера Реджеп Тайип Ердоган, отговорен според него за кръвопролитията в Сирия. „Всички световни терористи, пристигнали в Сирия, са дошли през Турция. Или, за да не преувеличаваме, повечето са дошли през Турция“, каза сирийският зам.-външен министър.

Разрастващата се терористична заплаха на сирийска територия е отделна и твърде болезнена тема. Всички страни , включени в процеса на уреждане, са наясно, че колкото повече се протака с решаването на този проблем, толкова по-висока ще е терористичната опасност, идваща откъм Сирия. Както заяви външният министър на Русия Сергей Лавров пред руска телевизия, терористите, настанили се в Сирия, създават вече сериозни проблеми на Ирак. „Там се разпореждат и извършват атентати бандити от т. нар. Ислямска държава в Ирак и Леванта“, каза той. Шефът на руската дипломация добави, че „не вижда място в преговорния процес за структури като Джебхат ан Нусра, Ислямска държава в Ирак и Леванта и други производни на Ал Каида“. „Важно е успоредно с политическия процес да се обединяват здравите сили, мислещи за своята родина, а не за създаване на халифат в Близкия изток или в Северна Африка – да ги обединим по най-различни начини и да им помогнем в борбата с тероризма. Това е задача за целия регион и за целия свят“, подчерта Лавров.

Делегацията на сирийската опозиция предпочита засега да не се изказва за борбата с тероризма на територията на Сирия. Вероятно защото представителите на НКОРС имат известен интерес действията на терористичните групи в Сирия да отнемат от силите на правителствените войски. И трудно скланят да се вслушат дори в препоръките на Вашингтон по въпроса. В разговори с колеги от други страни американски дипломати например се е случвало да споделят, че за жалост нямат пълно доверие на партньорите си от НКОРС. Последните неведнъж се опитвали да решават интересуващи ги въпроси с представители на Саудитска Арабия зад гърба на САЩ.

При всяко положение преговорите в рамките на „Женева-2“ продължават, което вдъхва надежди, че ще бъде постигнат мир. Макар и с очевидна неохота, пратениците на сирийските власти и на опозицията се опитват да демонстрират един пред друг и пред цялата международна общност, че не са безразлични към съдбата на общата си родина. Никой не чака скорошни резултати, но преговорният процес поражда надежди за позитивно развитие. Продължителните „полустъпки“ в посока към мира все пак са нещо по-добро, отколкото войната да продължи с непредсказуеми последици за региона и света като цяло.

БТА

_черновиАрт & ШоуСвят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.