Маршал Ас Сиси – новата икона на националистите в Египет

Главнокомандващият на египетските въоръжени сили генерал Абдел Фатах ас Сиси обявява отстраняването на президента Морси. Снимка: от тв екрана

Маршал Абдел Фатах ас Сиси, призован от армията, която ръководи, да се кандидатира за президент, определено е най-популярната личност в Египет, като привържениците му вече го сравняват с харизматичния лидер Гамал Абдел Насър.

На 3 юли именно той се появи по телевизионните екрани, за да обяви свалянето на единствения демократично избран президент на страната, ислямиста Мохамед Морси, произхождащ от влиятелното движение „Мюсюлмански братя“. А снощи армията го призова да отговори на „призива на народа“ като се кандидатира за държавен глава.

Маршал Сиси и Гамал Абдел Насър – също военен, който през 50-те и 60-те години стана радетел на панарабизма и Движението на необвързаните държави, имат нещо общо: с няколко десетилетия разлика и двамата наложиха кървава репресия на „Мюсюлманските братя“. Обаче за разлика от Насър и пламенните му речи, маршал Сиси, който е шеф на армията, но и вицепремиер и министър на отбраната в преходното правителство, което сам издигна, рядко се изказва публично и винаги говори със сладникав глас, наблягайки на позите и интонациите.

59-годишният Абдел Фатах ас Сиси влезе в правителството при управлението на Морси през август 2012 г. Назначаването му подхрани множество спекулации за озаптяване на армията и евентуално подчиняване на военните на новите ислямистки управници. Обкръжението му го описва като набожен и твърди, че той старателно казва молитвите си, а жена му, като огромното мнозинство египтянки, носи хиджаб.

Няколко дни преди да го свалят и арестуват, военните отправиха ултиматум към Мохамед Морси, единствен египетски държавен глава, който не идва от редиците на армията, като твърдяха, че отговарят на исканията на милионите улични демонстранти, настояващи за оставката му.

В същия момент Сиси, който тогава бе генерал, усмихнато присъстваше на войнствена реч на ислямисткия президент. Няколко дни по-късно неговият министър на отбраната го прати в затвора. Оттогава популярността на човека, който вчера бе повишен в маршал, непрестанно нараства, портретът му е окачен навсякъде по улици и магазини и дори в някои административни ведомства.

В страна, която редовно е разтърсвана от кризи и е напусната от туристите си от народния бунт от 2011 г., който свали от власт Хосни Мубарак, който също бе военен, Абдел Фатах ас Сиси олицетворява силния човек, който е способен да върне стабилността.
Висш военен заяви, че до няколко дни маршал Сиси ще се уволни от армията, тъй като конституцията забранява на военни да се кандидатират за президент. „След това той ще изготви програма за обединяване на народа и възстановяване на сигурността и международната позиция на Египет“, каза източникът.

Обаче за привържениците на Морси, които продължават да протестират всекидневно въпреки репресиите, които са взели над 1000 жертви, „Сиси е убиец“, както пише на графити на поддръжници на сваления президент по стените на Кайро, които обаче са засенчени от многобройните портрети на маршала.

В средата на 2011 г., когато беше шеф на военното разузнаване и член на Висшия съвет на въоръжените сили, управлявал в периода между Хосни Мубарак и Мохамед Морси, генерал Сиси оправда тестовете за девственост, които армията провеждала върху демонстрантки според „Амнести интернешънъл“.

Той обаче подчерта „необходимостта да се промени културата на силите за сигурност и даде уверения, че е заповядано да не се използва насилие срещу демонстранти“ според Амнести.

Роден в Кайро през ноември 1954 г., завършил военно дело в египетската военна академия през 1977 г., той след това следва в британска военна академия през 1992 г. преди да се присъедини, като мнозина египетски офицери, към американска военна школа през 2006 г., където написва дипломна работа със заглавие „Демокрацията в Близкия изток“, в която набляга на ролята на исляма в законодателството.

Има четири деца, дъщеря и трима сина, които са военни, като най-големият е женен за дъщерята на сегашния шеф на военното разузнаване.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.