Плевнелиев за задължително гласуване и още недоразумения. Какво става като го отхвърлят?

Президентът призова за референдум, чрез който се надява да се въведе задължително гласуване и електронно гласуване на българите в чужбина (около 1,5 млн.), и частична мажоритарна избирателна система. Засега от ГЕРБ се чу подкрепа за задължителното гласуване, БСП са против. По другите въпроси ще чуем тепърва подробности.

Но започва нова политическа атракция – ха сега, какво хубаво нещо предложил президентът, а лошите в парламента дали ще го приемат или отхвърлят?

Привържениците на задължителното гласуване радостно подскочиха. Те са убедени, че ако има референдум, хората ще изберат задължителното гласуване и така онези, които не гласуват, ще разкарат сегашните на власт. Ама да не стане по-лошо? Защото навремето задължителното гласуване е бетонирало земеделците на власт.

Няма да мине, обаче. На българина хич не му харесват задължителните работи. Сега половината българи не искат да гласуват (52% избирателна активност на последните избори). Как тогава утре ще идат на референдум, за да кажат „да” на задължителното гласуване? Само наивници могат да се надяват на това.

За мажоритарния елемент със сигурност мнозинството ще го приемат. Дори в сегашния избирателен закон има частично мажоритарни мандати и такива могат да бъдат увеличени, дори и без референдум. Въпрос на преговори, натиск – досега обяви ли се някой за наполовина мажоритарна система?

Само че защо Плевнелиев не поиска референдум за напълно мажоритарни избори? Какъв е тоя референдум – ама не искате ли малко мажоритарно? Защо малко? А онези които искат изцяло мажоритарни избори? (Не че са прави – така в парламента ще останат само 3 партии – БСП, ГЕРБ и ДПС).

И другият въпрос – „да” или „не” на електронното гласуване. Голяма глупост – така или иначе то ще бъде въведено, когато се създаде сигурна система за тайно гласуване. Чисто технически проблем. Истинският въпрос е – „да” или „не” на гласуването на българите в чужбина?

Може ли милион и половина души, които са избрали да живеят в чужбина, стотици хиляди от тях имат двойно гражданство, някои вече имат къщи, цели семейства нямат намерение да се връщат повече у нас, а ще определят с гласуване кой да управлява в България? Получава се нещо такова – онези там ще определят на тези тук, понеже са по-глупави, кой да ги управлява.

Като започнат едни дебати преди референдума за тайната на вота, кой как от чужбина да гласува, с двойно или без двойно гражданство, току виж надделее мнението електронното гласуване да отпадне. И така с референдум може да се откажем от нещо, което задължително ще навлезе в живота ни, както навлязоха смартфоните, например.

Та на пръв поглед атрактивната идея на Плевнелиев за референдум, като я разгледаш отблизо, се оказва само ефектен шум без особен смисъл.

А резултатите могат да бъдат неприятни и за тези, които искат референдум по такъв въпрос.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.