Три години след падането на Мубарак пада и маската на египетската армия

Франс прес

Главнокомандващият на египетските въоръжени сили генерал Абдел Фатах ас Сиси обявява отстраняването на президента Морси. Снимка: от тв екрана

Три години след бунта, който ускори падането на бившия генерал Хосни Мубарак, могъщата армия отново довежда начело на Египет свой началник – маршал Абдел Фатах ас Сиси, свалил единствения цивилен президент, избиран някога по демократичен път.

Призивът, направен вчера към маршал Сиси от генералния щаб, да послуша волята на народа и да се кандидатира за президентските избори, премахва окончателно всякаква двусмисленост. Този призив не изненада никого, тъй като вицепремиерът, министър на отбраната и главнокомандващ армията бе станал обект на истински култ към личността след отстраняването на ислямиста Мохамед Морси преди седем месеца.

На 3 юли, макар да бе назначен година по-рано от Морси начело на армията и на министерство на отбраната, генерал Сиси лично обяви свалянето от власт и ареста на президента ислямист, в отговор, според него, на призива на милиони египтяни, излезли по улиците, за да настояват Морси да си тръгне.

Армията, която де факто управляваше най-населената арабска страна в света от 1952 година, поставяйки начело на държавата полковници или престижни генерали (Нагиб, Насър, Садат, Мубарак), отстъпи малко място на цивилните през лятото на 2012 година, 16 месеца след падането на Мубарак, за да предаде властта на избрания от народа президент Морси.

Тя обаче чакаше в засада и се възползва година по-късно от крайната непопулярност на правителството на Морси и неговите „Мюсюлмански братя“, за да върне нещата в свои ръце.

Днес портретът на Сиси, произведен в чин маршал в понеделник на 59-годишна възраст, е разпънат по всички улици, фасади на магазини и административни сгради. Мнозинството египтяни, в диапазон с медиите, почти единодушно възхваляват този, който ги „освободи“ от „терористичната заплаха на Мюсюлманските братя“.

Това братство, чиито членове са избивани по улиците от седем месеца насам, а всичките му лидери са в затвора, обаче спечели всички избори след падането на Мубарак по време на Арабската пролет.

Изключително кървавото потушаване на всеки протест, било то ислямистки или не, както и хилядите Братя и светски опозиционери, хвърлени в затвора от 7 месеца насам, карат правозащитни организации да твърдят, че наистина, армията е отговорила на искане на мнозинството от населението, на което му е писнало от три години анархия, но в страната изглежда са се върнали демоните на репресията от ерата на Мубарак.

Мнозина египтяни, от всички слоеве на обществото, виждат нещата само така: „нужен е военен с желязна ръка като Сиси, за да възстанови реда“ и буквално да „елиминира“ Мюсюлманските братя.

Някои експерти и опозиционери могат единствено да потвърдят със съжаление тази констатация.

„Имаше политически вакуум, цивилните бяха неспособни да излъчат добро лидерство“, смята Мохамед Алгораб, член на групата „Не на военните процеси срещу цивилни“. „Мюсюлманските братя се провалиха, ние се надявахме някоя либерална партия да изпъкне и да запълни вакуума, но това не се случи. И така, благодарение на подкрепата на значителна част от обществото, военните сега запълват този вакуум“, допълни той.

„Настоящата им политика е предателство към всички стремежи към хляб, мир и социална справедливост“, искания залегнали в сърцевината на революцията от 2011 година, посочи наскоро Амнести интернешънъл в доклад, изобличаващ „безпрецедентното нарушаване на правата на човека“ от страна на властта, ръководена де факто от армията след отстраняването на Морси.

„Въпреки че военните власти се опитват да поддържат привидна демократичност, вече стана ясно, че Египет отново е обладан от старите демони на репресията, авторитаризма и едноличната власт. Надеждите, породени от революцията от 25 януари 2011 г. сред либералите и прогресистите, се изпаряват“, заключава Карим Битар от Института за международни и стратегически отношения (IRIS) в Париж.

Последният етап от неудържимото възкачване на маршал Сиси се очаква да настъпи в близките дни. Тъй като конституцията налага президентът да е цивилен, очаква се той да напусне армията или да се пенсионира, преди да обяви кандидатурата си за президентските избори, предвидени за началото на април.

Ако неговата популярност продължи да бъде толкова голяма, колкото е сега, няма и капчица съмнение, че той ще ги спечели. Така ще бъде сложен край на промеждутъка от едва една година цивилна, ислямистка власт, преминала все пак под строгия надзор на генералите.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.