Сирийската опозиция се опитва да ухажва Русия

Мария Аби-Хабиб
Стейси Майхтри

Сирийската опозиция се опитва да вбие клин между режима и най-силния му чуждестранен поддръжник. Тя уверява Русия, че ако подкрепи преходно правителство без участието на президента Башар Асад, военният съюз ще остане непокътнат.

Ахмад Джарба, лидерът на делегацията на опозицията на безпрецедентните преговори със сирийския режим в Женева, заяви пред „Уолстрийт джърнъл“, че руският външен министър Сергей Лавров го е уверил, че Москва не е женена за дългогодишния си съюзник.

Джарба каза, че е приел покана от Лавров да посети Москва през идните седмици. Той допълни, че Лавров му е дал това уверение, когато обсъждали планове за визитата по време на среща по-рано този месец в Париж.

„Руснаците казаха: Не се държим за Асад, но трябва да имаме политически процес в Женева“, заяви Джарба в строго охраняваната си хотелска стая в швейцарския град.

Руски представител потвърди, че е имало среща в Париж, но отказа да даде подробности. Руското външно министерство не отговори на молбите за коментар.

Джарба, който оглавява групировка, наричаща се Сирийска опозиционна коалиция, даде тържествено обещание да запази отколешното руско военно присъствие в Сирия, ако преговорите в Женева доведат до споразумение за съставяне на временно правителство, което да замени Асад.

Дипломатическият гамбит обаче среща огромни препятствия.

Москва е твърд съюзник на режима на Асад и употребяваше правото си на вето в Съвета за сигурност на ООН, за да блокира всякаква международна военна акция срещу Дамаск.

Русия е и основен доставчик на оръжия на сирийското правителство, което от десетилетия е единственият брегови плацдарм на Москва в Близкия изток. Руският военноморски флот поддържа база в средиземноморското пристанище Тартус, единствената му опора в региона.

Попитан дали опозицията, ако дойде на власт, ще позволи на Москва да задържи базата в Тартус, Джарба отговори, че връзките на Русия със сирийските въоръжени сили са „исторически“.

„Нашата армия е обучена от тяхната армия“, каза Джарба. „Така че нашите връзки с Русия ще бъдат запазени“.

Ходът на Джарба бележи завой в поведението на опозицията, която действаше предпазливо що се отнася до Русия още от избухването на гражданска война преди близо три години.

Западни дипломати от дълго време безуспешно притискат опозиционни лидери да се срещнат с руски официални представители, с аргумента, че Русия в крайна сметка е заинтересована от това да защити интересите си в региона, а не Башар Асад.

Един западен дипломат припомни как предшественикът на Джарба начело на Сирийската опозиционна коалиция, Ахмад Муаз ал Хатиб, категорично отхвърли молбите да затопли отношенията си с Русия и заяви в зала, пълна с дипломати: „Искайте от мен всичко друго, но не и да ходя в Москва“.

Отварянето на Джарба към Русия рискува също да обтегне слабите му връзки с безбройните бунтовнически сили на фронта. Много бунтовнически групировки гледат на Москва като на неприятел и смятат настоящата мирна конференция в Женева за предателство.

Джарба и западните му поддръжници обаче казват, че сега е времето да се протегне маслинова клонка към Москва. Русия заложи на карта дипломатическия си престиж, за да накара режима да участва в конференцията.

Оттогава западни дипломати казват, че са усетили едва доловимо пропукване в отношенията между Москва и режима. Джарба каза също, че неотдавна е поискал военна помощ от западните и близкоизточните си поддръжници и е получил обещание, че такава ще има.

Съединените щати ще подновят в по-ограничен мащаб програмата по доставяне на несмъртоносна помощ за Свободната сирийска армия (ССА) – медикаменти и комуникационно оборудване, за да бъде „контрирано засилването на екстремистки групировки“, заяви американски официален представител. ССА е свързана с групировката на Джарба.

Американската помощ бе спряна миналия месец след като „Ислямският фронт“, съперническа бунтовническа групировка, щурмува склад на ССА и плячкоса американските помощи. Решението за подновяване на помощта бе взето този месец, но доставките още не са започнали, казват официални лица.

„Ислямският фронт“ е една от многото бунтовнически групировки, които отбягват САЩ и политическата опозиция, което затруднява Джарба да приложи на практика в Сирия каквато и да била политическа сделка, постигната с режима.

Джарба има недоброжелатели сред раздробената сирийска опозиция, които го смятат за подставено лице на Саудитска Арабия, докато други бунтовници, биещи се на фронта, го упрекват, че живее в доброволно изгнание в Турция, където е базирана политическата опозиция.

За разлика от други опозиционни фигури, чиято известност нарасна откакто са в изгнание, 44-годишният адвокат се оформи като опозиционер в Сирия и бе там, когато войната избухна през март 2011 година. Той бе арестуван на два пъти за подкрепата си към антиправителствените демонстрации и накрая избяга от Сирия през есента на същата година.

Родом е от североизточния град Камишли. Казва, че един от първите му спомени е национализацията на земята в Сирия след идването на власт на Хафез Асад, бащата на Башар, в началото на 70-те. Национализацията принуди мнозина от видните християнски семейства – най-големите земевладелци – да напуснат Сирия и да заминат за САЩ и Европа. Правителството е иззело също и част от земите на семейството на Джарба.

„Демографията се измени. Фамилията Асад наложи това“, заяви Джарба, който свързва разселването на милиони цивилни в сирийската гражданска война с провала в икономическата политика на бащата на Башар Асад.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.