Барак Обама обеща да е самотен воин през 2014 г., ако се наложи

ДПА

Президентът Обама произнася речта си „За състоянието на съюза“. Снимка: Белия дом

Президентът на САЩ Барак Обама хвърли вчера ръкавицата на създаващите пречки законодатели – ако откажат да работят с него, ще действа сам.

Неговият втори мандат започна преди година със смели обещания за прогресивни реформи, но държавният глава бързо затъна в битки с Конгреса.

„Готов съм да работя с всички ви. Но Америка няма да бездейства, нито ще бездействам аз“, обяви той. „Затова, когато мога да взимам мерки, без да минавам по законодателния път, за да подобря възможностите за успех на по-голям брой американски семейства, ще го правя“, каза президентът.

Опитвайки се да си върне политическата мощ, Обама изложи нов дневен ред в годишното си послание „За състоянието на съюза“, което много приличаше на стария му дневен ред. Разликата обаче е в начина, по който ще търси промяната – Обама заяви, че ще подписва укази, за да прокарва дневния си ред, ако не може да спечели сътрудничеството на Конгреса.

„Той се изправя пред някои доста големи предизвикателства, и му е необходимо да вдъхне нов живот на управлението си, което отбеляза спад в социологическите анкети през последните месеци“, каза Алан Лихтман, преподавател в Американския университет във Вашингтон.

На фона на това чуство на неудовлетвореност, Обама обеща да използва всички инструменти, с които разполага, дори и законодателите да не сътрудничат.

Конгресът е в очакване на междинни избори през ноември, което с напредването на годината прави общите действия с един президент в края на мандата си още по-малко вероятни. Според института за социологически изследвания „Галъп“ едва 41 процента от американците одобряват работата на Обама на президентския пост, а неодобряващите са 50 процента.

Предизвикателствата пред него бяха илюстрирани от бездействието миналата година дори по важни въпроси.

Преди година Обама обеща да въведе закон за контрол върху огнестрелните оръжия след масовото убийство през декември 2012 г. в начално училище в щата Кънектикът, но въпреки силните овации от страна на конгресмените към неговото послание „За състоянието на съюза“, този опит се провали зрелищно, когато бе подложен на гласуване в Конгреса.

Президентът бе обещал реформи в имиграционното законодателство, като се даде гражданството на милиони незаконно пребиваващи в страната. Мярката мина успешно през Сената, но затъна в Камарата на представителите.

Тази година Обама каза, че вместо това ще използва президентски укази, за да постигне много от целите, които очерта в речта си. Президентските изявления му позволяват да издава директиви в рамките на изпълнителната власт, но не и да прави нови закони.

По този начин обаче Обама може да постигне доста по-малко, отколкото като подписва закони, приети от Конгреса. В основата на дневния му ред заляга призив за по-висока минимална работна заплата – но той не може да повишава заплатите на всички трудещи се без одобрението на Конгреса. Вместо това той ще подпише указ за по-високо минимално възнаграждение в предприятията, работещи по договори с държавата.

Коментаторът Рон Фурние написа в списание „Нешънъл джърнъл“, че с укази не може да се постигне почти нищо съществено. По важните мерки, той пак ще има нужда от Конгреса.

„Обама изглежда се предаде, стигайки до лимита на своя най-могъщ пост“, коментира Фурние.

Междувременно републиканците обявиха за противоконституционно поставянето на фокуса върху президентските укази.

Сенаторът републиканец Тед Крус написа вчера в „Уолстрийт джърнъл“, че президентските укази са част от по-широка тенденция в правителството, което е създало прецедент, „отваряйки вратата за бъдещо беззаконие“.

Председателят на Камарата на представителите Джон Бейнър призна, че Обама може да увеличи заплатите на наети на федерални трудови договори, но се усъмни дали няма да се отиде твърде далеч с други действия, като се заобикаля Конгреса.

„Републиканците в камарата ще продължат да следят внимателно дали президентът спазва законите, както се е заклел да прави“, каза Бейнър.

„Ще следим много внимателно, защото има конституция, в която всички сме се клели, включително и той, и спазването на тази конституция е основата, на която стъпва нашата република, и ние не трябва да излагаме това на опасност“. БТА

годишното послание на президента Обама „За състоянието на съюза“

Произнасяйки предпазлива реч „За състоянието на съюза“, президентът на САЩ Барак Обама извади вчера наяве пропастта между предизвикателствата, пред които се изправя Америка, и способността на едно разединено правителство да реагира, пише „Гардиън“. Според британския вестник в изказването си държавният глава е опитал да предложи предимно политически решения, а не конкретни мерки.

Президентът Барак Обама призова Конгреса да подкрепи неговата „година на действието“, пише „Дейли телеграф“. Държавният глава заяви с тон на предизвикателен оптимизъм в изказването си, че би действал сам, за да се опита да постигне това, което разединените политици във Вашингтон не могат, коментира изданието.

Обама се опита да даде нов тласък на своето изпитващо трудности управление, отбелязва „Франкфуртер алгемайне цайтунг“. Германският вестник посочва, че той е заложил в речта си на малко конкретни предложения, на ограничените си правомощия като президент за прокарване на нормативни актове, както и на надеждата, че все още могат да се постигнат компромиси с републиканците по някои политически въпроси.

Президентът Обама се опита да възстанови общественото доверие в управлението си след една обезсърчаваща година, пише „Вашингтон пост“. Изданието отбелязва, че държавният глава е обещал да използва с нова сила властта си като държавен глава, за да прокара един дневен ред, който до голяма степен Конгресът не подкрепяше.

След пет години на тежка политическа борба Обама вчера обяви независимост от Конгреса, обещавайки да се бори с икономическото неравенство чрез поредица ограничени инициативи в сферите на заетостта, заплащането на труда и пенсионната система, които ще извърши без одобрението на законодателите, коментира „Ню Йорк таймс“.

Речта на Обама по същество бе един манифест, целящ да даде нова сила на отслабващия му дневен ред и да преведе управлението му през партийното разединение в столицата, пише „Уолстрийт джърнъл“. Според изданието целта е президентът да се позиционира като радетел за изпитващите трудности американци, на които им е омръзнало от политическите препирни във Вашингтон, въвеждайки поредица предложения за конкретни мерки, за да могат те да спестяват повече, да печелят повече и да си намират работа в трудната икономическа обстановка.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.