„Правда“: Обама отново губи срещу Путин

Правда.ру

Путин срещу Обама. Колаж: рийдингийгъл

Президентите на Русия и на САЩ говориха в един и същи ден за събитията в Украйна. Обама заяви, че „украинците имат право да се произнасят мирно за своето бъдеще“. А Владимир Путин каза, че „Руската федерация никога няма да се меси в това“. Протестите явно далеч не са мирни – защо не го вижда Обама? И какви форми на намеса отхвърля така категорично Путин?

***

„За Украйна отстояваме принципа, че всеки народ има правото да се изразява свободно и мирно и да се произнася за бъдещето на страната си“, каза Барак Обама в годишното си обръщение „За състоянието на съюза“ пред Конгреса на САЩ. По-рано Щатите анулираха визите на някои украински чиновници, замесени в силово потушаване на демонстрации, заплашиха и с други административни санкции.

Вашингтон прикани президента на Украйна Виктор Янукович незабавно да подпише приетия от Върховната рада акт, анулиращ „законите от 16 януари“, и да изтегли специалните сили от улиците на Киев, за да не пречат на „мирните протести“. Това съобщи на Янукович в разговор по телефона вицепрезидентът на САЩ Джо Байдън.

Защо ли властите на САЩ наблягат, че протестите са „мирни“, след като те отдавна вече не са такива? „Всички тези изявления на Щатите не будят тревога, докато няма нищо зад тях – коментира пред „Правда“ Владимир Евсеев, директор на Центъра за обществено-политически изследвания. – САЩ имат принципи, които използват, когато пожелаят.

Силно ги възмущава например употребата на сила в Сирия, но те изобщо не забелязват Бахрейн, където подобни прояви бяха смазани от Саудитска Арабия. Вашингтон невинаги отчита същинското положение – често се ръководи от идейни съображения или от нуждата да подкрепи свои съюзници. Затова според мен САЩ дават рамо на европейците и се мъчат да откъснат Украйна от Русия, което е невъзможно.“

„Призивите за изтегляне на специалните сили са намеса във вътрешните работи на Украйна; днес това ще остави беззащитно мирното население. Сега за тях не са от голямо значение и санкциите лично срещу Янукович и министрите от кабинета му. Сега е от значение да успокоят собственото си население“, отбеляза експертът.

Руският лидер заяви на пресконференция след среща на върха с ЕС: „Смятам, че украинският народ може сам да се справи с проблемите. При всяко положение Русия никога няма да се меси в това“. По думите на Путин, ако Киев изпита нужда от посредничеството на Москва, ще помоли за него. Но за каква намеса и посредничество става дума?

„Според мен Путин смята, че ще е намеса, ако в Украйна бъде изпратена руската армия или руски вътрешни войски; такъв вид намеса, мисля, е изключена. Русия се опитва да демонстрира балансирано поведение в конфликта, като предлага по-добри условия от Евросъюза“, казва Евсеев. Колкото до посредничеството, според експерта не става дума за преговорите с опозицията – то би внесло в тях нов дразнещ фактор. Русия може да бъде посредник в преговори с ЕС, със САЩ, но не и с местни националисти, каза наблюдателят.

Руският президент обеща освен това да не преразглежда сключения наскоро договор за подпомагане на Украйна независимо какво правителство ще поеме властта в тази страна. „Защото и кредитът, и поетапното намаление в цените на горивата, на газа, идват от нуждата и желанието да подкрепим не някое конкретно правителство, а украинския народ“, каза той. „Дали ще преразгледаме договореностите за кредитите и за енергетиката, ако на власт дойде опозицията? Не, няма“, добави Путин.

Веднага след словото му обаче руската позиция бе разяснена от вицепремиера Игор Шувалов: „Ако правителството на Украйна прояви интерес към коопериране с руската промишленост, към развитие на икономическите ни отношения и ако си поставя същата цел – структурни реформи, ние ще подкрепим този дневен ред, ще подкрепим това правителство и няма да спираме програмата за помощ“.

Но „ако позицията на новото правителство е различна, ще разгледаме въпроса в правителството на Русия, ще докладваме на руския президент и ще действаме според ситуацията“, каза Шувалов след срещата на върха Русия-ЕС.

По време на форума лидерите на ЕС запазиха предишните си позиции – в подкрепа на опозицията и за изтласкване на Янукович. „Такава им е политиката, по този начин Америка се стреми да засили позицията си. Ние засега не предприемаме ответни стъпки, макар да е ясно, че Украйна, също като територията на коя да е бивша съветска република, е бойно поле, на което се сражават две страни – Америка и Русия. И всеки натиска за своето.

Може само да ни радва, че Русия проявява благоразумие и толерантност – че не порицаваме, не предлагаме, не настояваме за нищо. Засега просто гледаме накъде може да избие глупавата ситуация, до която се стигна в Украйна“, коментира за „Правда“ Вахтанг Чкуасели, директор на Института за прокризисни изследвания.

А тя не е твърде „глупава“, защото Владимир Путин е наясно, че Западът иска да погълне Украйна и тогава Русия ще остане без буферна държава, лице в лице с военнополитическия съюз между ЕС и САЩ. „С оглед известната специфика в отношенията между Русия и Украйна“ Путин нарече „не много хубава работа“ намесата на еврочиновниците в украинския конфликт.

„Украйна може да бъде суверенна, с изключение на въпросите от принципно значение за Русия“, пише в доклад един филиал на ЦРУ – частната разузнавателна фирма „Стратфор“.

„Украинският режим има свободата да е либерален и демократичен, какъвто желае да бъде. Но само до известен предел, затова идеята за по-нататъшна интеграция с ЕС явно бе провокация. Съединените щати имат интерес от Украйна като дразнител в играта срещу Русия, но не желаят да поемат сериозни рискове.

Германия и САЩ ще продължат може би да преследват цели, които ще дразнят Русия още повече, но ще избягват действия, които биха накърнили връзките на Москва с Вашингтон и Берлин“, заключават авторите на доклада.

„Според мен всички ще избягват открита конфронтация между САЩ и Русия или между Русия и Германия. Никой няма интерес от такова нещо; друг въпрос е, че има тайни служби, има вредителска дейност, включително финансиране на опозиционни структури.

Нещата, които виждаме, се дължат на това, че Европа не смята Русия за свой пълноправен партньор. Ето извора на тези идеи за Източно партньорство“, заяви пред „Правда“ политологът Владимир Евсеев.

БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.