Околната среда на „зелената демокрация“ Коста Рика е в опасност

Франс прес

Богатството на околната среда в Коста Рика, наричана понякога „зелената демокрация“, беше сериозно застрашено през последното десетилетие от икономическото развитие на страната и съхраняването му ще е същинско предизвикателство за следващия президент.

В навечерието на първия тур на президентските избори, който се състоя в неделя, настоящият държавен глава Лаура Чинчиля призова по време на регионална среща на върха в Куба във вторник да се обърне „особено внимание на устойчивото развитие и климатичните промени . . . и тяхното разрушително въздействие“.

Около 2,5 милиона туристи посещават всяка година тази малка централноамериканска страна с население от 4,3 милиона души и се дивят на богатата екосистема в природните резервати, които покриват 25 процента от площта й от 51 000 кв. км.

Коста Рика, разформировала през 1948 г. въоръжените си сили в един регион, където дълги години господстваха кръвожадни военни диктатури, е една от малкото държави, забранили спортния лов и неизкушени от рудодобива и добива на петрол – основни ресурси за множество латиноамерикански страни.

Райските плажове, гъстите тропически гори и и величествените вулкани обаче прикриват проблеми, за които експертите отдавна говорят, като лошото управление на защитените райони, или увеличаващото се замърсяване на въздуха, почвите и водите.

Еконевежество

Въпреки проблемите, определяни от местните еколози като тежки, темата на практика отсъстваше от предизборната кампания.

„Обезпокоени сме от липсата на конкретни предложения и от невежеството, което проявяват нашите кандидати по въпроса за околната среда като цяло и относно опазването на морската флора и фауна в частност“, отбелязва със съжаление Рандал Араус от Програмата за опазване на морските костенурки, ПРЕТОМА.

Програмите на основните кандидати – Джони Арая от управляващата дясна Партия за национално освобождение, младия еколог Хосе Мария Вилялта от левия „Широк фронт“ и Луис Гилермо Солис от центристката Партия за гражданско действие все пак са единодушни за диагнозата. Концепциите им за лечението обаче са доста неясни.

Превръщането на достъпа до вода в конституционно човешко право, промяната на организацията на транспорта в градовете за ограничаване на зависимостта от изкопаемите горива, запазването на мораториума върху минния добив на открито са част от предложенията, фигуриращи в програмите на всички претенденти за висшия държавен пост.

Единомислие има и за необходимостта от полагане на повече усилия за опазването на защитените природни зони или за санкционирането на незаконната сеч, но мерките за постигането на тези цели остават мъгляви.

Екологичен дълг

Докладът „Състоянието на Нацията, 2013 г.“, престижно годишно изследване на държавните университети, отбелязва, че „през последното десетилетие „екологичният дълг“ на страната е нараснал от 3 процента през 2002 г. на 11 на сто през 2012 г.“, което означава, че всеки костариканец потребява „11 процента повече, отколкото позволява капацитетът на територията“.

Докладът подчертава също, че 96,4 на сто от използваните води се връщат в природата без да преминат каквото и да било пречистване.

Екологични асоциации критикуват големите плантации за производство на ананаси (Коста Рика е най-големият износител на този плод в света) заради замърсяването, което предизвикват.

Организацията ПРЕТОМА изразява съжаление, че страната, чиито брегове се мият от Тихия океан и Карибско море, обръща гръб на морето, като допуска нерационалното експлоатиране на морските си ресурси и замърсяването на своето крайбрежие.

Най-коварният проблем обаче си остават емисиите от газове с парников ефект, които са се повишили с 43,2 процента за 10 години, най-вече заради увеличаването на броя на автомобилите, са казва в доклада.

„Въздухът е твърде замърсен, а правителствата нямаха нужния авторитет и допуснаха тази загуба на контрол“, отбелязва горчиво Луис Диего Марин, координатор на организацията „Призърв планет“ (Preserve Planet).

Социалните конфликти във връзка с околната среда, също претърпяха обрат, стигайки до насилие. Убийството на младия екоактивист Хайро Мора, борещ се за опазване на морските костенурки, шокира страната миналата година.

„Хайро е жив!“, скандират природозащитниците, които искат да бъде закриляна както екосистемата, така и онези, които работят за нейното опазване.

БТА

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.