Другото лице на Тайланд се вижда на изборите

Франс прес

От съображения за сигурност тайландският премиер Инглук Шинаватра ограничава публичните си появи в Банкок, но в обширните равнини в североизточната част на страната на нея и семейството й гледат като на герои.

Обругана от протестиращите, които от три месеца окупират квартали на столицата, на парламентарните избори в неделя тя разчита на подкрепата на тези избиратели, спечелени най-вече благодарение на програма от голям мащаб за подпомагане на развитието на техния беден, но с решаваща демографска тежест район.

Исан, на чиято територия живее една трета от населението на страната, е ключът към изборния успех на представителите на клана Шинаватра от вота през 2001 г. насам. Изборите тогава изведоха начело на правителството Таксин Шинаватра, брата милиардер на Инглук. През 2006 г. той беше свален с държавен преврат, но оттогава премиерския пост заемат негови приближени.

Жителите на село Бан Дон Ян в провинция Удон Тхани, в самото сърце на Исан, потвърждават предаността си към Таксин, изтъквайки развитието на района благодарение на неговите усилия: субсидии за оризопроизводителите, всеобщи здравни осигуровки, система за отпускане на микрокредити и осигуряването на стипендии за образованието на най-бедните.

„Преди Таксин тук политик не беше стъпвал“, обяснява 47-годишната Сомсамай Папорн, която държи бакалница в селото и показва гордо сбирката си от червени тениски с лика на Инглук и Таксин. Сомсамай всъщност е привърженик на подкрепящото Таксин движение на „червените ризи“.

„Таксин разбра нашето положение и ни помогна. Сега ние искаме да помогнем на него“, обяснява тя. Милиардерът, живеещ в изгнание, за да избегне изтърпяването на присъда за финансови злоупотреби, която осъжда като политическа, съсредоточава ненавистта на протестиращите.

„Те казват, че хората от Исан са глупави и мързеливи, но ние сме гръбнакът на страната. Ние отглеждаме ориза, който яде Банкок, ние строим красивите сгради, в които живеят там“, казва собственичката на бакалницата със сълзи в очите.

„Толкова ни е болно, че ни мразят. Не се тревожете обаче, сега и ние ги мразим“, добавя тя. Протестиращите – обединение от представители на средната класа, на елита в Банкок и жители на южната част на страната, владение на богатите семейства, близки до опозицията – бързат да охулят изборния здрав разум на „водните биволи“, както те наричат с презрение жителите на Исан.

„Таксиномика“

Сомсамай обяснява как микрокредит от 220 евро, получен през 2006 г. благодарение на програма за подпомагане, въведена от Таксин във всяко село, е променил живота на семейството, давайки й възможност за разработи магазинчето си и да прави икономии.

Всеобщата здравна осигуровка, включваща медицински консултации срещу 30 бата (0,75 евро), са друг ключ към популярността на Таксин, чиито програми за развитие са известни с името „Таксиномика“.

Резултатите от тях са видни в Исан, където се намножиха търговските центрове, новите къщи и автомобилните шоурумове. Между 2001 и 2011 г. брутният вътрешен продукт на човек от населението на района е нараснал повече от два пъти, достигайки 1085 евро годишно. За сравнение за същия период БВП за района на Банкок се е увеличил от 5800 на 950 евро.

Противниците на Таксин обаче виждат в негово лице заплаха за установения ред, основаващ се на неприкосновената социална йерархия, крайъгълен камък в която се явява монархията. Те твърдят също, че политиките на „Таксиномиката“ са бреме за икономиката, най-вече значителните субсидии за земеделците оризопроизводители.

Забавените в последно време плащания за този ориз, купуван от държавата на цени, по-високи от тези на световния пазар, впрочем, кара селяните от Исан да недоволстват, не дотам обаче, че да променят кардинално мнението си.

Следизборни размирици?

Дори управляващата партия да спечели изборите в неделя, бойкотирани от опозицията, това няма да премахне дълбоките разделения в обществото между привържениците и противниците на Таксин.

Продължаващите протести доведоха до насилие, което за три месеца взе най-малко десет жертви. Макар кризата да е съсредоточена в Банкок, миналата седмица, при масиран обстрел на дома му, беше ранен от куршум радиоводещ и видна фигура на „червените ризи“ в Удон Тхани – Кванчай Припана.

„Този път няма да отстъпим“, обещава той от болничното си легло, опасявайки се от размирици, ако въпреки изборната победа на партия „За тайландците“ нейните противници се опитат, както е ставало преди, да свалят правителството със съдебно решение.

Още по темата: Протести блокират изборни секции

Изборният ден в Тайланд приключи по график – в 15 ч. местно време (10 ч. българско), съобщи централната избирателна комисия в страната, цитирана от „Франс прес“. Изборният ден мина отново под знака на протестите. Демонстранти се опитваха да попречат на гласуването в редица секции, като по този начин искат да предотвратят преизбирането на премиера Инглук Шинаватра.

Стотици избирателни секции не можаха да отворят или бяха принудени да затворят по-рано заради демонстрантите. Изборните власти отмениха гласуването в най-малко пет южни провинции поради липса на бюлетини и секционни работници, предаде ДПА. Гласуването бе прекратено в Фан Нга, Фаталунг, Пукет, Сонкла и Транг, тъй като протестиращи попречиха на доставките на бюлетини за гласуване или заради оставки на секционни служители. Избирателната комисия съобщи, че е отменено гласуването и в три от общо 33 секции в Банкок заради блокирането им от протестиращи.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.