АЕЦ и АБВ – някои политически глупости с помощта на медиите

Волен Сидеров ще пуска пак двата спрени блока в АЕЦ „Козлодуй”.
Ще внесе нужните предложения в парламента. Това стана ясно от неделната му проповед при Кеворкян във „Всяка Неделя”.
Навремето при соца характерните за това предаване лица в съвсем едър план седяха добре, защото телевизорите бяха малки. Сега обаче, физиономиите на двамата на съвременните големи телевизори с екрани по 40-45 инча изглеждат като свърхувеличения от научнопопулярен филм за хамелеоните, примерно. И Сидеров на екран 45 инча е точно като екзотичен екземпляр от такъв филм, който упражнява някаква психоатака за АЕЦ.

За да се заеме публицистично предаване в една национална телевизия с такава безумна кауза като пускането на спрените блокове на АЕЦ, означава, няколко неща. Първо – това е спасителна операция, която трябва

да повдигне потъващия рейтинг на „Атака”

(във „Всяка неделя” Волен се явява през 3 седмици). Всички знаят, че пускането на блоковете е невъзможно, опитваха се на няколко пъти, дори с американска помощ, частни фирми искаха да ги взимат и т. н. (виж тук). Няма връщане. Те са спрени по договор за присъединяване на България, който не може да се промени, само защото е решил Сидеров. За това от ЕС са платени компенсации, а по решението на ЕК са спрени всички ядрени блокове първо поколение в Европа, не само в България. Ако тук си прави някой сметка, че за нас ще направят изключение, лъже се. По-точно лъже обществото. За Сидеров е типично, но ето, централно предаване на Нова ТВ му посвещава специално време. С цитати и заглавна страница „Лъжата Козлодуй”. Вярно е лъжата.

В „Лице в лице” по бТВ също дадоха специално време на Сидеров да развие идеята. Очевидно е някаква пиар акция, която сигурно е подплатена финансово.
Сега Сидеров ще пошуми из парламента, ще покаже, че милее за България, а другите ще се окажат лоши, че не искат да пуснат блоковете. А то вече и технически не е възможно.
Правенето на политика у нас наистина е една голяма лъжа. Инфантилни политически идеи се представят на обществото с помощта на безкритичните медии като нещо адекватно.

По подобен начин медиите шумят вече две седмици за движението АБВ. Обясним е интересът към пропукване в БСП и евентуално разцепление. Нека има движение, промени,

нека се цепят

Но защо медиите приемат така безкритично тезата, че е нормално хората от АБВ да останат в БСП, пък да си пускат отделна листа за изборите? Хем искат да се разцепи БСП, хем я критикуват, че иска да изключи отцепниците. Нещо не е наред.

Георги Първанов и Румен Петков. Снимка: Офнюз

И може ли една партия да се явява на избори с две листи? Някой да е член на една партия, а да работи за друга? За българските медии тази инфантилната идея изглежда е нещо нормално.

И телевизии и вестници две седмици оставиха Първанов, Петков и др. да се оплакват как ще ги изключат, че върху тях се упражнява партиен диктат, партията затягала дисциплината и т. н.
Първанов каза, че снемането на политическото доверие от него и от хората на АБВ в БСП било „демонстрация на мускули и показно отстрелване на инакомислещи”. И няма кой да го попита дали смята за нормално такова „инакомислие”. Или, както мига невинно пред камерите, някой да му зададе направо логичния въпрос – политически идиот ли е или нас ни прави на идиоти?
Кметицата на Перник Росица Янакиева, една от учредителките на АБВ (дето Бойко като премиер й викаше: „Ела да те цунем”), заяви, че няма намерение да напуска БСП. И нея никой не я попита.

Ще каже някой , че това си е вътрешен проблем на БСП. Не е. Журналистите по същия безкритичен начин приемат всякакви инфантилни политически идеи. Целия ни политически живот е болен, заедно с медиите, които са неделима част от него.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.