Президентска партия в Румъния стартира с големи амбиции

Траян Бъсеску. Снимка: ртс

Нова дясноцентристка партия в Румъния – наричана „президентската партия“, прави заявка за двуцифрен резултат на изборите за Европейски парламент през май и сигнализира, че може да излъчи свой кандидат на президентските избори в Румъния в края на годината.

Партия „Народно движение“ бе регистрирана официално миналата седмица, на 29 януари, след като около две години съществува като фондация, в която влязоха близки до президента Траян Бъсеску лица, както и редица представители на създадената от него опозиционна Демократично-либерална партия (ДЛП), недоволни от ръководството на настоящия й лидер Василе Блага. „Народно движение“ бе регистрирано като запазена марка през 2012 г. от една от дъщерите на Бъсеску – Йоана.

Лидер на новата формация е Еуджен Томак, 33 г., роден в Молдова политик, историк и журналист. Съкращението, което ще използва партията е РМР (латиница), нейн символ е ябълката, а цветове – зелено и синьо.

„Заявяваме се като един друг вид партия, която предлага друга политическа култура като алтернатива на настоящата липса на визия в политическия спектър“, заяви Еуджен Томак след регистрацията.

Според политически източници в „Народно движение“ ще влязат редица бивши президентски съветници, особено след като миналата седмица държавният глава подписа укази за освобождаване от длъжност на седмина. Един от тях – Даниел Фунериу (бивш министър на образованието), вече обяви във Фейсбук, че се записва в „Народно движение“.

Според румънски медии малката дъщеря на президента – Елена Бъсеску, която в момента е евродепутат от Демократично-либералната партия, има планове да продължи тази своя дейност, но този път от редиците на новата формация. В. „Гъндул“ писа, че със сигурност тя не се е записала за участие във вътрешната надпревара в Демократично-либералната парти за селекция на кандидатите за евродепутати. Сред имената на потенциалните кандидати на „Народно движение“ за изборите за Европейски парламент е и Теодор Баконски, бивш министър на външните работи.

В момента Румъния има 33 евродепутати, а на изборите на 25 май ще бъдат избрани 32 народни представители, които да представляват страната.

Изборите за Европейски парламент ще изпратят сигнал за нагласите в Румъния във връзка с президентските избори в края на годината. Президентът Траян Бъсеску вече няма право да се кандидатира след два петгодишни мандата, а управляващият Социал-либерален съюз (СЛС) отдавна е издигнал кандидатурата на лидера на Национално-либералната партия Крин Антонеску.

Социологическите анкети показват, че подкрепата за управляващия съюз, в който влизат Социалдемократическата партия, Национално-либералната партия и Консервативната партия, се движи около 60 процента. Опозиционната Демократично-либерална партия се нарежда на второ място с 15 до 18 процента, а класиралата се на трето място на парламентарните избори през 2012 г. популистка Партия на народа-Дан Дяконеску събира между 4 и 7 на сто.

Новопоявилите се партии, най-вече в дясното политическо пространство – Гражданска сила, Нова република, Народно движение, регистрират изключително скромни резултати в анкетите досега.

Официалната регистрация на „президентската“ партия и наближаването на изборите задейства обичайната в страната политическа миграция. Петима народни представители от Демократично-либералната партия (ДЛП) миналата седмица напуснаха формацията, за да станат членове на „Народно движение“.

Заместник-председателят на ДЛП Теодор Столожан заяви, че съжалява за всеки напуснал формацията, но допълни, че не очаква партията да претърпи големи загуби след основаването на „Народно движение“. Все повече зачестяват слуховете, че с ДЛП ще се раздели и бившият премиер от тази партия и кмет на Клуж Емил Бок.

Прясно вписаната като член на „Народно движение“ Елена Удря, бивш министър на туризма от ДЛП, заяви в събота на партийно събрание, че формацията си поставя за цел да постигне двуцифрен резултат на евроизборите, предаде агенция Медиафакс. Удря каза още, че „Народно движение“ може да подкрепи кандидат с реални шансове за президент на Румъния и изрази надежда, че този кандидат ще бъде общ за десницата.

Според социологическите анкети премиерът Виктор Понта е най-популярният политик в страната и би спечелил едни президентски избори, ако се кандидатира. Въпреки спекулациите напоследък, че социалдемократите на Понта и либералите на Крин Антонеску ще се разделят и настоящият премиер ще се кандидатира за президент, миналия месец управляващият съюз потвърди официалната кандидатура на Крин Антонеску за най-високия пост в държавата.

Анкети показват обаче, че Виктор Понта би спечелил 32 процента от гласовете, а Крин Антонеску – 25 на сто. На трето място би се наредил десният кандидат Михай Ръзван Унгуряну с 20 процента. При балотаж между Понта и Антонеску, настоящият премиер ще спечели категорична победа, показват проучванията.

Засега силна кандидатура в дясното не се очертава, а още по-малко обща. Как ще се развият отношенията в този политически спектър, и по-конкретно между ДЛП и „Народно движение“, е все още рано да се прогнозира, но лидерът на демократ-либералите Василе Блага заяви след учредяването на новата партия, че „ДЛП има още един съперник на политическата сцена“.

„Засега не казвам враг. ДЛП има още един противник, нарича се партия „Народно движение“, а температурата на отношенията зависи от партията, ръководена от Еуджен Томак“, заяви лидерът на ДЛП Василе Блага.

Румънските медии прогнозират „зрелищна“ в политическо отношение 2014-та година. Основните политически сили ще вложат всички ресурси в битката за президентството, а първият тест ще бъдат евроизборите, коментира „Евениментул зилей“.

Според бившия президентски съветник Себастиан Лазарою една от целите на партия „Народно движение“ е „създаването на мощен политически носител, който да подкрепи Траян Бъсеску за поста на премиер на Румъния“.

Близката до Бъсеску Елена Удря каза в събота, че партия „Народно движение“ подема заедно с президента Траян Бъсеску борба с властта на Социал-либералния съюз.

„Единственият, който в последно време, застана на пътя на Социал-либералния съюз в Румъния, бе Траян Бъсеску. Партия „Народно движение“ застава от този момент до президента, за да се бори с властта на СЛС, за да разобличи цялата некомпетентност и корупция на сегашната власт“, заяви Елена Удря в град Сигишоара в събота.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.