Започва ерата на Джанет Йелън във Федералния резерв

Джанет Йелън. Снимка: от тв екрана

Като се вземе предвид, че за първи път жена е начело на Управлението за федерален резерв (УФР), периодът на управление на Джанет Йелън ще изглежда коренно различно. Поглеждайки обаче под повърхността, ерата на Йелън няма да се различава кой знае колко, поне в началото, от ерата на предшественика й Бен Бърнанке, който се оттегли в петък.

Все пак Йелън бе негова заместничка. Важно е да се отбележи, че тя е и един от архитектите на новата политика на „предварителни насоки“. Бърнанке може да е започнал и да е определил темпото на свиване на паричното стимулиране на икономиката, намалявайки го преди края на мандата си, но „предварителните насоки“ ще определят дали УФР е успяло да подкрепи американската икономика по пътя й към възстановяването.

Свиването означава край на стимулите (УФР ще престане да налива пари в икономиката с времето), но това не е затягане на паричната политика. С други думи, УФР не оттегля подкрепата си за икономиката, тъй като обеща да поддържа ниски лихвени равнища, докато възстановяването не се стабилизира. Това обещание за подкрепа зависи от запазването криво-ляво на разделението между евтиното инжектиране на пари и основната лихва на УФР, която е между 0 и 0,25 %.

За да убедят пазарите в това (все пак те са хората, които ни определят лихвите), Йелън и останалите централни банкери използват безработицата като основен показател за ориентир в политика им на предварителни насоки, тъй като тя относително лесно се следи и не подлежи на голямо преразглеждане. Разбира се, това отговаря на двойния мандат на УФР: да направлява стабилността на цените и безработицата.

Опасност от дерайлиране на възстановяването

Безработицата е изоставащ показател, даващ информация за случилото се в икономиката, което е накарало компаниите да наемат или уволняват преди няколко месеца. Този индикатор обаче създава усещането за това докъде УФР желае да доведе икономиката преди да обмисли повишаването на лихвите.

Щом безработицата достигне 6,5 % , което е значително над 5 -те процента, задържали се продължително в периода преди финансовата криза, тогава лихвените равнища и паричната политика биха могли да започнат да се нормализират. Предизвикателството за Йелън е да направи така, че тази политика да спечели доверие. Лихвите по 10-годишните облигации сега са по-близо до 3% спрямо под 2% преди година, което все още е исторически минимум. Пазарите ще отчетат инфлацията в едно възстановяване, така че не е прекалено изненадващо. Ако обаче лихвените равнища тръгнат нагоре прекалено бързо, тогава крехкото възстановяваме би могло да дерайлира.

Планирането на темпа на инфлация бе политика, която изглеждаше, че управлява за дълго инфлационните очаквания в средносрочен план. УФР тогава можеше да се справи с краткосрочните колебания, а пазарите вярваха, че централната банка ще управлява цените две години напред.

Е, цените не бяха голям проблем, като се има предвид дефлационният натиск след дълговата криза в САЩ. Във Великобритания обаче имаше някои добре известни проблеми, когато инфлацията остана над целевата през по-голяма част от последните пет години въпреки спада на жилищното строителство.

Поглед отвъд океана

Що се отнася до „предварителните насоки“, УФР ще се надява на същото доверие. И това е предизвикателството за Йелън. За да помогне с управлението на очакванията, УФР започна да публикува индивидуални прогнози на членовете на Федералния комитет за операции на открития пазар. Има публикувани дати за това кога банкерите от УФР очакват първото повишаване на лихвите. В момента те очертават ниски лихви през идната година. Никоя друга банка досега не е правила предварителни насоки освен британската централна банка Bank of England. Тя обаче прие насоките без съпътстващите прогнози за лихвите и по-висока целева безработица от 7%.

Тъй като безработицата във Великобритания неочаквано скоро спадна до 7,1%, Bank of England се опитва да разсее очакванията за повишаване на основната си лихва. Може да си заслужава да се следи какво се случва отвъд Атлантика в началото на мандата на Йелън. Равнището на безработица в САЩ също е доста близо до прага от 6,5%, определен от УФР, като през декември бе 6,7 процента.

Ако Йелън може да поддържа лихвите ниски за домакинствата и компаниите, докато възстановяването укрепне, тогава това може да бъде ключов успех. Лихвите останаха ниски за около две десетилетия след последната системична финансова криза и Голямата депресия. Тъй като Йелън поема ръководството след пет години от началото на тази финансова кризата, може би все пак е необходимо известно време преди да бъде направена оценка на нейното дамското ръководство.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.