Джаред Даймънд пак събра погледа на публиката

Какво можем да научим от традиционните общества

Диабет, хипертония, инсулти, инфаркти, атеросклероза, сърдечно-съдови заболявания и рак са болестите, които морят най-често Първия свят, но са били неизвестни доскоро в страни като Нова Гвинея. Припомня го Джаред Даймънд в „Светът преди вчера” (изд. „Изток-Запад”).

Подзаглавието: „Какво можем да научим от традиционните общества”. Новогвинейците не ползвали сол преди срещата си с белия човек през 1933. Японците са световни шампиони по смъртност от инсулти, а шампионите сред тях са в префектура Акита, които най-обичат солен ориз със солена супа, „а между яденетата – солена туршия”.

20-годишната кампания във Финландия за ограничаване на солта намали със 75-80% случаите на смърт от инсулт и увеличи средната продължителност на живота с 5-6 години.

Известна истина. Има какво да се научи от „традиционните общества”. И не само.

Американците, които се хранят по „италианска” диета дебелеят. Италианците остават стройни. Отговорът: италианците говорят през цялото хранене. Американците го правят мълчаливо, бързо и – в повече. Защото не оставят достатъчно време за освобождаване на хормоните, дето притъпяват апетита.

Разговаряйте между хапките, съветва Даймънд. Той се прочу с „Пушки, вируси и стомана”, където обясни съдбите на обществата и с всяка следваща изява събира погледа на публиката.

Темите в книгата: настройване към опасности, отглеждане на деца, отношение към възрастните, многоезичие, здравословен живот, разрешаване на конфликти, религията, войната…

По-неизвестна истина: бебето в традиционните общества се носи изправено или седнало и с поглед напред, докато западният начин в количка – легнало и обърнато обратно на движението и той води до изоставане в невро-двигателното развитие.

Цивилизацията е на 11 000 години, а човешкото тяло еволюира 60-100 000 години. То не е готово да приеме всичките й „дарове”. Но Даймънд си заслужава и заради друго: „Културната практика на традиционните общности е много по-разнообразна от тази на съвременните индустриални общества”.

От Книжен Ъгъл

Арт & Шоу
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.