След стрелбата – охраната на руските училища е „фикция, декор и блъф“

„Недетска история“ – така е озаглавен уводен материал в „Независимая газета“ по повод трагедията в московско училище, за която пишат всички централни медии: ученик разстреля своя учител по география и полицай.

„Трудно е за вярване, че това стана в Москва, а не някъде в Америка“ – забелязва „Комсомолская правда“.

Федералното следствие съобщи, че става дума за десетокласника Сергей Гордеев, пише „Комерсант“. Една от версиите сочи според вестника, че убиецът не е имал причини да мрази своите жертви, а е стрелял, за да загине самият той, убит от специалните сили, и „да схване що е то смъртта“. Системата за сигурност, приета в руските училища, просто не може да предотврати подобни инциденти, алармира изданието.

Според руския наказателен кодекс Гордеев като непълнолетен може да получи присъда лишаване от свобода за не повече от шест години, посочва „Независимая газета“. Ако бъде признат за вменяем, максималната присъда ще е 10 години затвор, твърди обаче „Новие известия“.

„Независимая газета“ вижда в кървавия инцидент логично продължение на цяла серия нападения срещу учители в Русия, възмущавали през последните месеци интернет потребителите и зрителите на новинарските телевизионни емисии.

„Дълго време смятахме, че Русия ще избегне участта на развитите страни, където редовно се случват подобни разстрели из училищни коридори. Свързвахме руското благополучие в тази сфера с факта, че у нас не се продават свободно късоцевни оръжия. Чудото не стана“, констатира изданието.

В руското общество постоянно се покачва нивото на агресия, съответно и готовността за насилие. Разпада се нормативната система, рушат се социалните връзки, които потискат стремежа към насилие, правят човек по-зависим от околните, предпазват го от изолация и превръщане в аномална личност, коментира социологът Лев Гудков. Освен училищния инцидент той вижда признак на социална нестабилност в „хайките срещу гастарбайтери, убийствата на таджики и узбеки в средите на лумпенизираната, маргинализирана младеж“ в днешна Русия.

Обществото днес често провокира подобни социално-психологически патологии, особено в мегаполисите, изтъква политологът Михаил Ремизов.

Разстрелът в училището отново повдигна въпроса, че хората остават беззащитни пред въоръжения агресор. Самите те обаче не виждат тук проблем – според Лев Гудков 80 на сто от руското население е против свободния достъп до оръжие, пише вестникът.

Както се очакваше, разстрелът съживи борбата на политиците да откажат на хората правото на въоръжена самоотбрана. Един невъоръжен бодигард в училище е нещо абсурдно. И е трудно да го обвиним, че под прицела на пушка е завел Гордеев в кабинета по география. „Трябва да признаем: днешната руска система за охрана на училищата е фикция, декор и блъф“, заключава „Независимая газета“.

Депутатката Ирина Яровая, оглавяваща комисията по сигурността и борбата с корупцията в Държавната дума, намекна, че законодателите може да се насочат към забрана на компютърните игри. „Шутърите“ – игрите със стрелба, трябва да бъдат забранени и според Кирил Кабанов, председател на Националния антикорупционен комитет, съобщава „РБК дейли“.

Напълно е възможно престъплението на Сергей да се дължи на „игромания“ – психична зависимост от подобни игри, заявява за „Московская правда“ Ирина Шипочкина, детски психолог.

Експерти са конфискували всички компютри на местопроизшествието – проучват инсталираните игри и имейлите в търсене на причините за трагедията, информира „Росийская газета“.

Според официоза никой не вижда никакви предпоставки Сергей – отличник, момче от благополучно семейство, да извърши подобно престъпление. Съучениците го знаят като спокоен, адекватен юноша, участвал във всички олимпиади по математика, тренирал бойно самбо. По думите им напоследък той не е имал конфликти с преподаватели, а в своя клас – „нито приятели, нито врагове“.

Майката на негов съученик обаче разказва, че Сергей разправял пред класа как мечтае да се самоубие и наричал своите родители ненормални, защото искали той да влезе в университета. „Пък аз искам да стана бандит!“ – добавял отличникът.

Стрелецът вероятно е страдал от психично разстройство, смята събеседничката на вестника. „Дали са знаели баща му и майка му? Експертите смятат, че са знаели. Но са го криели, нещо напълно обяснимо според специалните служби“, добавя „Росийская газета“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.