Политически и бизнес делегации пристигат една през друга в Техеран

Франс прес

Шест месеца след встъпването в длъжност на умерения ирански президент Хасан Рохани в Техеран една след друга пристигат икономически и политически делегации, водени от желанието да подновят бързо контактите с Иран и с надеждата, че в скоро време ще бъдат вдигнати международните санкции.

В понеделник в Техеран пристигна делегация от над 110 бизнесмени, членове на най-голямата френска асоциация на предприемачите МЕДЕФ. Това е най-голямата чуждестранна бизнес делегация, идваща в Иран от много години насам, след визитите на италианци, германци, австрийци и португалци.

По отношение на френската икономическа делегация става ясно, че това е визита с изцяло технически характер, по време на която не се предвижда подписване на никакъв договор, тъй като санкциите срещу Иран са все още в сила. Но от съществено значение е Франция отново да стъпи в Иран, пазар със 76 милиона жители, който е особено обещаващ.

По силата на Женевското споразумение, сключено през ноември, част от икономическите санкции срещу Иран бяха вдигнати в замяна на преустановяване на част от иранските ядрени дейности. Споразумението, което важи за шест месеца, влезе в сила на 20 януари. То трябва да позволи да се водят преговори за окончателно решаване на ядрения въпрос.

„За разлика от страните от региона Иран е стабилен, което не може да се каже за Сирия, Ирак или Египет“, казва ирански анализатор, пожелал да остане анонимен. Само страните от Персийския залив са политически стабилни, но присъствието на чуждите компании там вече е доста голямо.

„Пежо“, която преустанови дейностите си през 2012 г., и „Рено“, която произвежда в Иран само от няколко месеца, доминират на иранския автомобилен пазар преди влизането в сила на санкциите. Двете компании се надяват да отвоюват територия от азиатските компании, най-вече китайските, които навлязоха победоносно на иранския пазар миналата година.

Производството на автомобили в Иран намаля от 1,7 милиона автомобили през 2011 г. до малко над 500 000 през 2013 г. и Техеран се надява през 2015 г. да се върне нивото отпреди санкциите.

Френската компания „Тотал“ също се надява да поднови бързо дейностите си в петролния и газовия сектор в Иран, откъдето се изтегли през 2010 г.

През декември италианският министър на външните работи Ема Бонино беше първият европейски представител на толкова високо ниво, който посети Иран след няколко години на захлаждане в отношенията по политически причини и преди всичко заради неуместните изявления на бившия президент Махмуд Ахмадинеджад за Израел и Холокоста.

Посещението в края на януари на турския премиер Реджеп Тайип Ердоган беше едно от най-значимите в Иран, знак за затопляне на отношенията въпреки различията по сирийския конфликт. Двете страни засвидетелстваха желанието си да увеличат търговския си стокообмен до 30 милиарда долара през 2015 г.

Шведският външен министър Карл Билд също е на визита днес в Техеран, а полският му колега Радослав Шикорски се очаква да дойде в края на февруари.

Бивши политически представители, по-специално бившият британски външен министър Джак Стро или бившият генерален секретар на ООН Кофи Анан също пътуваха до Техеран.

„Тази поредица от визити е знак, че табуто на санкциите е разбито на пух и прах. САЩ упражняваха натиск върху чуждите компании дори отвъд режима на санкциите, за да ги разубедят да не идват в Иран“, уверява политическият анализатор Амр Мохебиан.

„Отсега нататък ще е много трудно да се попречи на завръщането на чуждите компании. Това вече е значим успех за дипломацията на президента Рохани“, добавя той.

Освен това много ирански представители смятат, че отношенията между Иран и САЩ скоро ще се подобрят.

„Рохани иска да намали напълно напрежението със Запада и да нормализира отношенията, именно с Вашингтон“, казва Хосеин Мусавиан, бивш сътрудник на президента в екипа му, участвал ядрените преговори между 2003 г. и 2005 г., който се завърна в Иран след няколко години изгнание в САЩ.

Но бизнесмените не бива да вярват, че Иран е вече завоювана от тях територия, предупреждава Амр Мохебиан.

„Франция, която изигра негативна роля по време на преговорите в Женева под натиска на арабските или ционистките лобита, трябва да разбере, че със завръщането на САЩ, нейният дял от пазара ще бъде автоматично намален. Тя не трябва да намалява този дял още повече с политиката си“, обяснява анализаторът.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.