Олимпийските игри в Сочи започват с неуредици

1 олимпиард рубли -нов термин от социалните мрежи за парите, откраднати при подготовката на Олимпиадата в Сочи

Дебатите дали Сочи е готов да посрещне започващите утре Зимни олимпийски игри продължават, пише в. „Вашингтон пост“. Журналисти, пристигнали в Сочи, описват ужасяващи условия при настаняването. Хотели все още се строят. Водата, ако такава тече, не е питейна. Германски фотограф съобщил през уикенда, че строителни работници и скитащи кучета влизали и излизали от стаите, добавя изданието. От 11 резервирани от Си Ен Ен стаи преди 5 месеца е достъпна само една, посочва в Туитър журналист от Си Ен Ен.

На лошите условия в хотелите набляга и френският „Експрес“. Изданието цитира оплакванията на журналисти от лошите условия при настаняването. Репортерът на „Яху“ Чарлс Робинсън е убеден в заговор за следене на журналистите. В стая от 65 квадратни метра няма пожарогасители, но има три уреда, разположени на 3 метра височина, цитира „Експрес“.

Дори дребни детайли изумяват западните журналисти, отбелязва изданието. Журналист на „Гардиън“ изразява в Туитър смайването си, че джинът може да се продава в пластмасови бутилки, като минерална вода.

Руският президент Владимир Путин обича да казва, че се учи от историята, но „ако беше търсил поуките от Олимпийските игри през 1980 година, можеше да избегне голяма част от проблемите, предизвикали нежелани конфликти“, отбелязва „Вашингтон пост“. „Но също като съветските лидери преди него, той беше сляп за нюансите и направи серия от жестове, вбесили Запада и застрашили националния приоритетен проект“.

Съветските лидери навлязоха в Афганистан и изпратиха в изгнание академик Андрей Сахаров преди олимпийските игри. Путин затегна мерките срещу дисидентите и прие закон, ограничаващ правата на хомосексуалистите месеци преди игрите, които САЩ бойкотираха през 1980 г.

През 2014 г., високопоставени американски представители се държат на дистанция, показвайки неодобрение, отбелязва изданието, правейки паралел с игрите преди 34 години. И в двата случая целта е една и съща – да се демонстрират успехите на Русия пред Запада.

Но старите оплаквания са отново на дневен ред, подчертава в. „Вашингтон пост“. Нарушения на човешките права, авторитаризъм срещу демокрация, опасения за сигурността. Четири години преди Москва, терористи убиха израелски отбор на олимпиадата в Мюнхен.

Сега проблемите в Северен Кавказ предизвикват опасения, че терористите затягат железен обръч около сегашната олимпийска столица въпреки засилените мерки за сигурност. В Сочи има „само“ 60 000 полицаи, в сравнение с 200 000 по времето на СССР – но Сочи е и много по-малък от Москва, отбелязва изданието.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.