„Стена на срама“ спира бежанците в България

Сирийски бежанци се насочват към България, партии ги посрещат с ксенофобия, за да печелят популярност, съобщава американско радио

Бежанци от Сирия. Снимка: от тв екрана

След като са избягали в Турция от войната в Сирия и са стояли с години в бежански лагери, много сирийски бежанци са загубили надежда да се върнат и са решили да търсят по-добро бъдеще на север и на запад, потегляйки към България, казва Амр ал Азм, професор по история на Близкия изток в университета „Шауни“ в щата Охайо, пред американското радио „Пи Ер Ай“.

Професорът току-що се е върнал от посещение в българските лагери за бежанци. „Интересното при бежанците в България е, че те са предимно кюрди, вместо сирийски араби“, отбелязва Ал Азм, който е роден в Сирия.

„Първоначално българското население беше доста гостоприемно“, казва професорът и отбелязва, че обикновени хора са отивали на границата, за да предложат храна и дрехи и дори са посрещали бежанци в домовете си. Но с нарастването на броя на бежанците отношението е започнало да се променя, а българската система се е претоварила. Някои българи твърдят, че бежанците отнемат ограничените ресурси и питат колко дълго ще останат.

„Някои по-десни партии започнаха да използват тази ситуация, за да печелят популярност“, преценява академикът. „Една от тези националистически групи е Атака. Те имат плакати навсякъде по софийските улици и проповядват силно ксенофобска програма, особено срещу сирийските имигранти“. София ограничава броя на приеманите бежанци, по примера на ЕС, който също се опитва да контролира притока им.

В момента има около 10 хиляди бежанци в България, за което страната не е подготвена, заявява регистрираната във Великобритания организация „Открита демокрация“, която се бори за човешки права и демократични промени.

Официалното извинение за мизерните условия, при които живеят бежанците, е липсата на финансиране. Получени са милиони евро от европейски фондове, но бежанците продължават да живеят в мизерия, административните проблеми продължават със седмици, а храна, лекарства и дрехи се осигуряват предимно от дарения на граждани.

В същото време София реши да построи 33-километрова стена по границата с Турция. Строежът в района на Елхово струва 3 милиона евро. Нито за тази „стена на срама“, нито за мобилизирането на полицейски и военни части за спиране на притока на имигранти, са липсвали средства, отбелязва информационният портал на организацията.

БТА

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.