Париж и Берлин готвят обща енергийна революция

Франс прес

Работници поставят фотоволтаични панели в парк за слънчева енергия в Гьотелборн, Германия. Страната вече е на първо място в света по добив на слънчева енергия. Снимка: Умвелтфондсферглайх

Френският президент Франсоа Оланд предлага френско-германска инициатива в енергетиката, а вицеканцлерът на Германия Зигмар Габриел прие ентусиазирано идеята. И макар Париж и Берлин бавно да започват да работят по общите идеи, „Airbus-ът на енергетиката“ няма да стане факт скоро.

На 19 февруари, след края на съвместно заседание на френското и германското правителство, Париж и Берлин искат да са в състояние да представят основните линии на един проект.

Щефан Колер, който оглавява германската агенция Dena, си представя една „промишлена платформа“, чрез която компаниите биха могли да си сътрудничат и да отговарят заедно на предложения за търгове, например. Dena бе натоварена, също като френската Ademe, да формулира конкретни предложения.

Само че примерът с Airbus, френско-германската група, станала световен гигант във въздухоплаването и сочена от Оланд като модел, не може да се прехвърли по същия начин в енергетиката, коментира Колер.

Цяла планета от проекти

Един от ръководителите на германската водеща енергийна група EON, Леонард Бирнбаум, каза неотдавна, че не си представя много точно какво трябва да представлява „голямата френско-германска компания за енергийния преход“, мечтана от френския президент.

Редица промишлени френски групи посочиха също пред АФП, че не са запознати с мащабен проект между трикольорния лагер (EDF, GDF Suez, Alstom, Total, Areva …)    и техните германски еквиваленти (RWE, EON, Siemens …).

В действителност не става дума за нова обща компания, посочва Колер, а за „многобройни проекти“, които ще съсредоточат в себе си „цялата планета на енергийния преход“.

Същият камбанен звън звучи и откъм германското министерство на икономиката, което посочва „вятърен парк в морето, енергийната ефективност или електрически мрежи“ като вероятно области на сътрудничество. Габриел спомена освен това батериите за електрическите автомобили, както и възможността да бъде създаден общ филиал на Ademe и Dena.

В сектора на вятърните паркове в морето сливането, обявено през януари, на дейностите на испанската Gamesa и френската Areva, чиято промишлена основа е германска, би могло да бъде интересна база.

Париж и Берлин вече имат заедно Френско-германска служба по възобновяемите енергии, която се ръководи от министерствата на околната среда на двете страни. Създадена през 2006 година, миналата година тя се изпълни със съдържание.

Колер посочва, че на 19 февруари може да бъде представен общ проект за изграждане на „интелигентни електрически мрежи“ на граничната зона. Само че изграждането на нови електрически връзки отнема дълго време и като цяло не се харесва особено на хората от крайграничните зони.

Гигантски фотоволтаичен завод

Проект за гигантски фотоволтаичен завод, който да стане основа на френско-германски консорциум, създаден от института „Фраунхофер“ във Фрайбург, югозападната част на Германия, и френския CEA-INES и един швейцарски изследователски институт, също би могъл да се впише в рамките на това сътрудничество.

Проектът все още е в самото си начало. Германското министерство на икономиката ще го следи „с интерес“, обявиха в Берлин. Той би трябвало да се появи в скоро време в 34-те „промишлени плана“, обявени от френския министър на съживяването на промишлеността Арно Монтбур, информира официален френски източник.

Производственият му капацитет, който вероятно ще бъде 5 гигавата (една седма от панелите, монтирани миналата година по светаr), би бил значителен залог на фона на зачестилите фалити на заводи за слънчеви панели заради изострената конкуренция на китайските производители.

В областта на енергетиката Франция и Германия са изправени пред едни и същи предизвикателства: преходът към чистите енергийни източници при контролирани разходи, докато САЩ се снабдяват с шистов газ на ниски цени, а европейската промишленост, най-вече френската, страда от това значително.

Енергийният пейзаж в двете страни обаче не би могъл да бъде по-различен. Ако Франция реши да намали дела си до 50% в производството на електричество през 2025 година, то тя остава обвързана с ядрената енергетика, а Германия предпочете за възможно най-кратък срок да й сложи кръст, с риск да продължи използването на въглищата, които пък са силен източник на въглероден диоксид.

„Трябва да се вземе предвид това каква е всяка страна“, резюмира миналата седмица министърът на екологията и енергетиката Филип Мартен, признавайки, че двете столици имат „малко различни енергийни стратегии“.

БТА

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.