АБВ, РБ – големите партии ще ги глътнат. Какво се задава?

Какво може да си случи на изборите през май? Или на евентуални парламентарни избори?
Къде е онази политическа сила, която може де спечели убедително изборите?
Няма такава.

Има две големи партии, БСП и ГЕРБ, около които гравитират сателити. И АБВ, която къса хора от БСП, и РБ са сходни малки партии, чиято роля може да бъде само сателитна на големите.
Това е положението, каквито и фантастични анализи да правят социолози и политолози. Нищо друго не се вижда на хоризонта.

ДПС има своето традиционно присъствие. Интригата е само дали „Атака” ще се пребори да влезе и в следващ парламент. Но както медиите й помагат в популистки акции за АЕЦ, земя, злато и т. н., по-скоро ще влезе. Конкурентът й – партията на телевизия СКАТ – няма такъв изявен оратор популист като Волен и засега трудно ще го победи.

Другата интрига е за новата популистка партия на Бареков. Ако тя влезе, ще е слабо присъствие, нещо като Яне Янев досега.
Нищо друго с реални шансове не се вижда на хоризонта.
Сегашната остра политическа поляризация, която Борисов и изпадналите от парламента десни активно поддържат, работи по-скоро за БСП.

Партията ГЕРБ върви надолу обективно. В нея започнаха скандали и люспене. Борисов и Цветанов са компрометирани след дилетантското си управление, а от Борисов има пресищане след като е бил непрекъснато медиен герой номер 1 вече 12 години подред – 4 като главен секретар на МВР, 4 като кмет и 4 като премиер. Този герой залязва бавно, но славно. Който не вярва в това, е наивник.
Но неговата ГЕРБ е най-голямата партия вдясно и Реформаторският брок може да изгори на следващите избори. Той започна с над 7% подкрепа, за да слезе към 4-5% за няколко месеца. И мнозина вдясно ще предпочетат да дадат гласа си за сигурното – ГЕРБ – вместо за несигурния РБ. За съжаление, защото по-цивилизованият избор вдясно е РБ.

По подобен начин може да изгори и АБВ. За по-сигурно ляво ориентираните ще изберат БСП. Но АБВ не е огледален образ на РБ и трудно може да се каже, че е по-цивилизованият избор от БСП. В АБВ са знакови фигури на руското лоби у нас – Първанов и Румен Петков.

Така България се оказа в положение, подобно на 90-те години. Една голяма синя и една голяма червена партия. Но никой няма да има пълно мнозинство и страната е обречена на коалиции. Това не толкова лошо. Макар някои политици като Борисов да превърнаха думата коалиция (с добавката „тройна”) в мръсна дума, от гледна точка на стабилността на страната една по-широка коалиция е нещо добро. Колкото и да е омразна тройната коалиция, при нея имаше стабилност, и това беше добре за икономиката. Всички показатели го доказват.

Занапред в България пак се очертава коалиция. По-вероятна е лявоцентристка – на БСП, ДПС и по-малки сателити. Дясноцентристка ще означава ГЕРБ, РБ и още някой. Но кой? Ако не стане, може да се появи дори изненадваща коалиция, подобно на Гърция и Германия – между ГЕРБ и БСП. Борисов, който сега не дава признаци за това, лесно ще се обърне в негов стил. Ще каже нещо, че в кризата трябва да мислим за страната, че и Меркел в Германия така направила…

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.