И Турция слага юзда на интернет

Засилват се безпокойствата за свободите в Турция след приемането на спорен закон за интернет

Приемането с мнозинство в парламента в сряда на спорен закон за регулация на новинарските портали в интернет и сайтовете засили безпокойствата на хората за свободата в интернет и правото на хората за достъп до информация.

Законът предизвика твърди реакции на редица организации както в страната, така и в чужбина.

Тайфун Сърман, председател на Асоциацията на интернет издателите, заяви: „Турция се събуди със срам за новото утро“. В писмена декларация тя посочи, че „съдебната система е била прескочена и интернет цензурата е била оставена на инициативата на Дирекцията по телекомуникации (ТИБ)“.

Съгласно промените министърът на транспорта, мореплаването и съобщенията ще може да блокира сайтове без да се налага да получи за това съдебна заповед. Освен това ръководителят на ТИБ ще получи правото да блокира достъпа до интернет страница по своя лична инициатива в случай на молба, засягаща нарушаване на правото на личен живот.

По време на дискусиите при гласуването на проектозакона имаше напрегнати моменти между управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) и опозицията. Докато ПСР гласува в полза на членовете, Партията на националистическото действие осъди проекта като „цензура“. Въпреки възраженията на опозицията, управляващата партия, която държи мнозинството в парламента с около 320 места, гласува в полза на законодателството.

Законопроектът включва също мярка, която позволява запазване за срок от две години на историята на търсенията в интернет. Това предизвика безпокойства за задълбочаващо се посегателство на правителството в частния живот на гражданите, а и в различните сайтове, в които хората могат да изразят своите обществени и политически позиции.

Защитата на личните данни обаче беше едно от най-важните обещания на павителството на референдума за изменения в конституцията на 12 септември 2010 г.

Съюзът на турските журналисти заяви в декларация вчера, че новият закон не трябва да влиза в сила, тъй като нарушава свободата на мисълта, свободата на медиите и защитата на личните данни, като призова президента да му наложи вето.

Съюзът се оплака също, че новият закон дава „изключителна власт“ на ТИБ да следи използването на интернет от хората.

Президентът Абдуллах Гюл снощи прие министъра на транспорта, мореплаването и съобщенията Лютфи Елван в президентския дворец. Според новинарски изочници министърът е информирал президента за съдържанието на новия закон.

Базираният в Ню Йорк Комитет за защита на журналистите заяви, че мерките ще „допълнят“ досието на и без друго „мрачните“ медийни свободи в Турция. Според Комитета „плъзгането на Турция към интернет авторитаризъм предвещава практически последствия за правителството на (премиера Реджеп Тайип) Ердоган“. В доклада се напомнят различни коментари на международни наблюдатели, сочещи че авторитарният маниер на Ердоган може да причини „дългосрочна вреда“ на кандидатурата на Турция за членство в ЕС и отношенията й с блока.

Правителството обаче отхвърля твърденията за цензура, настоявайки че законопроектът има за цел да защити личния живот, семейството и децата. Много журналисти в Турция твърдят, че този будещ загриженост проект е опит за прикриване на възможно изтичане на документи в бъдеще, както стана по време на антикорупционното разследване на 17 декември.

Според Сърман натискът, корупцията и незаконните практики са се превърнали в ежедневно явление в Турция, докато Партията на справедливостта и развитието нанася удари върху демокрацията.

„Парламентът прие проектозакон, който въвежда нови правила за забраняване на интернет публикации. Интернет беше поставен под заповедите и надзора на ТИБ с претекста, че така се защитава личното пространство“, заяви той.

Според проектозакона доставчиците на интернет услуги ще бъдат глобявани, а доставчиците на достъп до интернет ще бъдат осъждани на затвор, ако не премахнат съдържанието, което се смята за незаконно. Законът също така включва изменения на Член 6, който изисква всички доставчици на интернет услуги да станат членове на асоциация на доставчиците на достъп до интернет, която предстои да бъде създадена в бъдеще.

Заместник-председателят на Народнорепубликанската партия (НРП) Умут Оран заяви, че законът ще превърне интернет в Турция в „портал на премиера“. Той също така каза, че проектът нарушава конституцията, както и личното пространство на хората. „Правото на лично пространство вече няма да съществува (в интернет). Интернет трафикът на потребителите и съдържанието му ще бъдат съхранявани две години. С други думи, каквото напишеш във Фейсбук, бюрокрацията ще може да го види веднага и ти ще бъдеш наблюдаван, следен, записван и ще ти бъде правен профил“, отбеляза Оран.

Интернет законът беше включен в пакет от законопроекти. Останалите членове все още предстои да бъдат одобрени. Веднъж щом това стане, законът ще бъде изпратен на президента Абдуллах Гюл за подпис.

През май 2011 г. президентът Гюл обяви на страницата си в Туитър: „Според мен не трябва да има ограничения на свободата. Хората трябва да могат да сърфират в интернет свободно“.

Заместник-председателят на Партията на националистическото действие (ПНД) Тугрул Тюркеш заяви в изявление, че Турция иска свободен интернет, а не блокиран, както и свободни мисли, а не забранявани. „В Турция пресата, интернет и свободата на мисълта са под обсадата на правителството и те са сплашвани с всички възможни средства“, заяви Тюркеш.

Интернет законът беше приет в парламента в момент, когато правителството на ПСР беше обект на строги критики за редица практики, особено в областта на съдебната система, където според критиците има пряка намеса на изпълнителната власт в правосъдието. Тези практики дойдоха след корупционен скандал, който избухна на 17 декември миналата година с арестите на бизнесмени, смятани, че имат близки връзки с правителството на ПСР, и няколко бивши министри. Опозиционните партии заявиха, че практиките се опитват да задушат протичащото разследване за корупция.

В сряда Асоциацията на турските индустриалци и бизнесмени заяви, че правото на лично пространство е защитено от съществуващите закони и че въвеждането на нов закон, блокиращ достъпа до интернет съдържанието заради защитата на личното пространство, може да доведе до проблеми по отношение на спазването на човешките права.

Турция вече има стриктни закони за интернет, които доведоха до блокирането на хиляди уебсайтове. Над 40 000 сайта са блокирани, според engelliweb.com, който проследява ограниченията на достъпа. Достъпът до сайта за видеосподеляне You Tube беше блокиран между 2008 и 2010 г., защото в него беше публикувано съдържание, възприето като обидно за Мустафа Кемал Ататюрк, който основа съвременната светска република точно преди 90 години.

БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.