Испанската инфанта пред съдията – земетресение за испанската монархия

Франс прес

Сатиричните издания вече виждат кралската дъщеря зад решетките

Дъщерята на испанския крал – инфантата Кристина, ще бъде изслушана в събота от съдия на Балеарските острови, който я обвини във финансови измами и така направи, въпреки съпротивата, зрелищна стъпка в разследването, което разтърсва монархията.

В кабинета на съдия Хосе Кастро, най-малката дъщеря на краля, седнала срещу окачения на стената портрет на баща си Хуан Карлос, трябва да дава обяснения дали е съпричастна с деянията, в които е обвинен съпругът й Иняки Урдангарин, бивш олимпийски медалист по хандбал, заподозрян в присвояване на държавни средства.

Привличането на 48-годишната Кристина като обвиняем, описано подробно в съдебно решение от 227 страници, подписано от магистрат от Палма де Майорка след месеци упорит труд, дойде като гръм от ясно небе. Испанската монархия, която дълго време бе свръхпредпазвана, днес е сполетяна от скандали и открива, че вече не е недосегаема.

На 76 години, след 38 години на престола, Хуан Карлос показва облика на уморен крал, подпиращ се на патерици след няколко претърпени операции на ханша.

„Аферата Урдангарин“ постави началото преди две години на катастрофален спад на неговия имидж, но през 2012 г. имаше още един скандал за едно скъпоструващо сафари за лов на слон в Ботсвана, което шокира ударената от кризата Испания.

Нито извиненията, отправени тогава към изумената страна, нито отстраняването на Кристина и съпруга й от официалните събития спряха тенденцията: в Испания вече е вдигнато табуто за възможна абдикация в полза на 46-годишния принц Фелипе, който въплъщава надеждата на монархията.

С течение на времето разследването затегна примката около инфантата. Заплетено в скандала, кралското интендантство сега се надява по-скоро да приключи това, което неговият началник Рафаел Споторно публично нарече „мъченичество“.

„От самото си начало тази афера е огромен проблем за монархията. Когато обаче тя се завъртя около личността на инфантата, щетите се увеличиха, тъй като за пръв път член на кралското семейство трябваше да дава отчет пред правосъдието“, обяснява Ана Ромеро, кореспондент на в. „Мундо“ в кралското интендантство.

„Фактът, че първото обвинение бе блокирано, предизвика повсеместно възмущение сред испанците, които тогава усетиха, че съществува неравенство пред правосъдието“, допълва тя.

През пролетта на 2013 г. всъщност първият обвинителен акт беше анулиран по искане на Прокуратурата.

Магистратът тогава се насочи, пак противно на мнението на прокурора, към подозрения във финансови измами и пране на пари. Инфантата навярно е източвала за лични нужди средства от касите на фирмата „Айзоон“, от която тя и съпругът й притежават 50 процента. Смята се също, че фирмата е била захранвана с държавни пари, отклонявани от Урдангарин.

Четиридесет и шест годишният Урдангарин и неговият бивш съдружник са обвинени в присвояване на общо 6,1 милиона евро от държавни фондове.

„Престъпленията, ощетили държавната хазна, в които е обвиняван Урдангарин, трудно биха могли да бъдат извършени без най-малко знанието и одобрението на неговата съпруга“, написа съдия Кастро.

Според прокуратурата, напротив, „невъзможно е измамата да достигне прага от 120 000 евро“ – годишната сума, съставляваща престъпление в Испания.

Отчетността на фирма „Айзоон“, която бе проучена внимателно от магистрата, изважда наяве от 2004 г. насам разходи за ремонт на фамилното имение за 436 703 евро и други лични разходи за 262 120 евро.

Съдията прави подробен опис на личните разходи, представени като разходи на фирмата, някои от които са комични. Например фактурата от юли 2009 г. „за покупка на кухненска посуда на стойност 1 741 евро и 55 цента, която трудно може да убеди каква връзка има с дейността на фирмата“.

Или „курс по салса и меренге, давани в жилището на семейството“, „коктейл за 81 души, изглежда за отпразнуване на раждането на една от дъщерите на двойката“…

Тези празненства са ставали в имението, купено от Кристина и съпруга й през 2004 г. в луксозния квартал Педралбес в Барселона, обявена през 2013 г. за продажба за 9,8 милиона евро.

След изслушването в събота съдия Кастро би трябвало бързо да приключи разследването, започнато през 2010 година: той разполага с всичко необходимо да реши дали аферата „Ноос“, на името на фондацията с идеална цел, председателствана между 2004 и 2006 г. от съпруга на инфантата, ще стигне или не до съдебен процес.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.