Фенове от всички страни, съединявайте се!

Евгений Тодоров. Снимка: личен архив

БСП се цепи, депутати от ГЕРБ напускат групата, активисти на „България на гражданите” бягат при Бареков, националистите са се разделили на не знам си колко партии…

На този фон на пагубно разцепление на българския народ пример за обединение дадоха…футболните фенове.
Довчерашните смъртни врагове от Левски и ЦСКА, от Ботев и Локото и т.н. се събраха в петък в  Пловдив, за да защитят една българска светиня: известната в миналото Чифте баня, превърната от години в Музей на съвременното изкуство.

Алчни мюфтии протягат ръце към хамама, както те го наричат, български адвокати и съдии са готови да предадат българщината, но феновете очевидно няма да позволят ново турско робство. Прегърнати братски, те пяха възрожденски песни и се заклеха да се борят заедно срещу ислямизацията.

Пред вратите на заплашения от закриване храм на модерното изкуство те проведоха и някои разговори за неговото бъдеще и обсъдиха културния календар за сезона 2014/2015.

За кратко припламнаха спорове между фенове на Шагал, Кандински и Марк Куин, левскарите пък си държаха на синия период на Пикасо, но бързо единството беше възстановено.

Останаха все пак неизгладени разногласия по въпроса кой град да бъде културна столица на Европа. Феновете на Ботев и Локото са между официално подкрепящите кандидатурата на Пловдив. Тази кандидатура за малко да се провали, след като бултрасите оттеглиха подкрепата си, но представители на Общината направиха невъзможното, за да спечелят одобрението на тази най-важна част от пловдивското гражданство.

След като блокираха кръстовището през Музея, феновете се отправиха към Пловдивския съд, където трябваше да се гледа скандалното дело. Уплашените съдии обаче отложиха гледането му…

След това стройните редици на феновете тръгнаха към Джумая джамия, където пред изплашените мюсюлмани – вероятно радикални, изиграха малък хепънинг с вдигнати средни пръсти.

Елементи на пърформанс пък имаше в отношенията с полицията.

Граждани наблюдаваха единните действия на обединените фенове и коментираха, че в момента те са единствената сила, от която може да се очаква някаква промяна на статуквото. Чуха се предложения властта да им бъде предадена по мирен начин и държавата да се ръководи занапред от присъстващите Дучето и Елена Ваташка.

Дучето да стане истински президент – не като този лигльо Плевнелиев. Даже длъжността „президент” може да се премахне, след като ще имаме „дуче”. А Елена Ваташка да стане министър-председател.

Новото обединение ще има печатен орган, на който отгоре ще пише „Фенове от всички страни, съединявайте се”.
Изпратена бе приветствена телеграма до феновете от Сараево, които в момента бутат правителството на Босна и Херцеговина.

От блога За прехода

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.