Нигерия е бъдещето, Южна Африка – миналото

ДПА

Интервю на американския икономист Дейвид Хейл

Дейвид Хейл. Снимка: от тв екрана

Африка притежава 12 % от петролните запаси в света, 40 % от златните и към 90 % от платинените и хромовите, според Икономическата комисия на ООН за Африка (ИКА). От 10-те най-бързо нарастващи икономики в световен мащаб седем са в Африка в района южно от Сахара, сочат данни на Международния валутен фонд (МВФ), докато Европа и САЩ все още се опитват да се възстановят от финансовата криза. Американският икономист Дейвид Хейл представя пред ДПА основните икономически тенденции в Африка.

ДПА: Изглежда ли Ви розово бъдещето на Африка?

Хейл: Има много оптимизъм за потенциала на Африка за икономически растеж. Данните за растеж от 5 до 10 % представляват голяма промяна спрямо последните три десетилетия. Проблемът обаче е, че континентът остава беден. На Африка се падат 12 % от световното население, но само 2 % от световния доход.

ДПА: Ще остане ли Южна Африка „вратата“ към Африка, както често е наричана?

Хейл: Западна Африка „се изстрелва нагоре“, изпреварвайки Южна Африка. Прекрасен пример е Нигерия, която има водещо нарастване на БВП (брутния вътрешен продукт). Очаква се тази година (Република) Южна Африка да стане икономическа сила номер две в Африка, след Нигерия.

ДПА: Как така?

Хейл: Нигерия получи мащабни инвестиции, след като приватизира електричеството. Това би могло да засили темпа й на растеж от сегашните 6 % чак до 10 %. До 2020 година нигерийският БВП се очаква да бъде с 50 % по-висок от южноафриканския. Нигерия е бъдещето, Южна Африка – миналото.

ДПА: Кои са най-важните страни южно от Сахара, които трябва да бъдат наблюдавани? Хейл: Буркина Фасо изглежда добре, тъй като отвори минната си политика и намали данъците, за да привлече чуждестранни инвеститори. Мозамбик се насочва към траен дългосрочен растеж благодарение на новооткритите си запаси от газ, въглища и желязна руда.

Големите събития в Източна Африка са около откритията на петрол и природен газ. Това означава, че Кения, Уганда и Танзания ще станат държави на ресурсите, след като досега бяха възприемани като земеделски и туристически страни.

ДПА: Къде на континента виждате големи пречки за чуждестранни инвестиции?

Хейл: Южна Африка се бори с високи равнища на безработица, негъвкава политика на трудовия пазар, недостиг на електроенергия и липса на транспортна инфраструктура, което ограничава капацитета в огромна степен. В Нигерия кражбата на петрол и корупцията остават основен проблем въпреки другите положителните развития. (Вторият по големина в Африка производител на злато) Гана се мъчи да приватизира миннодобивния си сектор.

ДПА: Стреснаха ли се чуждестранните инвеститори от говореното за национализиране на природните богатства в страни като Зимбабве или Южна Африка?

Хейл: Има несигурност. Само че, ако ясно сте определили политиката на собственост, което отваря пътя към разрешителните, получаването на достъп до ресурсите, ще привлечете чуждестранни инвестиции. Мисля, че национализацията е отживелица, поставяна на дневен ред от определени политици за тяхна собствена изгода. Ако сте склонни да приватизирате, ще получавате инвестиции. Основните заплахи (за чуждестранните инвестиции) са високите данъци и ограниченията.

ДПА: Липсата на инфраструктура в Африка ще обезсили ли потенциала за икономически растеж?

Хейл: Логистичните разходи за развиване на дейност в Африка все ще са много по-високи, отколкото на други места по света, дори в Латинска Америка. Има инфраструктурни инвестиции в много африкански държави, но е нужно още много, за да се понижат разходите.

ДПА: Какви са основните тенденции в миннодобива в Африка южно от Сахара?

Хейл: Те зависят много от цените на суровините. Златото поевтиня с една трета през последните две години. Това ще насърчи проучванията за злато. Има огромни открития на желязна руда в Западна Африка, в Камерун, Либерия, Сиера Леоне. Само че … те не могат да бъдат разработени без инфраструктура. Говорим за милиарди долари.

ДПА: Означава ли това, че чуждестранните инвестиции в Африка вероятно ще се увеличат?

Хейл: Китай, Индия и Индонезия инвестират усилено в Африка. Има място и за европейски капитали. Освен това често пренебрегваме една страна – Турция. Турско-африканската търговия нарасна от 8 милиарда долара преди пет години до 26 милиарда долара в момента.

ДПА: Остава ли миннодобивът най-големият потенциал за икономически растеж на Африка?

Хейл: Мисля, че има потенциал в промишлеността. Ако погледнете някои от африканските страни с най-висок растеж, като Етиопия, те нямат суровини. Икономиката на Етиопия е основана на промишлено производство и земеделие. Кения има най-добрия високотехнологичен сектор (на континента). Така че, в основата на растежа не е е само миннодобивът.

Минното дело е капиталоемко и трудоемко, но ако наистина искате да имате икономическа полза за мнозинството от населението на Африка, което може да достигне 2 милиарда души до 2050 година, трябва да развиете промишлеността.

БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.