Русия гони олимпийския успех на Пекин

Колаж от социалните мрежи по снимката с двойната тоалетна в Сочи

Докато чуждестранните наблюдатели все още злорадстваха от техническия гаф на церемонията по откриването на зимната олимпиада в Сочи, руските домакини получиха подкрепа от Китай, от каквато определено имаха нужда.

„Неумолимото очерняне на Олимпиадата в Сочи от страна на Запада не беше нещо ново, тъй като към Сочи имаше същото политическо размахване на пръст, както и към Пекин преди шест години“, гласеше гръмък коментар на официалната осведомителна агенция Синхуа от края на миналата седмица.

Наистина, неблагоприятният образ, създаван за Русия, наподобява разобличаването на уязвимите места на Китай в навечерието на Олимпиадата в Пекин през 2008 г.

Тези паралели не са случайни. Както за Пекин, така и за Москва домакинството на игрите бе донякъде опит да се преодолее проблемът с имиджа им навън и да обединят населението си зад едно авторитарно управление у дома.

В резултат и на китайското, и на руското правителство се наложи да се справя със светлините на прожекторите, насочени към тях.

Пекин стана за смях, когато създаде зона за протести на игрите, само за да арестува хората, които искаха да я използват.

Руските власти арестуваха над 60 души само след деня на откриването заради демонстрации в четири различни града – доста далеч от определената за това зона в Сочи по време на олимпиадата.

Вманиачеността на властите с осигуряването на съвършени игри създаде някои комични прилики с Пекин. Когато миналата седмица жена в Сочи бе фотографирана да пръска тревата със зелен спрей, китайски интернет потребители се шегуваха, че тя явно е получила указания от китайските власти.

Когато в петък вечерта едната от петте снежинки, които трябваше да се превърнат в петте олимпийски кръга, не се отвори и символът на игрите остана незавършен на церемонията по откриването в Сочи, руската държавна телевизия превключи на предварително записани репетиционни кадри, показвайки на руската нация момент на съвършенство вместо гафа.

„Неизбежно бе човек да не си спомни как бяха избрали някакво малко момиченце да изпее Одата за родината на церемонията в Пекин, но на стадиона се появи друго момиченце, което само си движеше устните, предпочетено вместо другото, което пееше, само защото било сметнато за по-хубаво“, каза азиатски дипломат, работил и в Китай, и в Русия.

Но олимпийските игри вероятно ще оставят доста различно наследство във всяка от двете огромни страни.

Много китайски наблюдатели смятат, че е пресилено да се сравняват техните игри с тези в Сочи.

„Нашето правителство беше готово, а руснаците не бяха“, каза Чън Чън, китайски бизнесмен, който живее в Москва от 1992 г. „В известен смисъл това е показателно за начина, по който Китай и Русия се управляват като цяло. Не казвам, че у дома няма корупция и бюрокрация, но тук е толкова по-лошо“.

Сред анализаторите има единодушие, че контролът на микрониво на управляващата Китайска комунистическа партия все пак е накарал гражданите й да осъществят една много по-гладка операция. „С тази система, която има Китай, страната може да организира сносни олимпийски игри, без значение каква е цената“, казва Чън Цзян, заместник-директор на Китайското общество за икономически реформи.

Китайското ръководство също така беше по-успешно от г-н Путин при използването на игрите за вдъхване на чувство на национална гордост.

В направено наскоро социологическо проучване в Русия анкетираните посочиха, че според тях възможността да се откраднат държавни средства е била по-важна причина за чиновниците за домакинството на игрите, отколкото съображението, че това е нещо важно за една голяма страна.

Подобен цинизъм отсъства в преобладаващото мнение в Китай, когато става дума за олимпийските игри. Компартията с успех използва лозунги и изображения от игрите за пропагандния си разказ за подмладяването на великата китайска нация, което стана най-важната основа за легитимирането й.

Създаването на такъв разказ би било предизвикателство за Москва заради доста различната динамика в цялостното развитие на Русия. Китай получи статут на глобална сила след олимпиадата си заради продължаващия бърз икономически растеж и скоростното увеличение на военната мощ, докато Русия се бори с упадък.

„Путин бе в зенита на властта си през 2004-2007 г., когато се бореше да спечели домакинството на олимпиадата в Сочи. По онова време Русия се бе изправила на крака, докато сега, през 2014 г., тя започна да се плъзга надолу“, написа Лилия Шевцова, анализатор от Московския център „Карнеги“ – филиал на американския мозъчен тръст.

В Пекин олимпиадата помогна за оформянето на колективната памет на цяло едно поколение. Тридесетгодишната Тън Лунин, която била доброволец през 2008 г., казва, че придобитият опит я е направил по-силна като личност, защото била разглезена у дома. „Ценя високо олимпийския дух да бъдеш силен“, казва тя.

В Русия няма такава вяра. Петъчната церемония по откриването, един пъстроцветен и доста приказен спектакъл, в който бяха показани от бална сцена в романа на Толстой „Война и мир“ до регулировчик от съветско време, предизвика вълна от възторг сред руснаците, но не от онзи вид възторг, който засилва подкрепата за управляващите.

„Церемонията не показа глупавата неосъветска Руска федерация, в която живеем, а една нормална Русия с руска идентичност“, написа в коментарен материал националистическият уебсайт „Спутник и погром“. „Една Русия без Путин […]“.

БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.