Казва ли ти някой!

Румен Белчев

Бррррр! Набъррррборихме се в тоя студ – до насита!

Както е тръгнало, азбуката ни ще се свие само до няколко букви – след като от нея отпаднаха вече като мръсни буквите К, О, Й – сега на път са да отхвърчат като гибелни за демокрацията и страната и първите три – А, Б и В. Разправията на „Позитано“ не ни засяга – да си се бият и сдобряват, като им харесва, любопитно е, че най-висшите партийци нещо се омотаха в собствения си устав.

В информация на „ПРЕСА“ четем, че „Михаил Миков припомни, че в устава на партията има норми за „партийно въздействие“. Една от тях предвижда „отнемане на правата за заемане на партийни длъжности и членство в ръководни органи на партията в срок от една година“. Първанов и Петков обаче не били в тази хипотеза“… Три дни след това изявление си влязоха в хипотезата като стой, та гледай… Заедно с още десетина като тях!

Но скандалите в столетницата са скучни като разправия в пенсионерски клуб – няма живец, няма огън, няма пламък, липсва дръзновението на младостта! Затова се обръщаме към по-младите партии – е, там вече наистина е весело!

В „ТРУД“ г-н Емил Спахийски, известен политически коментатор, анализира груповия доброволен отказ от депутатски имунитет на групата на „Атака“ в знак на солидарност с лидера си, в „Атака – мъже в чорапогащи“. Намеците са не за палаво поведение на някой от народните представители, а за криене на един зад гърба на другите. Напълно естествено, това предизвиква засегнатата партия да реагира – в лицето на депутатката Деница Гаджева, с гневната реплика „Анализатори, долу прашките!“.

Цитатите по-долу са взети от в. „АТАКА“, а не от „ТРУД“, който подличко публикува в рубриката „Право на отговор“ текста, без да му поправи правописните грешки:

„Чувствам се длъжна да поясня на г-н Спахийски, че мъжете в АТАКА носят под дънките си атрибути различни от чорапогащи.“ Следва анализ на психологическото състояние и сексуалната ориентация на нещастния коментатор с препоръки как да се освободи от потиснатата си склонност към индивидуални и групови изпълнения (почти не става ясно за какви) и се стига до апотеоза: „Свалете прашките! Пояснявам – садо-мазо прашките, с които се опитвате да ни обстрелвате (…) АТАКА ще преживее и надживее любовните ви стрели, но дали вие ще преживеете мъжете на АТАКА?“

Ех, младост – време на огнени страсти и бурни диспути, на парещи аргументи и изгарящи слова…
По-старите вестници и вестникари се задоволяват със сухи цифрички. „126 млн. лв. повече събра НАП“ – сухо, но радостно съобщава „ТРУД“. Става въпрос за „126 млн. лв. повече от планираното“. Най-голямо било преизпълнението при ДДС – с 50 милиона повече…

На фона на тоя трудов оптимизъм с известно притеснение четем седмица по-късно в „СЕГА“, че „По окончателна информация събраните приходи от данъци за 2013 г. са с 481 млн. лв. по-малко от заложеното (…) Номинално изоставането е най-голямо при постъпленията от ДДС. Събраното ДДС е с 288,5 млн. лв. по-малко спрямо прогнозата след актуализирането на бюджета през лятото на 2013 г.“…

Кое е вярното – 126 повече или 481 по-малко?

Казва ли ти някой! Пък – и смее ли човек да попита, след като веднага ще го нарочат за някакъв и ще го боядисат в партиен цвят!
Потресени от тия разминавания в прочита на едни и същи документи от два различни вестника, отваряме коректния „ПРЕСА“, за да получим сърцебиене от разминаванията в един и същи брой. На първа страница интервю с Павел Писарев е под заглавие „Калфин е грешка на Станишев“, а на 14-а, където е самото интервю, вече „Станишев е грешка на Първанов“…

Тук отново възниква въпросът – кой първи е допуснал грешката, но буквичките К, О и Й от половин година насам се смятат за неприлични, затова няма да го задаваме.

От в. Стършел и блога разПЕЧАТосване

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.