Киев „ще трябва да заслужи нова помощ от Русия“

Путин и Янукович. Снимка: официален сайт

Финансовият министър на Русия Антон Силуанов заяви, че Москва изчаква с отпускането на втория транш от договорения 15-милиарден заем за Украйна, докато Киев не се издължи за неплатени газови доставки. Това са стари дългове в размер на 2,7 милиарда долара; „плащанията за тази година, доколкото знам, идват според графика“, уточнява министърът, цитиран в „Новие известия“.

В края на 2013 г. след среща на руския лидер Владимир Путин с украинския му колега Виктор Янукович бе съобщено, че Русия ще инвестира 15 милиарда долара в украински ценни книжа; освен това Москва намали цената на газа за Киев с 30 на сто. Федерацията вече отпусна 3 милиарда долара за покупка на украински книжа; договорено бе цялата сума да бъде прехвърлена до май т. г., напомня вестникът.

Русия планираше да купи поредния пакет украински държавни облигации за 2 милиарда долара на 23 януари, посочва „РБК дейли“.

Два милиарда все едно няма да спасят украинската икономика. При това замразеният руски транш не е безвъзмездна помощ, а дълг, който ще трябва да се връща с лихвите, коментира киевският експерт Павло Шеремета.

„Страната е в критично състояяние. Обезценява се националната валута – така пазарът реагира на провала в икономическата политика“, добавя икономистът.

На 5 февруари курсът на гривната спадна до най-ниско равнище от пет години насам и за един долар се даваха 9,15 гривни. След което националната банка за пръв път от две години понижи официалния курс, който вече е 8,71 гривни за долар, припомня изданието.

Според Силуанов руските власти не разбират с кого да сътрудничат в Киев след оставката на украинското правителство, допълва „РБК дейли“. И цитира изявление на Путин от края на януари, според което Русия няма да преразгледа споразуменията с Украйна за газа и заемите, ако властта там бъде поета от опозицията.

Киев обаче „ще трябва да заслужи нова помощ от Русия“, твърди в заглавие „Независимая газета“.

Путин поясни, че Русия държи новите управляващи да не доведат до крах украинската икономика. Москва естествено не иска инвестициите й да идат нахалост. Междувременно обаче Украйна върви към дефолт. Агенция Фич понижи рейтинга й до ниво junk („боклук“), а златновалутните резерви на страната намаляват и цените й книжа са крайно рискови, изтъква всекидневникът.

Според и. д. енергиен министър на Украйна Едуард Ставицки страната се надява до месеци да изплати дълга си към руския „Газпром“ и няма да й попречат дори проблемите в западните региони, където местните власти подкрепят опозицията и спомагат за нарастване на неизплатените суми. Украинският кабинет е решил да подкрепи финансово топлоенергийните фирми, за да платят дълга си към „Нафтогаз“, а „Нафтогаз“ на свой ред да се разплати с „Газпром“. Това обаче ще отнеме време, забелязва „Независимая газета“.

Според вестника не е решен и въпросът „откъде ще вземе Украйна пари, за да се издължи за руския или друг някакъв заем, както и за газа“ – „ЕС далеч не изключва възможността за финансова намеса в съдбата на Украйна, но едва ли ще отпусне милиарди евро просто ей тъй, за да може Киев да се разплати с Москва“.

Путин изрази опасения, че една нова политическа сила ще избере курс, опасен за украинската икономика. Още преди появата на такава сила обаче украинската икономика вече балансира на ръба на фалита. Според логиката на Путин, ако Русия държи да прави рентабилни инвестиции, изобщо не е трябвало да отпуска на Украйна каквото и да било.

Но щом все пак бе взето решение за кредит, значи за руското ръководство е приоритет не икономическата, а политическата рентабилност на правените инвестиции. Москва явно се съмнява именно в политическата им рентабилност и тъкмо това е основната причина да замрази финансовата помощ за Украйна, заключава „Независимая газета“.

Още по темата: Щом САЩ не залагат на Виталий Кличко, Москва трябва да го привлече

Помощник-държавният секретар на САЩ за Европа и Евразия Виктория Нюланд отново привлече вниманието на широки политически среди и на печата в Стария свят. Но този път не със сухари, раздавани на революционери от киевския Майдан, а „с американски псувни срещу украинската дипломация на ЕС и самата общност“, пише „Независимая газета“.

Според запис на телефонен разговор между Нюланд и посланика на САЩ в Украйна Джефри Паят, разпространен в четвъртък, американската висша дипломатка изрича думите „Майната му на ЕС“ (Fuck the EU), докато двамата обсъждат възможните решения на украинската политическа криза.

Според „Независимая газета“, цитиран от Би Би Си, случаят засяга най-болезнено Берлин, който играе решаваща роля в европейската политика на Брюксел по украинското направление, а и като цяло. В разговора с Паят Нюланд посочила, че Вашингтон предпочита да види начело на кабинета в Украйна лидера на опозиционната партия „Баткившчина“ Арсений Яценюк, а не „германския фаворит“ Виталий Кличко, оглавяващ друга опозиционна сила – УДАР. Нюланд не била доволна и от представите на Брюксел за уреждане на украинската криза, затова препоръчала на своя посланик да прокарва американската линия.

Ругатните на Нюланд, отправени към ЕС, са повод за възторг сред мнозина от другата страна на барикадите, смята наблюдател на „Комерсант“. Не е ли това най-доброто саморазобличаване на цялата западна политика спрямо Украйна? – пише той.

Скандалът ще затрудни още повече бездруго безредните и импулсивни действия на САЩ и ЕС по украинското направление. С цел отвличане на вниманието на Запад се заговори за руска следа – данните уж били подхвърлени от „ръката на Москва“. Но независимо как са изтекли, дума назад се не връща, забелязва вестникът.

Вашингтон и Брюксел се изправят пред нов неприятен момент в отношенията помежду си, но за Москва най-важното в случая е друго, смята авторът на коментара.

Обсъждайки ситуацията в Киев, американските дипломати говорят доста снизходително за лидерите на опозицията в Украйна – като за пешки, местени по дъската, пояснява той.

Откровенията на Виктория Нюланд изпращат на Виталий Кличко сигнал, че той не вдъхва особен ентусиазъм на САЩ. За бившия боксьор това е сериозен повод да се замисли на кой външен играч да заложи. А за Москва е шанс да привлече с „мека сила“ на своя страна прочутия шампион. „Щом отвъд океана не го чакат, а в Брюксел го чакат, но все тъй не му обещават нищо, защо да не погледне на изток? Макар и не от премного любов, а от прагматична сметка“, забелязва коментаторът на „Комерсант“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.