Турция и опасностите на границата със Сирия

На юг от турско-сирийската граница, по-точно в Северна Сирия, вече няма държавна власт. Хаос, групи, воюващи една срещу друга, нови формации – всичко това е факт.

След като в Сирия започна въстанието срещу правителството на Асад, създадената с подкрепата на Турция Свободна сирийска армия започна да установява контрол над граничните територии, а свързаните с режима сили бяха принудени да напуснат тези места.

Разцепленията в редиците на сирийската опозиция обаче доведоха до възникването на радикални ислямистки групи, които пристъпиха към реализирането на собствени планове. Стремейки се да контролират граничните райони, различни джихадистки групи този път насочиха оръжието си не срещу армията на Асад, а срещу воюващата против нея Свободна сирийска армия. А след това и една срещу друга.

В резултат на тази „война във войната“ днес в този граничен регион присъствието си маркираха Ислямската държава в Ирак и Леванта (ИДИЛ), Джебхат Ан Нусра и Ислямският фронт.

В началото на сирийската криза подобни неочаквани събития не влизаха в сметките на правителството на Ердоган. Това, което се случва в последните дни, предизвиква особена тревога в Анкара.

Според информация на медиите, в докладите на разузнаването, на които правителството на Турция отдава особено значение, са указани планове за извършване на акции срещу Турция от страна на джихадистки групи като ИДИЛ.

След атентат, извършен недалеч от граничното селище Чобанбей (при който загинаха четирима тюркменски полеви командири – бел. ред.), миналата седмица турските въоръжени сили се отплатиха по същия начин на група от ИДИЛ и това бе първият сблъсък между Турция и джихадистката група.

На пресконференция по време на посещението си в Техеран премиерът Ердоган този път открито нарече въпросните радикални групи в Сирия „терористи“. И това показва новия възглед на правителството по дадения въпрос.

Междувременно след наскоро публикувани от агенция Ройтерс сведения във връзка с данни на разузнаването за това, че истанбулското представителство на Националната коалиция може да стане цел на бомбен атентат от страна на ИДИЛ, то бе затворено. Също така бяха предприети сериозни мерки за осигуряване на безопасността на организацията, представяща сирийската опозиция.

Акциите, осъществявани от различни въоръжени групи в граничния регион в Северна Сирия, създават рискове за Турция на няколко нива.

На първо място се появява проблемът за сигурността на границите. Някои групи явно имат позиция, насочена срещу Турция. Сериозна заплаха представляват такива стъпки като проникването през дългата граница (910 км) и извършването на различни провокации. В това отношение може да става въпрос за всякакви акции – от тероризъм до контрабанда.

Наред с това сблъсъците между горепосочените групи и нахлуването им обострят проблема, свързан с бежанците, за Турция. Изчислява се, че броят на хората, които опиват да намерят убежище в Турция в последно време, възлиза на хиляди.

В изключително сложна ситуация в момента са оказалите се между два огъня сирийски туркмени. Много от тях също така мигрират в Турция. При това демографският състав на Турция в граничните райони само благоприятства за подстрекателството на радикални групи и нарушаването на съществуващите баланси.

Този списък може да продължи до безкрай, но тази картина и без друго дава достатъчно добра представа за случващото се. Подобна ситуация създава за Анкара необходимостта за пореден път да преразгледа стратегията си в Сирия и да приеме мерки срещу рисковете, възникващи най-вече в граничните райони.

Междувременно турбулентността на вътрешната политика на Турция не трябва да представлява пречка, за да се обърне внимание на тази нова опасност.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.