„Ново начало“ за Кипър с благословията на САЩ

Никозия, гръцкият Кипър.
Снимка: Снежана Аврамова

На фона на силна международна намеса и бурно задкулисие, но най-вече с благословията на американците, днес в Никозия стартира нова преговорна процедура за разрешаване на проблема с разделения остров Кипър.

Президентът Никос Анастасиадис и лидерът на кипърските турци се срещат на старото летище в Никозия на буферната зона, разделяща на две острова с намерението да поставят началото на нови прегевори между тях.

Американците, които поеха изцяло менажирането на кипърския проблем, изглежда, че ще мобилизират днес и президента Барак Обама, който не е изключено по този повод да спомене и за безлюдния град на острова Фамагуста.

Темите за мерките за изграждане на доверие стоят на първо място на тези разговори и по всичко личи, че те ще допълват цялата преговорна процедура в случай, че същността на диалога зацикли.

Лидерът на кипърските турци Дервиш Ероглу заяви, че целта е да се постигне споразумение, което ще може да се приеме от неговата етническа общност, и че точно с тази идея той сяда на масата за преговори.

В писмена декларация Ероглу посочи, че преговорната процедура ще бъде трудна. Кипърските турци трябва сами да определят бъдещето си, изтъкна Ероглу и добави, че той знае какво решение искат те.

Днес ще имаме среща с Никос Анастасиадис и пожелавам в рамките на този диалог да постигнем без да губим повече време да съградим новата обща държава, подчерта кипърският турски лидер и допълни, че ако е нужно, ще информира лично кипърските турци и международната общност.

Да приключим до три месеца, призова кипърският турски лидер и настоя да не се губи време.

Той обаче окачестви въпроса за гаранциите като „червена линия“ за кипърските турци и изтъкна, че всички партии в кипърския турски парламент подкрепят усилията за решение на проблема за острова.

Ероглу назначи за преговарящ бившия специален представител Кудрет Йозерсай, който си е сътрудничил и с предишните лидери на кипърските турци Рауф Денкташ и Мехмет Али Талят.

Малко преди срещата Анастасиадис-Ероглу Европейската комисия се появи, за да „размъти водите“. Без да се придържа към равноотстояние по проблема за Кипър, в свое съобщение Комисията признава, че „Турция е допринесла през последните седмици, за да помогне за подновяване на преговорите“.

На съвместна среща в Брюксел в рамките на политическия диалог ЕС-Турция върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Катрин Аштън, комисарят по разширяването Щефан Фюле и турският външен министър Ахмет Давутоглу стигнаха до оценката, че е изключително важно да има цялостно разрешаване на кипърския проблем.

Ние се съгласихме колко важно е за всички страни да има цялостно решаване на кипърския проблем, казва Фюле в писмено съобщение на Комисията.

Чешкият комисар, известен с позицията си за Турция, заявява, че Комисията признава, че „Турция е допринесла през последните седмици, за да подпомогне подновяването на кипърските преговори, които се надяваме, че ще започнат много скоро“.

Междувременно високопоставен представител на Държавния департамент на САЩ в отговор на въпрос за днешната среща изрази надежда, че бърз напредък ще бъде отбелязан „в посока на справедливо и трайно уреждане на проблема, което ще бъде прието и от двете общности в Кипър“.

САЩ са обнадеждени от информациите и се надяват на успешен старт на преговорите за острова под егидата на ООН, каза същият представител.

Наред с това той подчерта, че „САЩ подкрепят силно усилията под егидата на ООН за повторно обединение на острова в рамките на една двузонална, двуобщностна федерация, която да донесе сигурност и икономически просперитет на целия народ на Кипър“.

Представителят на Държавния департамент потвърди, че заместник-държавният секретар Уилям Бърнс е имал разговори на 6 февруари с

кипърския турски лидер Дервиш Ероглу, пред който е заявил „твърдата подкрепа на САЩ за усилията по разрешаване на проблема за Кипър под егидата на ООН“.

БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.